Gå til innhold

Fra Leponex til Risperdal, mulig?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Marye skrev (10 timer siden):

Er det realistisk å skifte fra leponex til risperdal?

Ikke mulig å svare generelt på dette. Må vurderes av en psykiater som kjenner hele din sykehistorie meget godt.

Hvis det skal gjøres, mener jeg at det krever innleggelse.

Marye skrev (16 timer siden):

Ønsker ikke potensielt dødelig bivirkning

Vil fortelle litt om historien til Leponex. Det ble først introdusert i Finland. Effekten var klart bedre enn alle andre AP hadde vist. Men noen få pasienter 1:1200 fikk agranulocytose (sluttet å produsere hvite blodlegemer) og dermed ble det noen dødsfall pga infeksjoner. Preparatet ble derfor trukket fra markedet.

Så gikk det noen tiår, og forventningene om at det skulle komme ny og minst like effektive medisiner ble ikke innfridd. Derfor begynte en å se på Leponex igjen. En hadde også fått kunnskap om at finnene er "noe for seg selv" rent genetisk. Derfor ble Leponex prøvd ut på nytt unntatt på finner. Da fant man ikke de bivirkningene som man så på finner tidligere. Derfor brukes Leponex nå ganske mye.

En oppsummering av forskningen sier dette (oversatt med google translate):

Leponex, også kjent som klozapin, er assosiert med lavere dødelighet hos pasienter med schizofreni sammenlignet med andre antipsykotiske medisiner eller ingen behandling.
Nøkkelfunn:
Dødelighet av alle årsaker: Klozapinbruk er knyttet til betydelig lavere dødelighet av alle årsaker sammenlignet med perioder uten antipsykotisk behandling eller bruk av andre antipsykotika.
Selvmordsforebygging: Klozapin viser en sterk beskyttende effekt mot selvmordsrelaterte dødsfall. Risikoen for selvmord var 83 % lavere hos nåværende clozapinbrukere sammenlignet med tidligere brukere.
Kardiovaskulær dødelighet: Til tross for bekymring for kardiovaskulære bivirkninger, har studier ikke funnet en signifikant økning i kardiovaskulære dødsfall ved bruk av klozapin.
Langtidseffekter: Kontinuerlig klozapinbehandling er assosiert med lavere langtidsdødelighet sammenlignet med andre antipsykotika.
Dose-respons-forhold: Et fremtredende dose-respons-forhold er observert, med høyere doser av klozapin knyttet til lavere risiko for selvmordsdødelighet.
Det er viktig å merke seg at mens bruk av klozapin er assosiert med lavere dødelighet, medfører det fortsatt risiko for potensielt dødelige bivirkninger, slik som agranulocytose, som krever regelmessig blodovervåking. Fordelene med klozapin for å redusere dødelighet, spesielt fra selvmord, bør veies opp mot disse risikoene under medisinsk tilsyn.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...