AnonymBruker Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/vgK9XB/kjoennsbalansen-ved-elitestudier-jentene-tar-over Sakte, men sikkert blir «elitestudiene» overtatt av kvinner. Også typiske mannsdominerte studier ser samme trend. Nå er nok feministene fornøyde. Kjønsvotering og kjønnspoeng i en slik situasjon er absolutt ikke noe de vil ha. Feministene de siste 20 åra har ikke jobbet for likestilling, de vil ha fordeler over menn, men KALLER det for likestilling. Den moderne feminismen ikke lenger kjemper for reell likestilling, men for tiltak som gir kvinner fortrinn, samtidig som det omtales som likestilling. Den tydelige kjønnsforskjellen innen høyere utdanning bør føre til en kritisk vurdering av utdanningssystemet, både i grunnskolen og videregående skole. Det er grunn til å spørre om dagens skole i tilstrekkelig grad motiverer og engasjerer gutter – og om en mer guttetilpasset undervisning er nødvendig for å utjevne skjevhetene. Anonymkode: 6f994...33a 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april Jeg er feminist. Og ønsker så klart like rettigheter for ALLE. Anonymkode: d4b54...06c 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4368789 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Drømmeautomat Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april Yngre jurister blir utbytta av arbeidsgiver i den grad at det kanskje er på tide å kalle det et typisk kvinneyrke. https://www.dn.no/magasinet/arbeidsliv/advokater/advokatfirma/advokatfirmaet-schjodt/advokatfabrikkene/2-1-1707147 https://juristen.no/nyheter/2024/10/advokatfullmektigers-arbeidshverdag-losningen-er-tariffavtaler-forhandlet-frem?utm_source=chatgpt.com 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4368801 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april Ja uff de fæle feministene altså. Anonymkode: 08bad...28d 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4368802 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sokk Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april AnonymBruker skrev (4 timer siden): https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/vgK9XB/kjoennsbalansen-ved-elitestudier-jentene-tar-over Sakte, men sikkert blir «elitestudiene» overtatt av kvinner. Også typiske mannsdominerte studier ser samme trend. Nå er nok feministene fornøyde. Kjønsvotering og kjønnspoeng i en slik situasjon er absolutt ikke noe de vil ha. Feministene de siste 20 åra har ikke jobbet for likestilling, de vil ha fordeler over menn, men KALLER det for likestilling. Den moderne feminismen ikke lenger kjemper for reell likestilling, men for tiltak som gir kvinner fortrinn, samtidig som det omtales som likestilling. Den tydelige kjønnsforskjellen innen høyere utdanning bør føre til en kritisk vurdering av utdanningssystemet, både i grunnskolen og videregående skole. Det er grunn til å spørre om dagens skole i tilstrekkelig grad motiverer og engasjerer gutter – og om en mer guttetilpasset undervisning er nødvendig for å utjevne skjevhetene. Anonymkode: 6f994...33a Fra en med erfaring fra disse elitestudiene, så kan jeg trøste deg med at det fortsatt er fullt av mannssjåvinisme både der og i yrkeslivet. At antall kvinner på studiet har økt har ikke klart å fjerne diskriminering av kvinner. Det som derimot blir konsekvensen av flere kvinner på f.eks. juss er at studier og yrker synker i status ute i samfunnet. Det er i teorien lik adgang til disse studiene for menn og kvinner og noe av forskjellen skyldes nok også ulikheter i hva menn og kvinner søker på. I og med at kvinnene forsvinner litt igjen i yrkeslivet ser jeg ikke behovet for å kvotere inn menn, bortsett fra på psykologi, der tenker jeg det kan være aktuelt å diskutere det, fordi jeg tror kjønnsmangfold i yrket er nødvendig for pasientene. Jeg er for øvrig enig i at det er viktig at skolesystemet fungerer for både jenter og gutter og jeg er ikke så glad for den «Høyre-skolen» vi har gått i retning av de siste årene, med mer pugg og prøver og mindre lek og kreativitet. Jeg synes likevel det er viktig å få frem at de guttene som ikke har blitt drop-outs og deretter klarer seg gjennom studier, de tar igjen jentene så det suser når man først kommer inn i yrkesliv og familieliv. Diskriminering av kvinner lever dessverre i beste velgående, til tross for alt vi ble fortalt på vgs om at kvinner gjør det så mye bedre enn menn. Har masse førstehånds- og andrehåndserfaring med dette. 2 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4368804 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april 2 hours ago, Sokk said: Jeg synes likevel det er viktig å få frem at de guttene som ikke har blitt drop-outs og deretter klarer seg gjennom studier, de tar igjen jentene så det suser når man først kommer inn i yrkesliv og familieliv. Diskriminering av kvinner lever dessverre i beste velgående På hvilken måte diskrimineres kvinner? Anonymkode: 6f994...33a 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4368892 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sokk Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april AnonymBruker skrev (1 time siden): På hvilken måte diskrimineres kvinner? Anonymkode: 6f994...33a Det jeg har opplevd og observert i arbeidslivet innebærer bl.a. å bli behandlet annerledes i ansettelsesprosesser, at like egenskaper blir vurdert positivt hos menn og negativt hos kvinner, at menn blir valgt ut til oppgaver eller tenkt på som aktuelle til å løse en oppgave på bekostning av minst like dyktige kvinner, menn som tar «credit» for kvinners arbeid eller overkjører kvinner på teamet uten at det blir slått ned på i stor nok grad, at det er vanskeligere å få forfremmelser for kvinner, kvinner blir ikke sett på som en «kronprins» eller blir invitert med på hyttetur med sjefen. Jeg har sett en haug av kvinner bli brukt som arbeidsjern uten å få noe igjen for det av dem som gir dem oppgavene. Jeg har samtidig sett «rød løper» bli lagt ned for å skreddersy karriere og portefølje til mannlige kollegaer, mens kvinnelige kollegaer har blitt utnyttet, rett og slett. Diskriminering skjer overalt, noen ganger er det opplagt, noen ganger er det mer subtilt. Det er nok lettere for en kvinne enn for en mann å oppdage dette fordi det er så utrolig irriterende og opprørende når man blir rammet av det selv, eller hvis man ser at det rammer noen man bryr seg om. Men jeg skulle ønske flere menn var opptatt av dette og i stand til å reagere når det skjer. Også fordi jeg tror menns ord har mer tyngde når de påpeker diskriminering (bl.a. fordi menns ord ofte blir tillagt mer tyngde generelt). 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4368936 Del på andre sider Flere delingsvalg…
nachnoo Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april Jentene er kort og godt flittigere på skolen. Dermed får de bedre karakterer som igjen gir studieplass der det er vanskeligst å komme inn. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369289 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april 38 minutes ago, nachnoo said: Jentene er kort og godt flittigere på skolen. Dermed får de bedre karakterer som igjen gir studieplass der det er vanskeligst å komme inn. Men når menn er flittigere på jobb og oppnår bedre stilling og høyere lønn, så er det galt (for feministene). Anonymkode: df7b4...e28 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369329 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sokk Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april AnonymBruker skrev (6 minutter siden): Men når menn er flittigere på jobb og oppnår bedre stilling og høyere lønn, så er det galt (for feministene). Anonymkode: df7b4...e28 Nei, når kvinner er flittigere på jobb, men menn oppnår bedre stilling og høyere lønn, så er det galt (for feministene). 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369341 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april 1 hour ago, nachnoo said: Jentene er kort og godt flittigere på skolen. Dermed får de bedre karakterer som igjen gir studieplass der det er vanskeligst å komme inn. Det er en myte. https://www.nrk.no/dokumentar/xl/fem-myter-om-likestilling-1.14542055 – På de nyeste nasjonale prøvene gjør gutter det betydelig bedre enn jentene i regning. I lesing gjør jentene det bedre enn guttene, mens i engelsk presterer guttene best. Dette er med på å forsterke funnene som er gjort både i min forskning og i internasjonal forskning: at det er noen med lærerens vurderingspraksis, sier førsteamanuensis Ann Gustavsen. Anonymkode: 6f994...33a 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369361 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april 18 minutes ago, Sokk said: Nei, når kvinner er flittigere på jobb, men menn oppnår bedre stilling og høyere lønn, så er det galt (for feministene). Grunnen at menn er villige til å jobbe mer, villigere til å ta på seg lederstillinger, ta flere sjanger, og starter egne bedrifter. Kvinner er ikke like ambisiøse som menn når det kommer til karriere. Kvinner foretrekker jobber med mindre ansvar. Kvinner ønsker å bruke mer tid sammen med barn og familie enn menn. Kvinner har mykere verdier enn menn, og ønsker å ta mindre risiko. Og når det gjelder lønn, er det en mye at vi ikke har likelønn her i landet. «Når man sammenligner kvinners og menns lønn innenfor samme virksomhet, samme stilling og like personlige ressurser, finner vi små eller ingen lønnsforskjeller.» Anonymkode: 6f994...33a 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369368 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sokk Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april AnonymBruker skrev (8 minutter siden): Grunnen at menn er villige til å jobbe mer, villigere til å ta på seg lederstillinger, ta flere sjanger, og starter egne bedrifter. Kvinner er ikke like ambisiøse som menn når det kommer til karriere. Kvinner foretrekker jobber med mindre ansvar. Kvinner ønsker å bruke mer tid sammen med barn og familie enn menn. Kvinner har mykere verdier enn menn, og ønsker å ta mindre risiko. Og når det gjelder lønn, er det en mye at vi ikke har likelønn her i landet. «Når man sammenligner kvinners og menns lønn innenfor samme virksomhet, samme stilling og like personlige ressurser, finner vi små eller ingen lønnsforskjeller.» Anonymkode: 6f994...33a Du henviser ikke til noen kilde, men det kan godt hende at noen av de generelle trendene du peker på stemmer på gruppenivå. Det er imidlertid ganske brede generaliseringer du gjør, som ikke nødvendigvis gjør seg gjeldende for hver kvinne eller hver mann. Det rettferdiggjør uansett ikke diskriminering og forskjellsbehandling av f.eks de kvinnene som faktisk er ambisiøse, villige til å jobbe og som ønsker seg lederstillinger. For barnløse kvinner er det f.eks neppe relevant at andre kvinner ønsker mer tid med barna sine? Noen av punktene dine fremstår som stereotypier som nettopp kan bidra til direkte eller indirekte diskriminering av kvinner, f.eks når du skriver: «kvinner foretrekker jobber med mindre ansvar», for dette kan føre til at man ikke ansetter en kvinne eller ikke gir henne muligheter, fordi man bevisst eller ubevisst tror at hun ikke er interessert. Jeg sier ikke at alle kvinner blir diskriminert, jeg hevder derimot at diskriminering skjer, og det vet jeg fordi jeg har sett masse av det, og jeg mener vi bør fortsette å arbeide for at det ikke skal skje. Men du har kanskje jobbet i absolutt alle bedrifter og kan slå fast at det umulig kan forekomme? Menn starter flere bedrifter, det er fint, for det er mye lettere for menn å få finansiering - fordi de er menn. Hvis jeg skulle rekruttert til en lederstilling ville jeg forresten sett det som positivt om lederen også hadde «myke» verdier og hadde et fornuftig forhold til risiko, så det er ikke sånn at egenskapene du lister opp utelukkende sier at menn er bra og kvinner er dårlige, selv om du tilsynelatende har det synet. Det er kanskje vanskelig å forstå dette med diskriminering hvis man aldri har opplevd det selv? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369387 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Grendel Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april Sokk skrev (17 minutter siden): Du henviser ikke til noen kilde, men det kan godt hende at noen av de generelle trendene du peker på stemmer på gruppenivå. Det er imidlertid ganske brede generaliseringer du gjør, som ikke nødvendigvis gjør seg gjeldende for hver kvinne eller hver mann. Det rettferdiggjør uansett ikke diskriminering og forskjellsbehandling av f.eks de kvinnene som faktisk er ambisiøse, villige til å jobbe og som ønsker seg lederstillinger. For barnløse kvinner er det f.eks neppe relevant at andre kvinner ønsker mer tid med barna sine? Noen av punktene dine fremstår som stereotypier som nettopp kan bidra til direkte eller indirekte diskriminering av kvinner, f.eks når du skriver: «kvinner foretrekker jobber med mindre ansvar», for dette kan føre til at man ikke ansetter en kvinne eller ikke gir henne muligheter, fordi man bevisst eller ubevisst tror at hun ikke er interessert. Jeg sier ikke at alle kvinner blir diskriminert, jeg hevder derimot at diskriminering skjer, og det vet jeg fordi jeg har sett masse av det, og jeg mener vi bør fortsette å arbeide for at det ikke skal skje. Men du har kanskje jobbet i absolutt alle bedrifter og kan slå fast at det umulig kan forekomme? Menn starter flere bedrifter, det er fint, for det er mye lettere for menn å få finansiering - fordi de er menn. Hvis jeg skulle rekruttert til en lederstilling ville jeg forresten sett det som positivt om lederen også hadde «myke» verdier og hadde et fornuftig forhold til risiko, så det er ikke sånn at egenskapene du lister opp utelukkende sier at menn er bra og kvinner er dårlige, selv om du tilsynelatende har det synet. Det er kanskje vanskelig å forstå dette med diskriminering hvis man aldri har opplevd det selv? Det ser mer ut som om menn blir diskriminert i yrkeslivet i dag: https://www.forskning.no/arbeidsliv/na-er-det-menn-som-kjonnsdiskrimineres-nar-de-soker-jobb/2294971 Jeg tror det sitter dypt i folk at de skal heie frem kvinner. Da kan det fort ende med "omvendt diskriminering" 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369411 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april 49 minutes ago, Sokk said: Du henviser ikke til noen kilde, men det kan godt hende at noen av de generelle trendene du peker på stemmer på gruppenivå. Det er imidlertid ganske brede generaliseringer du gjør, som ikke nødvendigvis gjør seg gjeldende for hver kvinne eller hver mann. Det rettferdiggjør uansett ikke diskriminering og forskjellsbehandling av f.eks de kvinnene som faktisk er ambisiøse, villige til å jobbe og som ønsker seg lederstillinger. For barnløse kvinner er det f.eks neppe relevant at andre kvinner ønsker mer tid med barna sine? Noen av punktene dine fremstår som stereotypier som nettopp kan bidra til direkte eller indirekte diskriminering av kvinner, f.eks når du skriver: «kvinner foretrekker jobber med mindre ansvar», for dette kan føre til at man ikke ansetter en kvinne eller ikke gir henne muligheter, fordi man bevisst eller ubevisst tror at hun ikke er interessert. Jeg sier ikke at alle kvinner blir diskriminert, jeg hevder derimot at diskriminering skjer, og det vet jeg fordi jeg har sett masse av det, og jeg mener vi bør fortsette å arbeide for at det ikke skal skje. Men du har kanskje jobbet i absolutt alle bedrifter og kan slå fast at det umulig kan forekomme? Menn starter flere bedrifter, det er fint, for det er mye lettere for menn å få finansiering - fordi de er menn. Hvis jeg skulle rekruttert til en lederstilling ville jeg forresten sett det som positivt om lederen også hadde «myke» verdier og hadde et fornuftig forhold til risiko, så det er ikke sånn at egenskapene du lister opp utelukkende sier at menn er bra og kvinner er dårlige, selv om du tilsynelatende har det synet. Det er kanskje vanskelig å forstå dette med diskriminering hvis man aldri har opplevd det selv? Når man peker på kjønnsforskjeller som er godt dokumentert i både forskning og statistikk, kommer det ofte en ryggmargsrefleks om at dette er «stereotypier» eller at man «bidrar til diskriminering». Men å nekte for at det finnes mønstre på gruppenivå – som for eksempel ulike yrkespreferanser, risikovilje eller prioritering av jobb vs. fritid – hjelper verken likestillingen eller realitetsforståelsen. Selvsagt finnes det ambisiøse, kompetente kvinner som vil opp og fram – det har ingen benektet. Men det er ikke diskriminering å påpeke at de ikke nødvendigvis utgjør flertallet, like lite som det er «mannsdiskriminerende» å si at flere menn sitter i fengsel. Ulike utfall har ofte flere forklaringer enn «noen ble holdt utenfor». At du «har sett masse diskriminering» er fint, men anekdoter erstatter ikke data. Jeg påstår ikke å ha jobbet i alle bedrifter – men jeg forholder meg til trender som går igjen i både offentlig statistikk og seriøs forskning. Det burde du også gjøre, hvis målet er faktisk likestilling og ikke bare moralsk posering. Når det gjelder finansiering, er det interessant at du tar for gitt at menn får mer fordi de er menn – ikke fordi de kanskje oftere pitcher risikoprosjekter, søker i større skala eller har bygget relevante nettverk. Kanskje er det lettere å rope «diskriminering» enn å undersøke hvorfor forskjellene oppstår? Anonymkode: 6f994...33a 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369416 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sokk Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april Grendel skrev (12 minutter siden): Det ser mer ut som om menn blir diskriminert i yrkeslivet i dag: https://www.forskning.no/arbeidsliv/na-er-det-menn-som-kjonnsdiskrimineres-nar-de-soker-jobb/2294971 Jeg tror det sitter dypt i folk at de skal heie frem kvinner. Da kan det fort ende med "omvendt diskriminering" AnonymBruker skrev (7 minutter siden): Når man peker på kjønnsforskjeller som er godt dokumentert i både forskning og statistikk, kommer det ofte en ryggmargsrefleks om at dette er «stereotypier» eller at man «bidrar til diskriminering». Men å nekte for at det finnes mønstre på gruppenivå – som for eksempel ulike yrkespreferanser, risikovilje eller prioritering av jobb vs. fritid – hjelper verken likestillingen eller realitetsforståelsen. Selvsagt finnes det ambisiøse, kompetente kvinner som vil opp og fram – det har ingen benektet. Men det er ikke diskriminering å påpeke at de ikke nødvendigvis utgjør flertallet, like lite som det er «mannsdiskriminerende» å si at flere menn sitter i fengsel. Ulike utfall har ofte flere forklaringer enn «noen ble holdt utenfor». At du «har sett masse diskriminering» er fint, men anekdoter erstatter ikke data. Jeg påstår ikke å ha jobbet i alle bedrifter – men jeg forholder meg til trender som går igjen i både offentlig statistikk og seriøs forskning. Det burde du også gjøre, hvis målet er faktisk likestilling og ikke bare moralsk posering. Når det gjelder finansiering, er det interessant at du tar for gitt at menn får mer fordi de er menn – ikke fordi de kanskje oftere pitcher risikoprosjekter, søker i større skala eller har bygget relevante nettverk. Kanskje er det lettere å rope «diskriminering» enn å undersøke hvorfor forskjellene oppstår? Anonymkode: 6f994...33a Jeg tror problemet blir at dere tilsynelatende løfter det opp til et spørsmål om «menn» eller «kvinner». Jeg går ikke med på at «alle tall viser at» det er fullstendig likestilling i dag, for det stemmer ikke med virkeligheten. Nå har jeg mine datapunkter fra flere ulike mannsdominerte bransjer, som nok ikke kan generaliseres til absolutt alle bransjer i hele Norge. Men tråden startet med «elitestudier» og da er det relevant å snakke om ulike bransjer som rekrutterer fra «elitstudier». Jeg synes det er fascinerende at dere hardnakket hevder at diskriminering av kvinner ikke forekommer. Jeg skulle ønske det ble brukt mer tid på å endre holdninger og adferd, snarere enn å argumentere for at problemet ikke eksisterer. Om menn blir negativt forskjellsbehandlet pga kjønn er det selvsagt et like stort problem. Jeg har ikke et behov for å heie frem kvinner. Dette er virkelig ikke det ene kjønnet mot det andre, men et ønske om å fjerne en ukultur som sitter godt fast flere steder. Jeg skjønner ikke hva du mener med «moralsk posering» bare fordi jeg hevder at kjønnsdiskriminering forekommer i arbeidslivet i Norge i dag? Jeg bryr meg fordi jeg vil slippe å oppleve det igjen og jeg vil slippe at andre skal oppleve det. Vi har kommet langt i Norge i dag og da jeg vokste opp ble jeg servert en slags illusjon om at likestilling var oppnådd. Jeg syntes feminisme var tullete og usexy. Men virkeligheten har virkelig slått meg i trynet så utrolig mange ganger (ikke bare anekdotisk også i statistikk, men jeg gidder ikke søke opp det om natten til folk som åpenbart ikke er interessert, dere finner lett motargumenter mot deres egne tall om dere vil lete). Nå er jeg desto mer bekymret over utviklingen i USA og om deres anti-DEI vil klare å påvirke andre land. Derfor synes jeg det er ekstra viktig å si fra og kjempe videre for at vi skal være likestilt også her i Norge. Det fremstår for meg absurd å skulle bli møtt med at forskjellsbehandling av kvinner rett og slett ikke foregår. En fornektelse av problemet er en del av problemet. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369428 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sokk Skrevet 15. april Del Skrevet 15. april Sokk skrev (33 minutter siden): Jeg tror problemet blir at dere tilsynelatende løfter det opp til et spørsmål om «menn» eller «kvinner». Denne setningen ga kanskje ikke så mye mening alene. Det jeg mener er at dere generaliserer veldig, og får det til å høres ut som ett enkelt spørsmål: blir kvinner diskriminert? Og at ethvert datapunkt som taler for at vi har det noenlunde likestilt, dermed motbeviser at kvinner blir diskriminert. Men virkeligheten er jo mer nyansert. Ulike indikatorer vil gi ulike svar på hvordan det ligger an med likestillingen og det varierer nok stort mellom ulike bransjer, og kanskje i geografi og kanskje i alder og livssituasjon også, i hvor stor grad det forekommer diskriminering. Jeg avslutter min deltagelse i denne tråden nå. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369461 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet onsdag kl 17:06 Del Skrevet onsdag kl 17:06 18 hours ago, Sokk said: Jeg tror problemet blir at dere tilsynelatende løfter det opp til et spørsmål om «menn» eller «kvinner». Jeg går ikke med på at «alle tall viser at» det er fullstendig likestilling i dag, for det stemmer ikke med virkeligheten. Nå har jeg mine datapunkter fra flere ulike mannsdominerte bransjer, som nok ikke kan generaliseres til absolutt alle bransjer i hele Norge. Men tråden startet med «elitestudier» og da er det relevant å snakke om ulike bransjer som rekrutterer fra «elitstudier». Jeg synes det er fascinerende at dere hardnakket hevder at diskriminering av kvinner ikke forekommer. Jeg skulle ønske det ble brukt mer tid på å endre holdninger og adferd, snarere enn å argumentere for at problemet ikke eksisterer. Om menn blir negativt forskjellsbehandlet pga kjønn er det selvsagt et like stort problem. Jeg har ikke et behov for å heie frem kvinner. Dette er virkelig ikke det ene kjønnet mot det andre, men et ønske om å fjerne en ukultur som sitter godt fast flere steder. Jeg skjønner ikke hva du mener med «moralsk posering» bare fordi jeg hevder at kjønnsdiskriminering forekommer i arbeidslivet i Norge i dag? Jeg bryr meg fordi jeg vil slippe å oppleve det igjen og jeg vil slippe at andre skal oppleve det. Vi har kommet langt i Norge i dag og da jeg vokste opp ble jeg servert en slags illusjon om at likestilling var oppnådd. Jeg syntes feminisme var tullete og usexy. Men virkeligheten har virkelig slått meg i trynet så utrolig mange ganger (ikke bare anekdotisk også i statistikk, men jeg gidder ikke søke opp det om natten til folk som åpenbart ikke er interessert, dere finner lett motargumenter mot deres egne tall om dere vil lete). Nå er jeg desto mer bekymret over utviklingen i USA og om deres anti-DEI vil klare å påvirke andre land. Derfor synes jeg det er ekstra viktig å si fra og kjempe videre for at vi skal være likestilt også her i Norge. Det fremstår for meg absurd å skulle bli møtt med at forskjellsbehandling av kvinner rett og slett ikke foregår. En fornektelse av problemet er en del av problemet. Du skriver at dette ikke handler om «menn mot kvinner», men likevel er det nøyaktig den fortellingen du stadig vender tilbake til: kvinner som systematisk diskrimineres, menn som har det lettere – og alle som er uenige, er enten naive, moralsk avstumpede eller rett og slett for trøtte til å google statistikk. La oss være ærlige: det er blitt en posisjon å si «jeg har opplevd diskriminering, derfor finnes det», og samtidig avvise ethvert forsøk på å nyansere bildet som «fornektelse» eller «bagatellisering». Det er ikke en samtale, det er en trosbekjennelse. Ingen her har sagt at diskriminering aldri forekommer. Det vi problematiserer, er det intellektuelt slappe grepet med å forklare alle ulikheter med diskriminering, og å avvise biologiske, kulturelle og sosiale forskjeller som irrelevante eller farlige å nevne. Når menn og kvinner på gruppenivå gjør ulike valg så må det være lov å si det uten å bli stemplet som mistenkelig motivert. Du hevder du har statistikk, men gidder ikke finne den – samtidig krever du at vi tar påstanden på alvor. Det er nesten som om virkeligheten først og fremst skal føles rett, ikke bevises. Det er nettopp denne typen argumentasjon som gjør det vanskelig å diskutere likestilling saklig: man får følelsesbaserte erklæringer som svar på faktabaserte innvendinger. Du sier du vil «endre holdninger og adferd». Flott. Men kanskje første steg er å tåle at virkeligheten er mer sammensatt enn din egen opplevelse – og at uenighet ikke alltid er et uttrykk for at folk «ikke bryr seg». Anonymkode: 6f994...33a 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4369856 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet søndag kl 19:25 Del Skrevet søndag kl 19:25 On 4/15/2025 at 9:52 AM, Sokk said: Fra en med erfaring fra disse elitestudiene, så kan jeg trøste deg med at det fortsatt er fullt av mannssjåvinisme både der og i yrkeslivet. At antall kvinner på studiet har økt har ikke klart å fjerne diskriminering av kvinner. Det som derimot blir konsekvensen av flere kvinner på f.eks. juss er at studier og yrker synker i status ute i samfunnet. Det er i teorien lik adgang til disse studiene for menn og kvinner og noe av forskjellen skyldes nok også ulikheter i hva menn og kvinner søker på. I og med at kvinnene forsvinner litt igjen i yrkeslivet ser jeg ikke behovet for å kvotere inn menn, bortsett fra på psykologi, der tenker jeg det kan være aktuelt å diskutere det, fordi jeg tror kjønnsmangfold i yrket er nødvendig for pasientene. Jeg er for øvrig enig i at det er viktig at skolesystemet fungerer for både jenter og gutter og jeg er ikke så glad for den «Høyre-skolen» vi har gått i retning av de siste årene, med mer pugg og prøver og mindre lek og kreativitet. Jeg synes likevel det er viktig å få frem at de guttene som ikke har blitt drop-outs og deretter klarer seg gjennom studier, de tar igjen jentene så det suser når man først kommer inn i yrkesliv og familieliv. Diskriminering av kvinner lever dessverre i beste velgående, til tross for alt vi ble fortalt på vgs om at kvinner gjør det så mye bedre enn menn. Har masse førstehånds- og andrehåndserfaring med dette. Det er påfallende at den gangen kvinner var i solid mindretall på universitetene, var det stor politisk vilje til å gjøre noe med det. Vi innførte kjønnspoeng, og i et par tiår var det kun kvinner som fikk disse poengene. Det lot seg kanskje forsvare i starten, da kvinneandelen var lav, men den økte raskt. Nå har kvinner vært i flertall innen høyere utdanning i noe sånt som 30 år, og foreløpig har det politiske Norge ikke funnet vilje til å gjøre noe som helst med det. De siste årene har man så vidt begynt å snakke om det, men det er også alt. Rapporten fra Mannsutvalget kom i april 2024 – for ett år siden. Den inneholder 35 tiltak, med grundig bakgrunnsinformasjon om hvert enkelt. Ni av tiltakene som ble foreslått, var innenfor utdanningsområdet. Men det hjelper lite, for – med mindre jeg har gått glipp av noe – er det fortsatt null politiske partier i Norge som har bestemt seg for å støtte at ett eneste av tiltakene skal gjennomføres. Det virker i stedet som om det politiske Norge står samlet om at rapporten og forslagene bør legges nederst i en skuff og glemmes så fort som mulig. Kursen vi er på har vært staket ut siden tidlig på 70-tallet. Vi har altså passert 50 år med kjønnsdiskriminering, uten tegn til at det vil stoppe i nærmeste tiår – snarere tvert imot. Vi vil nok se andelen menn med høyere utdanning dale til godt under én fjerdedel av befolkningen før noen er villige til å se på det som et problem. Anonymkode: df7b4...e28 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4371868 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sokk Skrevet søndag kl 19:46 Del Skrevet søndag kl 19:46 AnonymBruker skrev (18 minutter siden): Det er påfallende at den gangen kvinner var i solid mindretall på universitetene, var det stor politisk vilje til å gjøre noe med det. Vi innførte kjønnspoeng, og i et par tiår var det kun kvinner som fikk disse poengene. Det lot seg kanskje forsvare i starten, da kvinneandelen var lav, men den økte raskt. Nå har kvinner vært i flertall innen høyere utdanning i noe sånt som 30 år, og foreløpig har det politiske Norge ikke funnet vilje til å gjøre noe som helst med det. De siste årene har man så vidt begynt å snakke om det, men det er også alt. Rapporten fra Mannsutvalget kom i april 2024 – for ett år siden. Den inneholder 35 tiltak, med grundig bakgrunnsinformasjon om hvert enkelt. Ni av tiltakene som ble foreslått, var innenfor utdanningsområdet. Men det hjelper lite, for – med mindre jeg har gått glipp av noe – er det fortsatt null politiske partier i Norge som har bestemt seg for å støtte at ett eneste av tiltakene skal gjennomføres. Det virker i stedet som om det politiske Norge står samlet om at rapporten og forslagene bør legges nederst i en skuff og glemmes så fort som mulig. Kursen vi er på har vært staket ut siden tidlig på 70-tallet. Vi har altså passert 50 år med kjønnsdiskriminering, uten tegn til at det vil stoppe i nærmeste tiår – snarere tvert imot. Vi vil nok se andelen menn med høyere utdanning dale til godt under én fjerdedel av befolkningen før noen er villige til å se på det som et problem. Anonymkode: df7b4...e28 Men hvis du mener at menn skal kvoteres inn på elitestudier bare fordi mannsandelen er lav, mener du da også at kvinner skal kvoteres inn i de tilhørende elitejobber bare fordi kvinneandelen er lav? Da snakker vi radikal likestillingspolitikk. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/491570-store-kj%C3%B8nnsforskjeller-p%C3%A5-elitestudiene-p%C3%A5-jussen-er-n%C3%A5-over-70-prosent-kvinner/#findComment-4371871 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.