Jump to content
Sign in to follow this  
kat

P-sprøyte

Recommended Posts

kat

Hei! Jeg og kjæresten min vurderer å ta skritte helt ut. Vi har vært sammen i 3 mnd nå. Jeg er jomfru og har hørt av venner at de foretrekker p-sprøyten. Hva er egentlig det? Jeg er 20 år og har aldri vært til gynekologiskundersøkelse og har heller ikke lyst. Må jeg det for å få p-sprøyte? Har hørt at man må det for å få p-piller.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Svar til kat

For å ta det første sist. Det er ikke nødvendig med gynekologisk undersøkelse før noen av de to former for prevensjon. Mange leger ønsker imidlertid å foreta en undersøkelse -av for meg- uforståelig grunn. Du kan jo f.eks. ikke ha pådradd deg noen kjønnssykdom. Du har ikke hatt samleie og jeg synes legen må akseptere at du ikke ønsker en undersøkelse.

P-pillen innneholder østrogen og progesteron. Den tas daglig i tre uker og så holder man en ukes pause hvor det kommer blødning. Pillen hindrer eggløsning og er derfor meget sikker, over 99%.

P-sprøyten inneholder bare progesteron og settes hver 3.måned. Den hindrer også eggløsning i de fleste tilfeller, den endrer slimet i livmorhalsen så sædcellene ikke kommer opp og den gir en tynn slimhinne i livmoren. Den har altså flere effekter og er derfor enda sikrere enn p-pillen, også fordi man ikke kan glemme den. Den medfører hos de fleste uregelmessige blødninger i starten, så stopper mensen helt hos de fleste. Det kan ta opp til et år å få mensen tilbake og mulighet for graviditet. Bivirkninger kan dessuten være humørendringer, spesielt i starten. Den er sikker med en gang når første sprøyte settes i starten av mensen.

Er det mere du lurer på, så spør igjen.

Vennlig hilsen Mette H Moen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Artikler fra forsiden

×
×
  • Create New...