Gå til innhold

melkeallergi/oppskrifter/gode råd


Anbefalte innlegg

Jeg har nettopp fått visst at gutten min på 5 år har melkeallergi.

Jeg trenger hjelp for å finne matvarer som ikke inneholder melk.

Jeg trenger også hjelp og råd for å gjøre middagen litt mer spennende og hjelp til å finne flere påleggsorter.

Kan jeg bytte ut fløte med laktoseredusert melk i småkakene til jul?

Jeg har funnet ut at det finnes pølser uten svin og hjortepølser der det ikke er melk i.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/11845-melkeallergioppskriftergode-r%C3%A5d/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Ragnhild Halvorsen, Lege Spesialist i Im

Kjære bamsemor65

Det finnes flere nyttige oppskriftsbøker som er beregnet på dem som ikke tåler melk. Du kan få noen ved å henvende deg til Norges astma og allergiforbund. Det finnes også bøker å få kjøpt. Du kan ikke bruke laktoseredusert melk hvis han er melkeallergiker - den inneholder melkeprotein som er det han ikke tåler. Som fløteerstatning kan du bruke noe som heter Odense Erlett som du får i Helsekostforretninger. Her får du også kjøpt rismelk som kan være grei å bruke i matlagingen for å gjøre maten mer "spennende". Men vær oppmerksom på at rismelken ikke er næringsrik. Barn som holdes unna melk må få mer fett i kosten på annen måte, f.eks. som melkefri margarin eller olje. Centra mat lager pølser uten melk.

Lykke til med julebaksten og annen matlaging!

Hei bamsemor65 !

Vi har også en gutt (15 mnd) med melkeallergi.Noe som kan være nokså vanskelig i starten, og ganske slitsomt..men etter en stund går det som vanlig og du slipper å tenke så mye på det.

Vi bruker en bok som heter Allergiboken , som du får kjøpt i bokhandel (298,-) en annen bok " Melkefri Mat" er også bra.

Vi bruker Soya melk vanlig og en som er søtet med eplejuice og som er tilsatt kalsium (fås i helsekost) .Der finnes også en "fløte" laget av soya som heter Soya Couisine...den synes vi er bedre å bruke til sauser,gratinerte poteter,til desserter,i potetstappe,kålrotstappe o.l.

Ser legen nevnte Odense Erlet...den er også grei , men best til visping eks til fløtekake...eller bare som vispet krem....den kan også brukes i sauser o.l men vi synes den soya fløten er den beste....men det må du nok prøve selv.Odense erlet må kjøpes på 1 liter kartong og må helst brukes ....kan ikke fryses bare etter at den er vispet ferdig.Soya fløten er mindre kartong og fungerer slik som husholdningsfløte/kaffefløte med lang holdbarhet.

Ellers finnes det kokosmelk på boks (innvandrermat) og geitemelk (streng smak) og fås i vanlig butikk i kjøldedisk.

Rismelk er også grei , men smaker mere vannaktig og rissmak enn soyamelk....Hvaremelk er også et bra alternativ....så som du ser finnes det er stort utvalg av melk....en må nesten bare prøve seg frem til det barna liker best selv. Alle er gode til cornflakes og til å lage grøt av (risengrynsgrøt,havregrøt o.l)

Når det gjelder pålegg er Stabburets leverpostei, den gule boksen uten melk....kjøttpålegg av alle slag unntatt servelat...makrell i tomat,sardiner ,kaviar,syltetøy,majones,salami,fårepølse,sunda oh honning. Et alternativ er å mose en påleggspakke (skinke) i kjøkkenmaskin med litt smør uten melk og du har "smøreost"

kan også tilsette persille eller andre urter ...kjempepopulært her.

Smør uten melk finnes som regel i vanlig kolonial...Blå Soft margarin , den er uten melk og salt...men på helsekost fås en margarin uten melk men med salt som kan være godt av og til.Melange har også stekesmør uten melk og salt.

Så det er bare å erstatte alt med annen melk og annet smør og du får en like god mat....sjelden andre kjenner forskjell.

Håper dette hjelper deg litt på vei :o)

Lykke til!

Du må gjerne maile meg om du ønsker å vite mere eller bare for å utveksle erfaringer.

[email protected]

Hallo

Vi har laget melkefri kost i et halvt år nå til minstemann. Har ikke så fælt mye å tilføye til coral, men du kan få noe å lese på:

http://www.helsenytt.no/artikler/kumelk_allergi.htm

Hjemmelaget mat går stort sett greit, jeg syns det var en større omstilling å måtte lese på alle varene i butikken. Vær oppmerksom på at varen ikke alltid er merket "melk". Melkeprotein kan også være merket

Animalsk margarin/protein, bakemargarin, hydrolysert protein, kaseinat (f.eks. Na-kaseinat), lactalbumin, melkebestanddeler, melkepulver, myse, mysepulver, tørrmelk,vallepulver, valleprotein.

Vi får kjøpt pølser uten melk i en matvarekjede med egen slakter (Helgø mat i Stavanger). Fiskemat er det vanskeligst, så nå blir det kjøkkenmaskin til jul :-)

Lykke til!

hilsen

Hallo

Vi har laget melkefri kost i et halvt år nå til minstemann. Har ikke så fælt mye å tilføye til coral, men du kan få noe å lese på:

http://www.helsenytt.no/artikler/kumelk_allergi.htm

Hjemmelaget mat går stort sett greit, jeg syns det var en større omstilling å måtte lese på alle varene i butikken. Vær oppmerksom på at varen ikke alltid er merket "melk". Melkeprotein kan også være merket

Animalsk margarin/protein, bakemargarin, hydrolysert protein, kaseinat (f.eks. Na-kaseinat), lactalbumin, melkebestanddeler, melkepulver, myse, mysepulver, tørrmelk,vallepulver, valleprotein.

Vi får kjøpt pølser uten melk i en matvarekjede med egen slakter (Helgø mat i Stavanger). Fiskemat er det vanskeligst, så nå blir det kjøkkenmaskin til jul :-)

Lykke til!

hilsen

Ser at du lenger nede skriver at du selv er under utreding for cøliaki. Vår sønn tåler heller ikke gluten, selv om vi ikke har fått påvist cøliaki har vi kjempeforbedring med glutenfri diett. Det vil altså si melk- og glutenfri. Legg gjerne inn et nytt innlegg når du ser hvordan det går med deg og sønnen din, kanskje vi kan utveksle noen erfaringer?!

Ser at du lenger nede skriver at du selv er under utreding for cøliaki. Vår sønn tåler heller ikke gluten, selv om vi ikke har fått påvist cøliaki har vi kjempeforbedring med glutenfri diett. Det vil altså si melk- og glutenfri. Legg gjerne inn et nytt innlegg når du ser hvordan det går med deg og sønnen din, kanskje vi kan utveksle noen erfaringer?!

Hei igjen !

Ser cuti nevner glutenfritt, vi prøvde også dette på vår gutt etter mistanke om cøliaki...gikk på glutenfri diett noen mnd men merket ikke noen særlig bedring...like mye diare og ingen vekstforandring.Det ble tatt blodprøver på sykhuset også men de fant ikke noe som tydet på cøliaki.Kom i kontakt med en kinesolog fra England som anbefalte å kutte ut hele hvetemelet(ikke bare gluten) og det har gjort underverker her hos oss.Så ofte er det visst ikke bare gluten som bør tas bort, men da er det vel ikke lengre snakk om cøliaki , men heller en overfølsomhet for hvetemel.

Kommer forresten en reportasje i Ukebladet Hjemmet 2 januar om henne (Kinesologen) som vi var hos.

Det er så greit å snakke med andre med samme problemene...ofte føles det som om vi er de eneste i verden med disse matallergiene....så det blir nesten ok å tenke på når en finner ut at det er flere der ute.

Mail meg gjerne

[email protected]

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...