Gå til innhold

Norsk kultur


veslo
 Del

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

darma

JEG mener at norks kultur er så forskjellig fra land og by, mann og kvinne, akademikere og "trad arbeidere", barn og voksne etc.

Tror du må være litt mer spesifikk..

Men jeg kan jo nevne noe, munch,ibsen,oda krogh,otto jespersen,mangfold, relativt likhet, sosiale goder, skeptisk til nye mennesker, jakt og fiske, flott natur. osv..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

conan

Nærhet til naturen og avstand fra mennesker. "Hver nordmann sin steinrøys"- tankegangen preger veldig mye det "typisk norske"..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grip

Thomas Hylland Eriksen har sett på saken, altså hva som karakteriserer norsk identitet og væremåte....en mulig tilnærming til "norsk kultur";

"Summen av de mange analysene av norsk identitet og norsk væremåte fra de siste årene gjør det mulig å fremsette noen foreløpige arbeidshypoteser, som det heter, om hva som kjennetegner disse menneskene som er norske statsborgere. Stort sett henger hypotesene intimt sammen, og skaper til sammen en kraftig pakke av nøysomhet, likhetstrang, bygderomantikk, moralisme, idealisering av det enkle og en dyp skrekk for alle slags forskjeller, selv de kjønnsmessige.

1. Egalitær individualisme. Oversettelse: Nordmenn er skeptiske til sine naboer, men insisterer like fordømt på at de skal være like dem selv. Dette henger sammen med

2. Saklighet og oppriktighet. Nordmenn går rett på sak, er seriøse og diskuterer seg frem til enighet. Nyttig er riktig et honnørord i norsk sammenheng. Dette henger igjen sammen med

3. Pakkeløsninger. Det finnes bare et begrenset antall "typer" av nordmenn, og de har værsågod å være skrudd sammen på vedtatte måter.

4. Bygda. Selv om halvparten av nordmennene bor i byer, er det norske selvbildet ruralt. Det nordmenn oppfatter som typisk norsk, er et småbruk i en fjelldal. Det er derfor Norge, i Enzensbergers ord, har 54 flyplasser for en befolkning på fire millioner.

5. Enkelhet. Ettersom vi mangler en stolt militær historie og har en lite ærefull politisk historie, ettersom haute cuisine aldri utviklet seg i landet og ettersom likhetstanken gjør det utstuderte og ekstravagente suspekt, dyrkes det enkle som verdi i seg selv. Denne verdien henger sammen med

6. Naturen. Norge inneholder mye natur og få mennesker, og intet er mer ... unnskyld, naturlig i en slik situasjon enn å gjøre naturen til et nasjonalt symbol.

7. Puritanisme. Gode, solide nordmenn -- fra pinsemenighetene til ml-bevegelsen -- er opptatt av den ene sanne sannhet og den ene gode moral, og de elsker å moralisere -- noe som opplagt har mye med likhetsideologien å gjøre.

For å si det rett ut: Det norske selvbildet er ruralt, puritansk, egalitært og alt i alt bondsk. Og man kunne tilføye: Nordmenn er nasjonalistiske og lider av et langt fremskredent moralsk merverdskompleks -- de er moralske verdensmestere på bortebane."

.....

Var ikke det ganske beskrivende da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Moraki

JEG mener at norks kultur er så forskjellig fra land og by, mann og kvinne, akademikere og "trad arbeidere", barn og voksne etc.

Tror du må være litt mer spesifikk..

Men jeg kan jo nevne noe, munch,ibsen,oda krogh,otto jespersen,mangfold, relativt likhet, sosiale goder, skeptisk til nye mennesker, jakt og fiske, flott natur. osv..

Kultur og kultur. her er i allefall min definisjon på en "ekte nordmann":

Sært, kynisk menneske som har betydelige vansker med å glede seg på andres vegne. Baksnakker andre i hytt og pine, i negative toner vel og merke. Tar aldri feil, og det er alltid andre man kan skylde på. Familien er ikke så viktig, bortsett fra når det er arveoppgjør eller annet å hente. Sjalusi, misunnelse og misnøye forekommer svært ofte, og tanken på å være trofast i et forhold er rett og slett umulig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 Del

×
×
  • Opprett ny...