Gå til innhold

Hvorfor?


vimsa25

Anbefalte innlegg

Ved gjentatte spontanaborter trøstes man ofte med at det nok er noe feil med fosteret, så "det var til det beste". Det tror jeg er riktig. Men grunnen til at noe var feil, kan jo være flere. Det kan ha vært noe galt med egget, med sædcellen, med kombinasjonen... Hvorfor venter man da til kvinnen har gjennomgått tre spontanaborter, med etterfølgende depresjoner og utskrapninger, før man ber mannen om å ta en sædprøve? Det er jo verken en fysisk påkjenning eller en særlig stor psykisk prøvelse for ham. Er det et kostnadsspørsmål, eller er av hensyn til mannens følelser? Kan det ikke være nok med to?

Dette spørsmålet tar utgangspunkt i at kvinnen har født friske barn før og ellers er frisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Det har ikke noe med kostnader eller følelser, men fordi man sjelden får utbytte av å utrede etter to aborter. Statistisk sett er det lite å hente ved å starte utredning etter 2 aborter da det regnes som tilfeldig forekommende hos 2-3% av alle graviditeter. Se vedlegg.

Utredning ved gjentatte aborter (habituelle aborter)

Har en kvinne hatt tre mislykte svangerskap på rekke uten fødsel i mellom, er det rimelig å starte utredning. (Det har liten hensikt å starte utredning allerede etter to aborter, for da er sjansen for å finne noe unormalt meget liten.)

Ved undersøkelse av kvinnen undersøker man for infeksjon, hormon- eller stoffskifteforstyrrelser og for feil ved livmor.

Hos mannen undersøker man sæden, og fra begge analyseres kromosomene (arveanlegget) ved en blodprøve.

I noen tilfeller (under 50%) kan man finne forhold som forklarer abortene. I langt mindre grad finner man noe som man kan behandle før eller under et nytt svangerskap.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...