Gå til innhold

NHD, prøver igjen


Gjest anonym300

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Min hjemmesnekrede teori.

Jeg vil si at flashbacks ER minner, sterke og ofte ubehagelig sådanne. Eller en måte å huske på.

Hvis du tenker på hva du spiste for to dager siden, vil du kanskje huske spagetti, kjøttsaus og løk. Ut fra din generelle kunnskap om mat vil også vite hvordan det smakte og luktet. Kanskje du også vil huske litt av hva som ble snakke om ved middagsbordet. Men du vil ikke kjenne smaken av kjøttsaus og lukten av løk når du tenker på det, eller høre lydene da du spiste. Slikt er et vanlig trøtt og kjedelig, ikke følelsesladd minne. Du husker hendelsen, men du opplever den ikke på nytt.

Har man en veldig sterk og traumatisk opplevelse kan hendelser, ting man ser, ord, lukter, lyder, tanker, hva som helst gjøre minnene så sterke og virkelige at det er som det skjer igjen. Man opplever det på nytt. Det er ikke bare et teoretisk minne.

For noen kan det være en nokså fysisk opplevelse. Det er som om man kjenner smerte, berøring, hører lyder, merker lukter en gang til. Selv om man som regel vet at det ikke faktisk skjer en gang til.

For andre kan det foregå mer i hodet. Som regel vil man gjenoppleve følelser fra den aktuelle situasjonen veldig sterkt f.eks angst, fortvilelse, hjelpesløshet.

Man kan oppleve flashbacks på ting man vanligvis husker uten så sterke følelser involvert. (Man husker man har vært i en trafikkulykke uten at det er noen stor sak. Men små triggerpunkt kan "levendegjøre" minnene.)

Man kan også oppleve flashbacks på ting man vanligvis ikke går rundt å husker.

Opplevelsen av slike ting er høyst individuell. Det varierer også i "styrke". Overgang mellom bare vanlig minne og flashback er flytende.

mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nils Håvard Dahl, psykiater

Flashback er også et minne.

Slik jeg mener ordet skal forstås, skiller det seg fra vanlige minner ved hastigheten det oppstår med og intensiteten i følelsene som oppstår ved minnene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...