Gå til innhold

Sykehuskuren fra Danmark


Pooh

Anbefalte innlegg

Har fått en sykehuskur fra danmark fra en venninne. Er i tvil om denne holder mål og rett og slett om den er sunn.

Det er en kur på 13 dager som må følges slavisk og som skal øke stoffskiftet og forbrenningen over tid. Kan visst heller ikke gjentas før et år etter sist kur. På disse 13 dagene skal du gå ned mellom 7 og 20 kilo!

Jeg prøvde i en og en halv dag, sjekket ikke vekt men var konstant sulten. Det er snakk om tre små måltider til dagen og frokosten er ofte kun en kopp kaffe med en sukkerbit.

Vet dere noe om denne kuren. Bør jeg gjennomføre det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Høres ut som noe humbug. Tør vedde på at ikke ett eneste sykehus i Danmark (eller noe annet sted) går god for noe slikt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan du ikke skrive litt om hva som inngår i kuren da? Ellers må jeg bare si at det ikke høres så veldig sunt ut, mer som en sultekur - og de senker forbrenningen selv om du går ned endel kilo der og da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikke det den "Rikshospital-kuren" eller noe sånt? Den har i så fall gjeldende sykehus fraskrevet seg ethvert ansvar for, de har også beskrevet den som "farlig".

Er det den som består stort sett av suppe?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette fant jeg på lommelegen:

Rikshospitalets slankekur

Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet får stadig henvendelser fra personer med spørsmål om ulike slankekurer. En stadig "gjenganger" blant disse slankekurene er den såkalte "Rikshospitalets slankekur", også kalt "Rikshospitalets stoffskiftekur". Den finnes i forskjellige versjoner og sies å ha sin opprinnelse fra Rigshospitalet i Danmark. I Norge oppgis leger og annet helsepersonell som formidlere av denne slankekuren.

Kuren består av en 13 dagers kostplan à 3 små måltider per dag. Det gjennomsnittlige daglige energiinntak ligger på 2300 kJ (ca. 550 kcal), med en energifordeling på 41% fra fett, 29% fra karbohydrater og 31% fra protein. Energifordelingen er stikk i strid med Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefalinger som sier at kosten skal være rik på karbohydrater, men fattig på fett, dvs. maks 30% av energien fra fett. Dietten er på ingen måte fullverdig, dvs. den dekker ikke behovet for en rekke vitaminer og mineraler, deriblant vitamin D, kalsium og jern.

I 1990 gikk leger og kliniske ernæringsfysiologer ved Rikshospitalet i Norge ut med en advarsel i Tidsskriftet for Den norske lægeforening, hvor de bl.a. skrev: "Vi ønsker å få satt en stopper for den foreldede avmagringsskosten. Sykehuset ser meget alvorlig på at pasienter feilinformeres, og advarer mot å bruke kosten." I 1995 kom en ny advarsel, denne gang fra det danske ernæringsrådet, som skrev: "Rigshospitalets stofskiftekur er et falsum, der cirkulerer blant patienter samt i et økende omfang også utlevers af læger. Følges diætplanen opnås et vægttab, men sammensætningen af de energigivende næringsstoffer er uhensigstmæssig for patienter, der skal ændre kostvaner med henblik på vægtvedligeholdelse efter vægttabet. Det lave indhold af især kalcium, vitamin D og jern er betænkeligt hos den typiske målgruppe, kvinder, hvor jernmangelanæmi er hyppig hos de fertile, og osteoporose er hyppig hos de postmenopausale. Diæten må på denne baggrund frarådes."

Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet støtter uttalelsene fra det danske ernæringsrådet og ekspertene ved Rikshospitalet. For personer som trenger å gå ned i vekt anbefales endringer i kost- og mosjonsvaner. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler et kosthold rikt på frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, fisk, magre kjøttprodukter og magre meieriprodukter. Minst like viktig er det å komme seg opp av godstoler og bevege seg mer! Mange erfarer rask vektøkning etter ulike slankekurer med svært lavt energiinnhold. Det kan derfor være lurt å ikke satse på for store omlegginger med en gang, men gjøre gradvise endringer over tid. På denne måten er det større mulighet for å oppnå et varig vekttap. Et hjelpemiddel på veien til trivselsvekt er boken "Tips om slanking og god mat" utgitt av rådet i samarbeid med Fjernsynskjøkkenet.

Kilde: Tidsskriftet Mat og mosjon, utgitt av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet.

Publisert: 2001

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...