Gå til innhold

Insulinresistens og diett


Anbefalte innlegg

Gjest siriann

Jeg har nettopp fått vite av legen at jeg er moderat insulinresistent, dvs. har fått målt en noe forhøyet verdi på C-peptid. Jeg er en 29 år gammel kvinne med normal vekt (BMI = 23,5).

Jeg har fått forståelsen av at dette kan betraktes som et forstadium til diabetes type 2. Er det riktig?

Hva slags mat bør jeg spise for å holde sykdommen i sjakk? Slik jeg har skjønt det bør jeg spise mye pasta, brød, grønnsaker, fisk, og lite kjøtt og søtsaker. Stemmer det?

Hva med frukt, er det bra eller dårlig?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/14969-insulinresistens-og-diett/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest philippa

Det som får insulinet til å "overreagere" er SUKKER og STIVELSE, dvs. sukker, søt frukt, mel, pasta, boller, brød, poteter, gulerøtter, sjokolade etc. Det insulinet reagerer mere normalt på er proteiner og fett, dvs, kjøtt, fisk, egg, etc. Det går fint å blande disse matgruppene, men må allikevel være forsiktig med akkurat stivelse/sukker. Man reagerer så forskjellig og må prøve seg fram. Det er altså bedre med grillspyd og salat, enn med spaghetti eller pannekaker. Bedre med hasselnøtter enn sjokolade, eller banan. Se gjerne på www.vektibalanse.com (eller var det .no?), der skriver en lege om akkurat insulinresistanse. (Jeg har selv IR, C-peptid på 1100-1300) -Lykke til!

Gjest siriann

Det som får insulinet til å "overreagere" er SUKKER og STIVELSE, dvs. sukker, søt frukt, mel, pasta, boller, brød, poteter, gulerøtter, sjokolade etc. Det insulinet reagerer mere normalt på er proteiner og fett, dvs, kjøtt, fisk, egg, etc. Det går fint å blande disse matgruppene, men må allikevel være forsiktig med akkurat stivelse/sukker. Man reagerer så forskjellig og må prøve seg fram. Det er altså bedre med grillspyd og salat, enn med spaghetti eller pannekaker. Bedre med hasselnøtter enn sjokolade, eller banan. Se gjerne på www.vektibalanse.com (eller var det .no?), der skriver en lege om akkurat insulinresistanse. (Jeg har selv IR, C-peptid på 1100-1300) -Lykke til!

Hei!

Takk for svar. Har selv en verdi på C-peptid på 1110, men den var ikke målt fastende. Skal måle fastende neste gang jeg er hos legen.

Har lest litt på siden du anbefalte (+ litt mer) og da spesielt om glykemisk indeks. Velger du mat etter glykemisk indeks? Hva syns du i så fall om et sånt kosthold?

Leser at melkesjokolade ikke har så høy glykemisk indeks. Betyr det virkelig at jeg heller bør spise melkesjokolade enn pasta for insulinnivåets del?

Gjest philippa

Hei!

Takk for svar. Har selv en verdi på C-peptid på 1110, men den var ikke målt fastende. Skal måle fastende neste gang jeg er hos legen.

Har lest litt på siden du anbefalte (+ litt mer) og da spesielt om glykemisk indeks. Velger du mat etter glykemisk indeks? Hva syns du i så fall om et sånt kosthold?

Leser at melkesjokolade ikke har så høy glykemisk indeks. Betyr det virkelig at jeg heller bør spise melkesjokolade enn pasta for insulinnivåets del?

Hei! Jeg tror du må tenke måltid er måltid og kos er kos... Måltider må vi ha, regelmessig, og bør være sunne, og for oss gjerne lavkarbo.

Kos kommer utenom disse måltidene, ikke tenk at du kan bytte ut vanlig mat mot godt!

Så skal du kose deg bør du heller velge nøtter/mandler/mørk sjokolade, istaden for kjeks, gjærbakst, potetgull...

Selv har jeg alltid reagert på gjærbakst uten å forstå hvorfor, inntil jeg fikk diagnose PCO og noen år senere også IR. Karbohydratrik mat gjør meg ALLTID døsete, ukonsentrert og aot irritabel når det har gått et par timer (pga insulinet). Så når jeg er på jobb MÅ jeg passe meg mer enn når jeg er hjemme, jeg ser litt an. Pizza (også hjemmelaget) har vi her hjemme forstått at vi må kutte ut, mannen min synes jeg blir så utrolig irritabel ;)

Melkesjokolade har nok høyere GI enn som så, det står at MØRK sjokolade med 70% kakao har GI 20 (Moccabønner har ikke så mye kakao, men selv reagerer jeg bedre på de enn på melkesjokolade).

Hvor plaget er du? Kjenner du sug etter søtt/karborik mat etter måltidene? Hva mat gjør at du føler deg vel etterpå?

Gjest philippa

Hei!

Takk for svar. Har selv en verdi på C-peptid på 1110, men den var ikke målt fastende. Skal måle fastende neste gang jeg er hos legen.

Har lest litt på siden du anbefalte (+ litt mer) og da spesielt om glykemisk indeks. Velger du mat etter glykemisk indeks? Hva syns du i så fall om et sånt kosthold?

Leser at melkesjokolade ikke har så høy glykemisk indeks. Betyr det virkelig at jeg heller bør spise melkesjokolade enn pasta for insulinnivåets del?

Oooops, glemte svare på det andre du spurte om!

Jeg velger matvarer utifra GI men ikke så slavisk lenger (man blir lei...), prøver unngå poteter i alle variasjoner, pasta også (men prøvd fullkornspasta som føltes bedre enn vanlig), og synes Basmati-ris er ok, hvis jeg ikke tar for mye. Det viktige er å ta mest grønnsaker, deretter fisk/kjøtt/egg på tallerken, da gjør det ikke så mye at du har poteter (ris..) til.

Til frokost/lunsj spiser jeg ofte knekkebrød som jeg vet har mgt lite karbohydrat i seg (Ryvita Sesam, Wasa Pluss...) og kombinerer det med kjøtt,makrell,ost eller egg. Gjerne med tomat/agurk, alt etter. Så tar jeg også krom (250microgram pr dag) fordi det hjelper insulinet, dessuten tar jeg B-vitaminer og Sink, de hjelper også til. Dette hjelper så bra mot søtsug, og humøret ellers! Krom-tabl skal være av type GTF (GlukoseToleranseFaktor), dvs. en organisk variant av krom som gjør at kroppen kan oppta det og nyttiggjøre seg det mhp insulinet. Mye fakta på en gang!

Du må også drikke nok vatten daglig, husk å drikk fast du ikke føler deg tørst!

Gjest Stein Vaaler

Hei

Spørsmålet ditt er vanskelig. Insulinresistens betyr at kroppens insulin ikke virker som det skal. For å kompensere for dette øker insulinproduksjonen fra bukspyttkjertelen og det vil være mer insulin i blodet enn vanlig. C-peptid er et stoff som utskilles sammen med insulin og som ofte brukes som et mål på hvor mye insulin som lages. Dersom C-peptid verdiene i blodet er høye tyder dette på insulinresistens. Prøven er imidlertid ikke helt lett å tolke slik at jeg føler meg ikke helt sikker på om konklusjonen er riktig så lenge du er normalvektig. Mennesker som beveger seg regelmessig og ikke veier for mye pleier ikke å være insulinresistente.

Insulinresistens i seg selv varsler ikke om senere diabetes men er en risikofaktor for diabetes. Det betyr at mennesker med insulinresistens har noe høyere risiko for å få type 2 diabetes senere i livet - spesielt dersom de lever et stillestittende liv og øker i vekt.

Det beste for deg (i alle fall) er å mosjonere regelmessig og unngå overvekt. En vanlig norsk hverdagskost er ikke å forakte.

Vennlig hilsen

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...