Gå til innhold

Spørsmål om terapi


Gjest kim_f

Anbefalte innlegg

Dersom man misliker noe i andre, er det nødvendigvis gitt at det er trekk man misunner eller fornekter?

Har alle et "indre barn" som bare vil bli holdt omkring og dukke vekk fra virkeligheten nå og da?

Dersom noen kun viser trekk av P.F. under stress, men fungerer normalt og harmonisk dersom omgivelsene er rolige, er det lige fult en p.f.? Behandlingstrengende?

Hvilken p.f. er vanskeligst å behandle, og hvorfor?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Prøver meg på det første spørsmålet:

"Dersom man misliker noe i andre, er det nødvendigvis gitt at det er trekk man misunner eller fornekter?"

Ikke nødvendigvis. Det kan jo rett og slett hende at en person er ufordragelig på et eller flere områder.

mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Dersom noen kun viser trekk av P.F. under stress, men fungerer normalt og harmonisk dersom omgivelsene er rolige, er det lige fult en p.f.? Behandlingstrengende?"

Jeg er ikke kompetent til å gi noe fullgodt svar på dette, men kan bare gjengi noe jeg har lest fra Malt Retterstøl og Dahls Lærebok i Psykiatri: "De med personlighetsforstyrrelser har mindre egnede mestringsmåter og reagerer ofte uhensiktsmessig med markerte symptomer under påkjenninger. De er mindre i stand til å innrette seg fleksibelt og tilpasningsdyktig overfor forandringer og nye krav i livet. I stedet har de en tendens til å skape konflikter og forverre påkjenninger ved å provosere avvisningsreaksjoner fra andre.."

Pf er definert som psykisk lidelse som bærer preg av _varig_ avvikende personlighetstrekk, (skilles fra forbigående pers. trekk.) Når en er deprimert kan en være mer passiv og selvbebreidende enn til vanlig. "Generelt bør en være forsikt med å diagnostisere pf mens et individ har en annen psykisk lidelse som påvirker selvoppfatningen.."

ICD-10 og DSM-IV (diagnosesystemene) definerer pf som ":.inngrodde, mistilpassede trekk knyttet til sansing, tenkning, følelser og handlinger... Adferden mangler fleksibilitet, er mistilpasset eller fungerer dårlig over et bredt felt av private og sosiale situasjoner. På grunn av forstyrrelsen lider personen selv, hans nærmeste og/eller samfunnet.."

Det stod også noe om at noen med pf ikke innser sine uhensiktsmessige og kanskje behandlingstrengende trekk.

Syns dette er et komplisert emne. Jeg vet ikke om du er behandlingstrengende. Det kommer an på hvilke symptomer du har, om du har et problemfylt forhold til deg selv eller omgivelsene dine, sosialt, på jobb/skole. Har du fått tilbakemelding fra noen av dine nærmeste? Opplever du at du lider under dine personlighetstrekk?

Og hvilket stress er det snakk om? Hva er den utløsende faktoren? Er det et mønster av dine måter å reagere på under dette stresset som går igjen?

Disse spørsmålene var kun ment for deg å lese igjennom, kanskje som en idemyldring for å komme nærmere svar på det du spør om, eller så er det muligens bare forvirrende. Hvis det er forvirrende og du ennå sitter igjen som et spørsmålstegn, kan det være en ide å ta dette opp med en (ev. din) behandler i psykiatrien som er kompetent til å gi deg et bedre og tilpasset svar til deg. Ellers kan jeg henvise til en bokhandel eller bibliotek, der de har mer informasjon.

mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...