Gå til innhold

Bakterier vs. virus


Anbefalte innlegg

God morgen, folkens!

Jeg har noen interessante spørsmål her, som jeg så gjerne vil ha svar på. Det er til et prosjekt vi har på skolen, og jeg aner svært lite om dette temaet.

1) Hva er forskjellen på virus og bakterier?

2)Kan dere si noe om sykdomsfremkallende mikroorganismer?

3) Hvordan kan vi beskytte oss mot sykdommer disse kan forårsake?

Ellers var det ikke noe spesielt.

Ha en strålende dag!

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/16469-bakterier-vs-virus/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Nina Lindstad, spesialist i allmennmedis

Til gnda. Dette rnoe jeg synes du bør søke etter selv, i vanlige lærebøker, eller på nettet. Kanskje noen andre av innsenderne ønsker å bruke tid på å hjelpe deg med oppgaven. Vi som leger kan ikke gi slik hjelp.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/16469-bakterier-vs-virus/#findComment-76728
Del på andre sider

Den vesentlige forskjellen er at bakterier har et stoffskifte og regnes som organisk liv, mens virus ikke har et stoffskifte og er i grenseland for det som kan kalles organisk liv.

Videre er virus resistente mot pennicillin / antibiotika mens bakterier vanligvis ikke.

Sykdomsfremkallende mikroorganismer er alle mikroorganismer som kontaminerer (forurenser) den naturlige flora.

De mest kjente er E. Coli som er en tarmbakterie, når denne kommer i maten kan man få symptomer som diare.

Pølseforgiftning skyldes en liten krabat som kalles Clostridium Botulinum, som med sitt eksotoksin er den farligste bakterien av alle.

Av sopp har vi Aflatoksiner og av virus kan man nevne HIV, Herpes, Poliomyelitt ...

Virus er ca. 1000 ganger så små som bakterier i størrelse og bruker kompliserte proteiner som gjerne innvirker direkte på DNA for å formere seg.

Bakteriers giftighet inndeles gjerne i ekso / endoterme toksiner.

Ellers er det interresant å ta med amøber og sopp / mugg som også inngår i kategorien basilusker ... :o)

Lykke til med oppgavene ...

/Filip

PS : Det er 6 år siden jeg hadde mikrobiologi på skolen så verifiser informasjonen før dere benytter den ... :o)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/16469-bakterier-vs-virus/#findComment-78675
Del på andre sider

Gjest apostrof

1. Hva er forskjellen på virus og bakterier?

Virus er mikroorganismer, som ikke er i stand til å formere seg alene, de er nødt til å invadere en vertscelle og overta dens maskineri for å kunne lage flere viruspartikler. Virus består av genetisk materiale (DNA eller RNA) omgitt av en beskyttende proteintype. Den er i stand til å hekte seg fast på celler og deretter trenge inn i dem. Cellene i våre slimhinner, f.eks. luftveiene er særlig utsatte for virusangrep, fordi de ikke er dekket av beskyttende hud.

Bakterier er encellede mikroorganismer, som er i stand til å formere seg selvstendig ved deling. Formen er veldig varierende; kuler, staver eller spiraler brukes til å inndele dem i grupper. Bakterier finnes overalt, både utenpå og inne i vår kropp. De fleste er fullstendig uskadelige, og noen er rett og slett til nytte. Men enkelte bakterier er i stand til å fremkalle sykdommer, enten fordi de er kommet til feil sted (en tarmbakterie i urinveiene kan gi blærebetennelse), eller fordi de er konstruert til å invadere oss.

2.Kan dere si noe om sykdomsfremkallende mikroorganismer?

Virus og bakterier spres i stort sett på de samme måtene: En forkjølet medarbeider kan spre smitte både ved å hoste og nyse på omgivelsene, ved å hilse med en hånd full av mikrober eller ved å etterlate mikrober på de tingene, han/hun berører. En annen veldig viktig smittevei er den som går fra et tarmsystem (menneskelig eller dyrisk) til matvarer.

3. Hvordan kan vi beskytte oss mot sykdommer disse kan forårsake?

Hyppige og grundige håndvask er et av de beste midler til å unngå f.eks. forkjølelser. Hilser du på en forkjølet person, så unngå å gni deg i øynene eller nesen etterpå, med mindre du gjerne vil være syk.

Matvarer skal tilberedes så hurtig som mulig etter at du kommer hjem eller hurtigst mulig kjøles ned.

Grønnsaker og kjøttvarer skal tilberedes forskjellige steder og på forskjellige skjærebrett

Kjøttet skal være ordentlig gjennomstekt.

Husk at mat med mikroorganismer ikke nødvendigvis behøver å lukte vondt.

Noen mikroorganismer drepes under tilberedningen av maten, f.eks. stafylokokker fra en finger med smitte, men etterlater giftstoffer i maten som kan gi diaré og oppkast.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/16469-bakterier-vs-virus/#findComment-78684
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...