Gå til innhold

Psykopati ....NHD!!


Gjest undrende_far

Anbefalte innlegg

Gjest undrende_far

NHD skrev i et tidligere innlegg følgende:

"Psykopat er ingen diagnose i någjeldende diagnosesystemer. Vi snakker om antisosial eller dyssosial personlighetsforstyrrelse."

Det er en sannhet med modifikasjoner. Hare skriver at APD ikke er det samme som Psykopati. De fleste av de norske spesialister på dette sier det samme. Likeledes de svenske (Dådermann mfl.)og en rekke andre utenlandske.

Rosenqvist og Rasmussen (2001) skriver i Rettspsykiatri i praksis (s.205)"Igjen vil vi minne om at begrepene antisosial personlighetsforstytrrelse, dyssosial personlighetsforstyrrelse og psykopati ikke er synonyme, selv om de er nær beslektet"

Videre skriver de samme i 2004, annen utgave s. 212 "Det er viktig å være klar over at disse tre diagnostiske kategorier ikke overlapper hverandre totalt..." videre på side 213 "man kan begå en stor feil hvis man diagnostiserer en observand eller pasient som en person med antisosial personlighetsforstyrrelse, og så i neste omgang bruker forskningslitteratur rundt psykopati for å si noe om hendelsesperspektivet..."

Tilsvarende kan jeg vise til en rekke steder i PCL-R manualen (2003) eks. s.6 "Clinicians who use DSM-IV uncritically should not confuse APD with psychopathy" ... "it is unlikely that PCL-R and APD measure the same construct or that APD symptom counts are a substitute for PCL-R"

En rekke tilsvarende beskrivelser viser at disse diagnoser ikke er identiske. For eks. Lindberg/Wiklund (2004) i "Svensk rettspsykiatri" s.207.

Jeg er av den oppfatning at man spesielt for psykopati må tydeliggjøre forskjell til beslektede diagnoser fordi begrepet er ladet og et tabu i mange kretser. Da blir det feil å sope alt sammen i en sekk og si dette er det samme. Når en del fagfolk blander dette sammen er det ikke rart andre roter med begrepene.

Jeg finner ofte eksempler på fagfolks beskrivelser som tilkjennegir dårlig insikt i forskjellene her. Vi hadde vel en diskusjon her på DOL for en tid tilbake der det vel ble slått fast at dette er 3 ulike , men beslektede diagnoser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...