Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har hatt høye verdier, særlig mht triglycerider. De har vært oppe i 10,3 men er nå nede i rundt 3,0, men såvidt jeg vet bør de helst være >2,0? Videre er det noe som heter HDL som skal være >1.0. Her ligger jeg tilsynelatende konstant på 0,6-0,8. Hva er alt dette for noe og hvor viktig er det å oppnå disse målene? Hvor mye spiller arv inn som en bremsende faktor? Hva kan anbefales for å få skikk på disse verdiene?

Skrevet

Det er forskjellige fettstoffer.

For å få en skikk på verdiene, kan du mosjonere, holde deg unda røyking og spise bytte en del metta fett ut med umetta fett.

Metta fett finnes i melkeprodukt og i kjøttprodukter.

Fisk, nøtter, og planteoljer er rikt på umetta fett, som du altså kan spise mer av.

Men det er vel ikke lurt å ta for store forandringer i slengen, gå små skritt, så du ikke gir opp!

Lykke til!

Skrevet

Det er forskjellige fettstoffer.

For å få en skikk på verdiene, kan du mosjonere, holde deg unda røyking og spise bytte en del metta fett ut med umetta fett.

Metta fett finnes i melkeprodukt og i kjøttprodukter.

Fisk, nøtter, og planteoljer er rikt på umetta fett, som du altså kan spise mer av.

Men det er vel ikke lurt å ta for store forandringer i slengen, gå små skritt, så du ikke gir opp!

Lykke til!

Takk TT; hvem du nå er? Du svarte på hva man kan foreta seg. Jeg er også interessert i den mer "tekniske" delen av mitt spørsmål, så jeg håper å få svar på det også.Hvorfor skal noen av disse fettstoffene ha en øvre- og noen en nedre grense? Hvilken betydning har feks forskjellen på 0,6 og 1,0 mht HDL? Og så var det dette med arv...

Gjest Einar Søyland, spesialist i hjertesykdom
Skrevet

Svar til Air315.

Jeg forutsetter at du ikke har sukkersyke.

Triglycerider på ditt nivå (over 10 mmol/l) ser vi rel. sjelden, og helst hos personer som har en genetisk disposisjon for slike fettverdier i blodet. Du skriver ikke noe om din total-kolesterol-verdi. Hvis den er normal (men med noe lav HDL-kolesterol), kan du ha en isolert hyper-triglyceridaemi, forutsatt at du ikke har annen tilstand som vil kunne gi slike verdier.

Du kan ta kontakt med Lipidklinikken på Rikshospitalet, eller tilsvarende avdeling ved et av de andre Regionssykehusene. Din privatlege vil også kunne formidle slik kontakt. Du bør ha kostholdsveiledning og andre retningslinjer for videre forebyggende behandling.

Gjest Einar Søyland, spesialist i hjertesykdom
Skrevet

Det er forskjellige fettstoffer.

For å få en skikk på verdiene, kan du mosjonere, holde deg unda røyking og spise bytte en del metta fett ut med umetta fett.

Metta fett finnes i melkeprodukt og i kjøttprodukter.

Fisk, nøtter, og planteoljer er rikt på umetta fett, som du altså kan spise mer av.

Men det er vel ikke lurt å ta for store forandringer i slengen, gå små skritt, så du ikke gir opp!

Lykke til!

Se annet svar.

Gjest Einar Søyland, spesialist i hjertesykdom
Skrevet

Takk TT; hvem du nå er? Du svarte på hva man kan foreta seg. Jeg er også interessert i den mer "tekniske" delen av mitt spørsmål, så jeg håper å få svar på det også.Hvorfor skal noen av disse fettstoffene ha en øvre- og noen en nedre grense? Hvilken betydning har feks forskjellen på 0,6 og 1,0 mht HDL? Og så var det dette med arv...

Se annet svar.

Øvre grense angis som regel for stoffer som er skadelige (f.eks. høy LDL-kolesterol).

Nedre grense for "gode" stoff, f.eks. HDL-kolesterol.

Gjest Einar Søyland, spesialist i hjertesykdom
Skrevet

Svar til Air315.

Jeg forutsetter at du ikke har sukkersyke.

Triglycerider på ditt nivå (over 10 mmol/l) ser vi rel. sjelden, og helst hos personer som har en genetisk disposisjon for slike fettverdier i blodet. Du skriver ikke noe om din total-kolesterol-verdi. Hvis den er normal (men med noe lav HDL-kolesterol), kan du ha en isolert hyper-triglyceridaemi, forutsatt at du ikke har annen tilstand som vil kunne gi slike verdier.

Du kan ta kontakt med Lipidklinikken på Rikshospitalet, eller tilsvarende avdeling ved et av de andre Regionssykehusene. Din privatlege vil også kunne formidle slik kontakt. Du bør ha kostholdsveiledning og andre retningslinjer for videre forebyggende behandling.

Gjest Einar Søyland, spesialist i hjertesykdom
Skrevet

Det er forskjellige fettstoffer.

For å få en skikk på verdiene, kan du mosjonere, holde deg unda røyking og spise bytte en del metta fett ut med umetta fett.

Metta fett finnes i melkeprodukt og i kjøttprodukter.

Fisk, nøtter, og planteoljer er rikt på umetta fett, som du altså kan spise mer av.

Men det er vel ikke lurt å ta for store forandringer i slengen, gå små skritt, så du ikke gir opp!

Lykke til!

Se annet svar.

Gjest Einar Søyland, spesialist i hjertesykdom
Skrevet

Takk TT; hvem du nå er? Du svarte på hva man kan foreta seg. Jeg er også interessert i den mer "tekniske" delen av mitt spørsmål, så jeg håper å få svar på det også.Hvorfor skal noen av disse fettstoffene ha en øvre- og noen en nedre grense? Hvilken betydning har feks forskjellen på 0,6 og 1,0 mht HDL? Og så var det dette med arv...

Se annet svar.

Øvre grense angis som regel for stoffer som er skadelige (f.eks. høy LDL-kolesterol).

Nedre grense for "gode" stoff, f.eks. HDL-kolesterol.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...