Gå til innhold

kondylomer


benny83

Anbefalte innlegg

Hei.Jeg har kjønnsvorter i underlivet, og lurer på hvor stor sjansen er for at jeg smitter andre. Smitter man også når man ikke har utbrudd? Hvor vanlig er det at det bryter ut på gutter som hos jenter? Og hvor mange % av befolkningen bryter det ut på? Har lest at det smitter, men at de færreste får utbrudd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Jeg kan ikke gi deg svar på dine spørsmål, men bare gi deg generell informasjon om kjønnsvorter. Det er ikke ’meldeplikt’ for kjønnsvorter og man kan behandle seg uten å behøve å søke lege, så derfor finnes ikke sikker statistikk.

Papillomvirus (”Vortevirus”) er meget utbredt. Vi regner med at ca 80% av befolkningen har dette virus på et eller annet tidspunkt i livet, men de færreste utvikler vorter. Det finnes mange forskjellige typer av dette virus, noen gir vorter på fingrene. Noen virustyper smitter ved seksuell kontakt, det kan føre til kjønnsvorter (kondylomer) på kjønnsorganene. Inkubasjonstiden (tiden fra smitte til forekomst av vorter) kan være fra en måned til flere år. Kondylomer er små utvekster, ofte rødbrune med en takket kant, ofte bare få millimeter store, men de kan bli svære ’blomkålsaktige’.

Man kan pensle kondylomer med podofyllin så de forsvinner. Man bør ikke pensle i skjeden. Man kan fjerne vortene med laser eller fryse dem bort. Behandling fjerner imidlertid ikke virus, det ligger tilbake i kroppen og kan gi nye utbrudd. Det behøver imidlertid ikke å smitte, og det er ingen grunn til å bruke kondom fordi man har hatt kjønnsvorter. Ved synlige kjønnsvorter kan det være en ide å bruke kondom, men vi vet ikke om det beskytter fullt ut mot overføring av virus. Ofte kan kroppen selv ta knekken på HPV så det forsvinner. Kremen Aldara kan hjelpe til i denne prosess.

Hvordan er det med smittefare om man en gang har hatt kondylomer? Vi vet det ikke sikkert, men i praksis kan man betrakte seg som smittefri hvis man har vært uten synlige kondylomer i et halvt år. Om man vil fortelle en ny partner at man har hatt kondylomer er en sak man selv må avgjøre, men det anses ikke å være et pålagt krav å gi slik opplysning. Mange (de fleste ?) kan bære virus i seg uten å vite det. Hvis ens partner har kondylomer og man ikke selv har symptomer, er det ikke grunn til å la seg sjekke.

Man er nå ved å utvikle en vaksinasjon mot HPV.

Vennlig hilsen Mette H Moen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...