Gå til innhold

Er det farlig å være i ketose over lenger tid for voksen epileptiker?


Anbefalte innlegg

Jeg skulle gjerne fått svar fra ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide som svarte på spørsmålet: Ketose - hva er det? Mitt spørsmål gjelder en ung kvinne i tjueårene som på tross av tung medisinering for epilepsi fortsatt får GTK anfall 1-2 ganger hver 14. dag. I hvilken grad kan hun begynne med den ketogene dietten og selv overvåke ketose i urinen? Fins det noen i Norge som er ekspert på epilepsi og diett? Fins det en klinikk i Norge som kan gi henne råd, hjelp og veiledning om hennes epilepsi og diett? Vil det ha noe for seg om hun nærmer seg den ketogene dietten på egen hånd, men uten å være i kontinuerlig ketose - dvs bare reduserer karbohydrater fra kornprodukter, poteter og ris litt og øker fettmengden litt, men holder seg langt unna industrilaget fett, margariner, delvis herdet fett osv? - og dessuten holder seg unna aspartam og andre kunstige søtningsstoffer? Egentlig er det vel lurt å bruke minst mulig av industribearbeidet mat (som supper, sauser og annen ferdigmat) og heller lage sin mat fra råstoffer? Du sier at det gjøres mye studier på ketose hos voksne mennesker uten diabetes for tiden, men at det fremdeles er noe tidlig å trekke solide konklusjoner om kutose er en trygg tilstand å være i. Gjøres det slik forskning i Norge? Hvor gjøres det slik forskning?

Fortsetter under...

Nina Lindstad, spesialist i allmennmedisin

Er litt usikker på om du mente at dette spørsmålet skulle adresseres til meg. har ingen spesialkunnskap på området, men kan komme med noen generelle betraktninger. har tro på at en epilepsi-pasient ( som mange andre) bør tilstrebe stabilitet på flere områder i livet. har tro på at riktig kosthold kan hjelpe. Særlig store blodsukker-svingninger bør forhindres. Det å hindre periodevise blodsukker-topper ved hyppigere måltider med lavglykemiske matvarer vil være gunstig. Diett-forslagene du nevner høres fornuftige ut, likeledes at hun bør tilvennes gradvis. Det tar tid å legge om det norske kostholdet. Man må overveie hvor mye stres det il bli å følge diettene veldig strengt, likeledes om man har mulighet og tid til å droppe all ferdigmat. Rikelige mengder omega-3 er viktig, og hun må passe på å få tilstrekkelig folat og B12. Pasienten vil raskt merke om ketose vil forværre anfallene, i så fall må hun konferere med nevrologen sin. Statens senter for epilepsi vil jeg tro kan svare på spørsmålene. Kanskje kan Dr Brustad i alternativforum her i DOL også komme med ytterligere betraktninger. Prøv evt. å ring Statens råd for ernæring.. og hør om de vet hvem/hvor det forskes..

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...