Gå til innhold

marevan/prednisolon


gutt23

Anbefalte innlegg

hei jeg lurer på om man må ta forsiktighetsregler når man bruker marevan og predinisolon. Hva skal man gjøre når en får lett blødninger og blåmerker? Dette gjelder en 80 år gammel person.

hilsen sykepleier student

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bente Thommessen, Lege

Kjære sykepleierstudent.

Bivirkningene av prednisolon er avhengige av dosering og behandlingstid. Særlig hos eldre kan huden bli tynnere og man kan lettere utvikle hudblødninger. Blødningsrisiko foreligger også ved bruk av Marevan som er et "blodfortynnende" middel, særlig dersom behandlingsintensiteten er for kraftig. Man kan da få hudblødninger, neseblødninger og andre blødninger. Har man et mavesår (noe man antagelig av og til kan utvikle ved bruk av prednisolon) kan det også komme blødninger i dette. Jeg synes at pasienten du beskriver snarest bør bli undersøkt av lege, både for å avgjøre hva blødningene og blåmerkene han har skyldes, han bør bl.a. få kontrollert sin INR verdi som sier noe om antikoagulasjonseffekten (effekten av Marevan). Dersom denne er for høy, har man en økt blødningsrisiko. Videre er det viktig at man som 80 åring ofte får vurdert om det fortsatt er behov for behandlingen man får, som i dette tilfellet med både Marevan og prednisolon. Men, husk at dersom man skal slutte med medisiner må det gjøres i samråd med behandlene lege. Å plutselig slutte med f.eks prednisolon etter å ha tatt det en tid eller dersom man har brukt høye doser, kan være farlig. Skal man slutte må man "trappe ned" dosen av prednisolon over tid etter legens anbefaling.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...