Gå til innhold

Et selvstendig liv


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Nils Håvard Dahl, psykiater

Jeg kopierer inn informasjonen fra vår avdelings intranettside:

Et Selvstendig Liv er en serie med praktiske og strukturerte trenings og rehabiliteringsprogrammer til personer med psykoser, særlig de med schizofrene lidelser.

De fleste programmene er norsktilpassede utgaver av en serie med programmer kalt Social and Independent Living Skills Training utviklet under ledelse av professor Robert P Libermann ved UCLA Research Center for Research on Treatment and Rehabiliation of psychosis.

Programmene er basert på at de gjennomgås i en gruppe hvor det legges vekt på læring og mestring. Presentasjonsformen ligner mer på et kurs og minner lite om terapi.

Det finnes flere programmer. To av disse er i dag i bruk hos oss.

1. Et Selvstendig Liv; Mestring av psykosesykdommer

2. Et Selvstendig Liv; Trening i sosiale samtaleferdigheter.

Målgruppe:

Pasienter med psykoselidelser, spesielt schizofrene lidelser.

1. Mestring av psykosesymptomer:

Hensikt:

Hensikten med symptommestringskurset er å lære personer med langvarige psykotiske lidelser hva de kan gjøre for å redusere sannsynligheten for tilbakefall eller redusere alvorligheten av tilbakefall.

Dette læres ved å gjenkjenne prediktorer for tilbakefall eller tidlige varselsignaler for tilbakefall, som muliggjør tidlige behandlingstiltak.

Kurset omfatter også mestring av vedvarende symptomer samt risikoen forbundet med bruk av rusmidler.

Det legges stor vekt på å lære kursdeltakerne hva de kan gjøre og hvordan de kan gjøre det via praktiske øvelser, rollespill, hjemmeoppgaver og repetisjoner.

Å forhindre tilbakefall og redusere risikoen for nye sykehusinnleggelser har en gunstig effekt på sykdomsforløpet. Ved å være aktive deltakere i egen behandlingsprossess øker sjansen for å bli frisk og mindre avhengig av hjelp fra helsevesnet. Dvs: Større sjanse for å leve et mer selvstendig liv.

2. Sosiale samtaleferdigheter:

Programmet Sosiale Samtaleferdigheter kan være til nytte for personer som aldri har lært sosial samtaleferdigheter, personer som ikke bruker sine ferdigheter og personer med forskjellige psykiske lidelser som vanskeliggjør samvær med andre, f.eks schizofrene lidelser.

Hensikt:

Programmet er et hjelpemiddel i opplæring av grunnleggende sosiale ferdigheter som å starte en samtale, holde samtalen i gang og avslutte på en vennlig måte.

Programmet er ikke laget for å lære deltakerne hvordan de kan engasjere seg og mestre nære interaksjoner med en partner. Det er heller ikke laget for for å lære deltakerne hvordan de skal mestre konflikter og problemfylte interpersonlige forhold.

Noen læringsprinsipper som man har erfart er hensiktsmessig i arbeidet med sosial ferdighetstrening legges til grunn. Videre bygger ferdighetstreningen på 10 grunntrinn. Valg av arena for treningen og bruk av humor i treningen har vist seg å være viktig for å lykkes.

Ansvar / Organisering.

Fire av personlet har som ansvar / oppgave å samarbeide om å være kursledere, derav en som har en koordinatorfunksjon.

Pasientansvarlig behandler og faste miljøkontakter har også et ansvar for å holde seg informert om hvilke tema det arbeides med på kurset. Dette for å kunne samarbeide med og støtte kursdeltakerne med hjemmeoppgaver, og med å finne naturlige treningsarenaer.

Struktur / gjennomføring:

Kursene gjennomføres fast to ganger pr. uke til faste tidtspunkt i en definert periode på 2-3 mnd.

Kursene må ha minst 3 deltakere, men det er ønskelig med 5-7 da en må ta høyde for at deltakerne ikke kan møte hver gang. Varighet av samlingene er en klokketime ofte med kort pause midt i. Kurslederne setter av en time til for og etterarbeid.

Det er to kursledere tilstede hver gang. Målet er at minst en av dem var tilstede på forrige samling for å sikre kontinuiteten og kunne ivareta læringsprinsippene.

Samlingene holdes utenfor behandlingsenhetens lokaler for å underbygge at det er et kurs.

Informasjon om hva den enkelte jobber med kan gis til kursdeltakerens behandler (team) og /eller nærpersoner etter avtale med deltakeren. Det legges vekt på at kursdeltagerne skal kunne praktisere det de lærer underveis.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/209281-et-selvstendig-liv/#findComment-1518007
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...