Gå til innhold

Overføring/motoverføring i terapien


Gjest betenksom
 Del

Anbefalte innlegg

Gjest betenksom

Jeg overhørte noens samtale om det å blottlegge sjelen og gjøre seg fullstendig sårbar i møte med en terepaut. Det at man blir møtt og akseptert i terapisammenheng fører ( i følge de som hadde samtalen)ofte til at man får sterke følelser for terepauten, noe de kalte overføring?

De snakket også om at terepauten kunne få gode følelser for pasienten, noe enkelte terepauter beklageligvis utnyttet seg av. De kalte dette motoverføring.

Men hva ligger det egentlig i disse begrepene? Har aldri hørt om det før jeg. Er det positivt eller negativt, og skjer det i alle terapirelasjoner?

Særlig motoverføring kan vel være skadelig? En terepaut skal følge hodet og ikke hjertet ift. pasientene. Er det andre måter enn seksuell utnyttelse en terepaut kan ha overfor en pasienten når det gjelder dette med motoverføring?

Det ble en del spørsmål det her.. Ble ganske tankefull etter jeg overhørte den samtalen, håper det er noen her som vet noe om dette!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

cathlin

Overføring er veldig vanlig. Man tillegger følelser eller andre ting på terapeuten som kommer fra tidligere opplevelser og erfaringer fra ens eget liv.

"Særlig motoverføring kan vel være skadelig? En terepaut skal følge hodet og ikke hjertet ift. pasientene. Er det andre måter enn seksuell utnyttelse en terepaut kan ha overfor en pasienten når det gjelder dette med motoverføring?"

For det første har en terapeut ikke lov til å utnytte en pasient seksuellt. Over hodet ikke. Det har ingenting med terapi å gjøre.

En terapeut er også menneske med hjertet, ikke bare hodet. Men terapeuten skal ikke skade pasienten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nils Håvard Dahl, psykiater

Overføring og motoverføringe er helt vanlig i litt lengre terapier. Erfarne og profesjonelle terapeuter bruker dette konstruktivt i terapien. Spesielt i psykodynamisk terapi er dette fenomener som er helt sentrale.

Motoverføring har ingenting med misbruk og/eller utnytting av pasientene å gjøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 Del

×
×
  • Opprett ny...