Gå til innhold

Hvilken vekt er riktig?


Anbefalte innlegg

Gjest togli

Men vist jeg spiser mer så legger jeg på meg.Eller hva?.Blir forvirret av det her jeg.Jeg har jo lagt på meg pga for mye mat

Du har lagt på deg fordi du har spist feil mat, ikke nødvendigvis fordi du har spist for mye mat.

Du MÅ spise ofte for å holde blodsukkeret stabilt og forbrenningen oppe. Spis _alltid_ frokost, spis ofte og heller lite i gangen. Spis sunn mat og unn deg noe godt i helga. Klarer du å følge dette, så vil du garantert gå ned i vekt!

Fortsetter under...

  • Svar 41
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • Glimtipper

    6

  • Lillemus

    3

  • pusi

    1

  • Lotte :o)

    1

Mest aktive i denne tråden

Men vist jeg spiser mer så legger jeg på meg.Eller hva?.Blir forvirret av det her jeg.Jeg har jo lagt på meg pga for mye mat

Nei, du har lagt på deg fordi du har spist alt for lite så kroppen din tviholder på alt den får i seg fordi den tror det er matkrise på gang.

Legg til masse grønnsaker + 2 frukter pr. dag + en skikkelig lunsj (samme som til frokost f.eks.) + litt ris / pasta / potet til middagen en ukes tid og se hva som skjer.

Gjest Skal ned 60 kg -36,5

Ja, de er også mulige å bruke, men jeg har forstått det slik at man der velger hvor lang tid man skal bruke på vektreduksjonen selv? Og hvis man da skal ned 15 kg og ikke vil bruke mer enn 8 uker, så blir jo kaloriinntaket pr. dag veldig lavt. Og det er ikke bra.

Hvis man er smart og legger opp til max 1 kg reduksjon i uka, så får man mye ut av vektklubben. :-)

Men - uansett: Dette som trådstarter spiser er altfor lite, selv uten mosjon overhode.

Det meste man kan velge å sette som mål i vektklubben er vektnedgang på 1 kg per uke. Det er ikke mulig å velge mer. De anbefaler mellom 0,5 og 1 kg per uke. Når man har valgt får man tildelt antall kalorier utfra vekt,høyde, alder, aktivitetsnivå, hvor mye man skal ned i vekt og hvor lang tid man ønsker å bruke på vektreduksjonen. Mitt mål er 1 kg per uke, og jeg fikk utdelt 2190 kalorier per dag da jeg meldte meg inn i begynnelsen av januar. Da hadde jeg på forhånd gått ned ca 24 kg, så jeg hadde 36 kg igjen. Jeg teller ikke kalorier til daglig, men jeg bruker det som en rettesnor.

Gjest ViViola

Det meste man kan velge å sette som mål i vektklubben er vektnedgang på 1 kg per uke. Det er ikke mulig å velge mer. De anbefaler mellom 0,5 og 1 kg per uke. Når man har valgt får man tildelt antall kalorier utfra vekt,høyde, alder, aktivitetsnivå, hvor mye man skal ned i vekt og hvor lang tid man ønsker å bruke på vektreduksjonen. Mitt mål er 1 kg per uke, og jeg fikk utdelt 2190 kalorier per dag da jeg meldte meg inn i begynnelsen av januar. Da hadde jeg på forhånd gått ned ca 24 kg, så jeg hadde 36 kg igjen. Jeg teller ikke kalorier til daglig, men jeg bruker det som en rettesnor.

Ja, jeg har forstått at det funker slik; det var bare en her inne som snakket om veldig få kalorier tildelt av vektklubben, men jeg misforsto sikkert dengang.

:-)

Gjest reductil-23-03-09

Nei, du har lagt på deg fordi du har spist alt for lite så kroppen din tviholder på alt den får i seg fordi den tror det er matkrise på gang.

Legg til masse grønnsaker + 2 frukter pr. dag + en skikkelig lunsj (samme som til frokost f.eks.) + litt ris / pasta / potet til middagen en ukes tid og se hva som skjer.

Men bør jeg gå mer enn 1 time hver dag da?.Siden jeg spiser mere mener jeg.Rekker ikke mye annen trening pga småbarn

Gjest ViViola

Men bør jeg gå mer enn 1 time hver dag da?.Siden jeg spiser mere mener jeg.Rekker ikke mye annen trening pga småbarn

Vet du, jeg tror ikke du kan noe særlig om vektreduksjon, og jeg synes det er ille at du har fått reductil av legen din med så lite kunnskap...

Vet du hva kaloritelling er? Kan du å telle kalorier? Hvis ikke, så er det det du bør begynne med. Og du bør regne ut ditt kaloribehov først, slik at du vet hvor mye kalorier du skal spise pr. dag.

Det du driver med nå er hasardiøst, og det eneste du kommer til å oppnå er å ødelegge forbrenninga di.

Søk hjelp. Vær så snill. Gå på kurs eller meld deg inn i vektklubb eller hva som helst, men ikke driv på i det sporet du gjør nå.

Annonse

Gjest sjøstjerna

Men vist jeg spiser mer så legger jeg på meg.Eller hva?.Blir forvirret av det her jeg.Jeg har jo lagt på meg pga for mye mat

Du kan ha lagt på deg fordi du har spist for mye av feil mat. For eksempel (uten at jeg sier det gjelder akkurat deg ) fri tilgang på søtsaker, kaker, fete sauser, potetgull, pommes fritez, pølser, wienerbrød, pizza ala grandiosa e.l. osv osv.

Du kan gå ned i vekt med å spise ganske så mye av "rett" mat. Altså spise så du er passelig mett hele dagen. Rett mat er fiberrike produkter (grove knekkebrød, meget grove brød, grønnsaker i dungevis + litt frukt), protein-kilder (kyllingfilet, fiskefilet, rent kjøtt, egg, mager yougert m/lite sukker, cottage chesse), og mat med sunt fett (laks, sardiner-eller makrell i tomat).

All trim er bedre enn ingen trim. Så trim det du kan. :-) Lek med barna.

Vet du, jeg tror ikke du kan noe særlig om vektreduksjon, og jeg synes det er ille at du har fått reductil av legen din med så lite kunnskap...

Vet du hva kaloritelling er? Kan du å telle kalorier? Hvis ikke, så er det det du bør begynne med. Og du bør regne ut ditt kaloribehov først, slik at du vet hvor mye kalorier du skal spise pr. dag.

Det du driver med nå er hasardiøst, og det eneste du kommer til å oppnå er å ødelegge forbrenninga di.

Søk hjelp. Vær så snill. Gå på kurs eller meld deg inn i vektklubb eller hva som helst, men ikke driv på i det sporet du gjør nå.

Vi har dessverre sett det en del her inne i det siste. Det er mange med lite kunnskaper om kosthold og hva som gjør at man legger på seg. Nå er jo jeg og du rimelig uenige om hva som er "riktig", siden du går for lavkalori og jeg mener lavkarbo er sunnere - men uansett vei innenfor kosthold, så må man spise NOK og man må spise masse grønnsaker, kjøtt og fisk som er godt for kroppen. Akkurat den er vanskelig å nå igjennom med.

Jeg er faktisk litt overrasket. Jeg har skrytt sånn av hvor oppdaterte nordmenn er på sunt kosthold i motsetning til engelskmenn, men jeg tror kanskje jeg må bite det i meg...

Gjest MayLynn

Du har lagt på deg fordi du har spist feil mat, ikke nødvendigvis fordi du har spist for mye mat.

Du MÅ spise ofte for å holde blodsukkeret stabilt og forbrenningen oppe. Spis _alltid_ frokost, spis ofte og heller lite i gangen. Spis sunn mat og unn deg noe godt i helga. Klarer du å følge dette, så vil du garantert gå ned i vekt!

Antageligvis har hun både spist for mye og feil mat... Man legger ikke på seg 20 kg om man spiser lite - det gjør man bare ikke.

Selv spiser jeg lite i andres øyne - men jeg må det for å holde vekta mi. Er ikke på slank eller noe, men merker at forbrenningen går ned med alderen. Derfor må også kaloriinntaket gå ned. Jeg trener noen ganger i uken men har en stillesittende jobb så jeg trenger ikke mer enn 13-1500 kcal per dag.

Gjest ViViola

Vi har dessverre sett det en del her inne i det siste. Det er mange med lite kunnskaper om kosthold og hva som gjør at man legger på seg. Nå er jo jeg og du rimelig uenige om hva som er "riktig", siden du går for lavkalori og jeg mener lavkarbo er sunnere - men uansett vei innenfor kosthold, så må man spise NOK og man må spise masse grønnsaker, kjøtt og fisk som er godt for kroppen. Akkurat den er vanskelig å nå igjennom med.

Jeg er faktisk litt overrasket. Jeg har skrytt sånn av hvor oppdaterte nordmenn er på sunt kosthold i motsetning til engelskmenn, men jeg tror kanskje jeg må bite det i meg...

Må si jeg er litt overrasket jeg også, gitt, kanskje aller mest over at legen deler ut piller på den måten.

Men:

''Nå er jo jeg og du rimelig uenige om hva som er "riktig", siden du går for lavkalori og jeg mener lavkarbo er sunnere''

Jeg har aldri satt de to opp mot hverandre hva sunnhet angår. Det jeg hele tiden har sagt, er at for _meg_ ville ikke lavkarbo fungere, både fordi jeg er for glad i brødmat og fordi jeg ikke orker å ha ett kosthold for meg og ett for resten av familien. I tillegg er det for mye "matlaging" i lavkarbo i forhold til det jeg fikser; det å ta ei brødskive er mer min stil.

Men sunnhetsgehalten har jeg kun stilt spørsmål ved èn gang, og det var dette med at vi ikke vet hva lavkarbo gjør med mennesker over tid. For det vet vi jo ikke helt enda.

:-)

Må si jeg er litt overrasket jeg også, gitt, kanskje aller mest over at legen deler ut piller på den måten.

Men:

''Nå er jo jeg og du rimelig uenige om hva som er "riktig", siden du går for lavkalori og jeg mener lavkarbo er sunnere''

Jeg har aldri satt de to opp mot hverandre hva sunnhet angår. Det jeg hele tiden har sagt, er at for _meg_ ville ikke lavkarbo fungere, både fordi jeg er for glad i brødmat og fordi jeg ikke orker å ha ett kosthold for meg og ett for resten av familien. I tillegg er det for mye "matlaging" i lavkarbo i forhold til det jeg fikser; det å ta ei brødskive er mer min stil.

Men sunnhetsgehalten har jeg kun stilt spørsmål ved èn gang, og det var dette med at vi ikke vet hva lavkarbo gjør med mennesker over tid. For det vet vi jo ikke helt enda.

:-)

Åh, beklager :) Mente ikke å tillegge deg meninger.

Forøvrig vet man en god del om effektene over tid, men la oss ikke gå inn på det. Det krever en god del linker om nyere kolesterolforskning og de positive virkningene ved lavkarbokosthold.

Men jeg vil gjerne kommentere på at det er en vanskelig livsstil med familie. Mange sier det, men jeg lurer på om de har forsøkt :) Selv har jeg ikke noe valg. Jeg har melintoleranse og reaktiv hypoglykemi.

Hos oss spiser samboeren min det samme som meg, for han vil ned i vekt. Sønnen min spiser mye av det samme, men jeg har fryst brødskiver, klargjorte måltider og rundstykker til han. Da tar jeg ut nøyaktig hva han spiser og tiner i mikroen i en fart. Enkelt og greit :)

Mat trenger ikke ta lang tid. Salat og stekt kjøtt eller fisk er kjemperaskt. Wok like så. Dressinger fra bunnen av tar to minutter, sauser er like raskt som ferdigsauser.

Men det er klart - er man ikke glad i å lage mat, kan man fort bli lei. Siden jeg elsker det og lager egne oppskrifter går det lettere (i tillegg til at jeg jobber hjemmefra og ikke i full stilling... ;) ).

Gjest ViViola

Åh, beklager :) Mente ikke å tillegge deg meninger.

Forøvrig vet man en god del om effektene over tid, men la oss ikke gå inn på det. Det krever en god del linker om nyere kolesterolforskning og de positive virkningene ved lavkarbokosthold.

Men jeg vil gjerne kommentere på at det er en vanskelig livsstil med familie. Mange sier det, men jeg lurer på om de har forsøkt :) Selv har jeg ikke noe valg. Jeg har melintoleranse og reaktiv hypoglykemi.

Hos oss spiser samboeren min det samme som meg, for han vil ned i vekt. Sønnen min spiser mye av det samme, men jeg har fryst brødskiver, klargjorte måltider og rundstykker til han. Da tar jeg ut nøyaktig hva han spiser og tiner i mikroen i en fart. Enkelt og greit :)

Mat trenger ikke ta lang tid. Salat og stekt kjøtt eller fisk er kjemperaskt. Wok like så. Dressinger fra bunnen av tar to minutter, sauser er like raskt som ferdigsauser.

Men det er klart - er man ikke glad i å lage mat, kan man fort bli lei. Siden jeg elsker det og lager egne oppskrifter går det lettere (i tillegg til at jeg jobber hjemmefra og ikke i full stilling... ;) ).

''Åh, beklager :) Mente ikke å tillegge deg meninger.''

Ble ikke fornærmet, altså! :-)

''Forøvrig vet man en god del om effektene over tid, men la oss ikke gå inn på det. Det krever en god del linker om nyere kolesterolforskning og de positive virkningene ved lavkarbokosthold.''

OK - det har ikke jeg fått med meg; jeg har hatt en oppfatning om at lavkarbo er av "nyere" dato, og jeg har ikke fulgt så veldig godt med. Men det er jo kjempebra, da, at man _vet_, og ikke bare tror! :-)

''Men jeg vil gjerne kommentere på at det er en vanskelig livsstil med familie. Mange sier det, men jeg lurer på om de har forsøkt :) Selv har jeg ikke noe valg. Jeg har melintoleranse og reaktiv hypoglykemi.''

Reaktiv hypoglykemi? Wow, jeg aner ikke hva det er, men det høres ikke bare gøy ut.

''Hos oss spiser samboeren min det samme som meg, for han vil ned i vekt. Sønnen min spiser mye av det samme, men jeg har fryst brødskiver, klargjorte måltider og rundstykker til han. Da tar jeg ut nøyaktig hva han spiser og tiner i mikroen i en fart. Enkelt og greit :)''

Det høres veldig greit ut, ja.

''Mat trenger ikke ta lang tid. Salat og stekt kjøtt eller fisk er kjemperaskt. Wok like så. Dressinger fra bunnen av tar to minutter, sauser er like raskt som ferdigsauser.''

Det vet jeg, og jeg er glad i de tingene der - til middag. Jeg er ikke salat-menneske på morgenen, og ikke er jeg så god til å spise varmmat på den tida heller. Men det kan man sikkert venne seg til!

''Men det er klart - er man ikke glad i å lage mat, kan man fort bli lei. Siden jeg elsker det og lager egne oppskrifter går det lettere (i tillegg til at jeg jobber hjemmefra og ikke i full stilling... ;) ).''

Mulig det er fantasien min som stopper, for det er ikke det at jeg er dårlig til å lage mat eller ikke liker det.

Jeg ser ikke helt for meg hva jeg skal spise, jeg da, til frokost f.eks. Er veldig glad i brød, ikke bare smaken, men også de mulighetene man har med å ta ei skive i full fart. Og yoghurt og frukt - det er nærmest høydepunkt på dagen. :-)

I forhold til ungene så er jeg opptatt av at de skal få spise normal mat, de har ikke "bruk for" å leve uten karbohydrater. Karbo er jo ikke gift, liksom, og det er jo enklere å kunne spise det som er tilgjengelig.

Når det er sagt, så har jeg ikke lukket døra for alternative livsstiler, men jeg har fått GR-opplegget til å fungere veldig bra - og dermed har jeg ikke følt behovet for å prøve noe annet. Jeg synes imidlertid det er kjempebra når folk finner det som passer for dem, så lengst det ikke er pulverkurer (for det tror jeg ikke er mulig å leve på i lengden).

Hva slags mat spiser du f.eks. til frokost? Jeg vil gjerne lære! :-)

''Åh, beklager :) Mente ikke å tillegge deg meninger.''

Ble ikke fornærmet, altså! :-)

''Forøvrig vet man en god del om effektene over tid, men la oss ikke gå inn på det. Det krever en god del linker om nyere kolesterolforskning og de positive virkningene ved lavkarbokosthold.''

OK - det har ikke jeg fått med meg; jeg har hatt en oppfatning om at lavkarbo er av "nyere" dato, og jeg har ikke fulgt så veldig godt med. Men det er jo kjempebra, da, at man _vet_, og ikke bare tror! :-)

''Men jeg vil gjerne kommentere på at det er en vanskelig livsstil med familie. Mange sier det, men jeg lurer på om de har forsøkt :) Selv har jeg ikke noe valg. Jeg har melintoleranse og reaktiv hypoglykemi.''

Reaktiv hypoglykemi? Wow, jeg aner ikke hva det er, men det høres ikke bare gøy ut.

''Hos oss spiser samboeren min det samme som meg, for han vil ned i vekt. Sønnen min spiser mye av det samme, men jeg har fryst brødskiver, klargjorte måltider og rundstykker til han. Da tar jeg ut nøyaktig hva han spiser og tiner i mikroen i en fart. Enkelt og greit :)''

Det høres veldig greit ut, ja.

''Mat trenger ikke ta lang tid. Salat og stekt kjøtt eller fisk er kjemperaskt. Wok like så. Dressinger fra bunnen av tar to minutter, sauser er like raskt som ferdigsauser.''

Det vet jeg, og jeg er glad i de tingene der - til middag. Jeg er ikke salat-menneske på morgenen, og ikke er jeg så god til å spise varmmat på den tida heller. Men det kan man sikkert venne seg til!

''Men det er klart - er man ikke glad i å lage mat, kan man fort bli lei. Siden jeg elsker det og lager egne oppskrifter går det lettere (i tillegg til at jeg jobber hjemmefra og ikke i full stilling... ;) ).''

Mulig det er fantasien min som stopper, for det er ikke det at jeg er dårlig til å lage mat eller ikke liker det.

Jeg ser ikke helt for meg hva jeg skal spise, jeg da, til frokost f.eks. Er veldig glad i brød, ikke bare smaken, men også de mulighetene man har med å ta ei skive i full fart. Og yoghurt og frukt - det er nærmest høydepunkt på dagen. :-)

I forhold til ungene så er jeg opptatt av at de skal få spise normal mat, de har ikke "bruk for" å leve uten karbohydrater. Karbo er jo ikke gift, liksom, og det er jo enklere å kunne spise det som er tilgjengelig.

Når det er sagt, så har jeg ikke lukket døra for alternative livsstiler, men jeg har fått GR-opplegget til å fungere veldig bra - og dermed har jeg ikke følt behovet for å prøve noe annet. Jeg synes imidlertid det er kjempebra når folk finner det som passer for dem, så lengst det ikke er pulverkurer (for det tror jeg ikke er mulig å leve på i lengden).

Hva slags mat spiser du f.eks. til frokost? Jeg vil gjerne lære! :-)

Så koselig at du er interessert, for dette brenner jeg for :) Som deg er jeg selvfølgelig mest opptatt av at alle finner noe som passer sin livsstil og gjør at de føler seg bedre (og spiser sunnere). Men jeg er litt lei av å bli sett skjevt på fordi jeg påstår mine stekte egg er sunnere enn kneipbrød til frokost ;)

Først litt om nyere forskning. Jeg siterer her Pål Jåbekk som forsker på lavkarbokosthold:

''Rent vitenskapelig kan man ikke si at fett, mettet eller umettet, er helseskadelig i seg selv. De første antagelser om at mettet fett var skadelig tok utgangspunkt i at noen (ikke alle) mettede fettsyrer kunne øke mengden lipoproteiner (populært kalt kolesterol, men det er ikke kolesterol) i blodet. Videre antok man at en stor mengde lipoproteiner i blod kunne føre til hjerte- og karsykdom. Noen (svært dårlige) studier (blant annet Ancel Keys´s Seven countries studie) så også en sammenheng mellom inntak av mettet fett og forekomsten av hjerte- og karsykdom og konkluderte feilaktig med at fettinntaket var en direkte årsak til sykdom. Vi vet nå at disse antagelsene var feil. Noen fettsyrer øker mengden lipoproteiner i blod, men denne endringen er ikke negativ.

Fett er ikke skadelig for kroppen på noen som helst måte. Kanskje med unntak av enkelte transfettsyrer og hydrogeniserte fettsyrer, men så lenge du ikke frityrsteker all maten din, er du nok på den sikre siden.

Å spise mye fett til fordel for karbohydrater har store positive helseeffekter, selv om man ikke går ned i vekt. Det er vanlig å høre at overvekt fører til diabetes, høyt blodtrykk, insulinresistens, hjerte- og karsykdom osv. Dette er med all sannsynlighet feil. Det ser ut til at de samme livsstilsfaktorene som kan føre til overvekt, også kan føre til disse sykdommene. Alle disse sykdommene kan forbedres uten vektnedgang, gjennom å kutte ned på karbohydratinntaket.

De fleste som har høyt kolesterol får faktisk ikke hjertesykdom, og de fleste som får hjerteattakk har ikke høyt kolesterol. Man kan ikke få åreforkalkning av å ha mye fett i blodet. Fett kan faktisk ikke feste seg på åreveggen i det hele tatt. Man blir for eksempel ikke åreforkalket i venene, men kun i arteriene, og alle får stort sett forkalkninger på de samme plassene i arteriene. Den samme mengden fett finnes i både arterier og vener, men bare arteriene får forkalkninger. Veggene i arteriene kan bare få atherosklerotisk plakk (forkalkning) om det har skjedd en skade der fra før. Skader kan oppstå blant annet på grunn av høy blodtrykk, kjemikalier, røyking, høyt blodsukker og oksidasjon o.s.v. ''

Reaktiv hypoglykemi er tilnærmet det motsatte av diabetes. Insulinet mitt fungerer litt for godt og jeg får lavere blodsukker etter et måltid enn hva jeg hadde før jeg spiste. Jeg må dermed unngå matvarer som trigger insulinproduksjonen (som karbohydrater av alle slag). Jeg må spise ofte og lite, med mye proteiner og fett for å stabilisere blodsukkeret slik at insulinet ikke "tar av". Jeg får de samme symptomene på lavt blodsukker som andre og kan få noe som ligner føling (slik de med diabetes har).

Det er helt greit å leve med, men det var ille før jeg fikk diagnosen. Fordi jeg ikke visste hvordan jeg skulle føle meg bedre, så unngikk jeg mange måltider og tydde ofte til sjokolade/sukker når blodsukkeret ble for lavt. Kroppen min fortalte meg jo feilaktig at det var det den trengte. En ond sirkel.

Angående måltider, så spiser jeg mye forskjellig. Man kan bake lavkarbobrød som smaker veldig godt, men jeg orker ikke. Det er allikevel en flott ide for de som er "avhengig" av brød. Noen spiser tyrkisk yoghurt med bær og nøtter, andre spiser cottage cheese med kanel. Det finnes også frokostpannekaker man kan lage. Jeg koker meg ofte et egg eller to, eventuelt steker en skive bacon og et egg. Jeg har også noen lavkarbo knekkebrød jeg kan spise med makrell i tomat. Noen ganger spiser jeg en lavkarbobar (dette er litt fy-fy, men morgener kan være litt travle noen ganger...).

Jeg lager matpakke til samboeren min hver dag. Han må da ha mat han kan ta med seg og spise kald på jobben. Da går det ofte i: Grillet kylling og salat m/ost, omelette, eggesalat, kald karrisuppe med kylling, tacosalat eller diverse middagsrester som kan spises kaldt.

Jeg spiser da det samme hjemme.

Vi spiser masse, masse grønnsaker til alle måltider bortsett fra frokost.

Du sier videre at barna dine ikke har bruk for å leve lavkarbo. Lavkarbo er ikke kun for å gå ned i vekt. Barn MÅ ha mer karbohydrater enn voksne, fordi de vokser og bruker mer energi. Men ingenting tilsier at de er nødt til å spise brødskiver og pasta hver dag.

Sønnen min spiser som sagt mye av hva vi spiser. Det har økt matlysten hans og han får i seg tre ganger så mye grønnsaker. Lunsjen hans består nå av grønnsaker og kjøtt/fisk, i stedet for to skiver med ost på. Men siden han er et barn, får han minst to rundtstykker/brødskiver (grove) hver dag, litt frukt og rotgrønnsaker i tillegg. Han får også spise godteri i helgene, som "normale" barn, selv om dette ikke er strengt tatt nødvendig ;)

Annonse

Gjest ViViola

Så koselig at du er interessert, for dette brenner jeg for :) Som deg er jeg selvfølgelig mest opptatt av at alle finner noe som passer sin livsstil og gjør at de føler seg bedre (og spiser sunnere). Men jeg er litt lei av å bli sett skjevt på fordi jeg påstår mine stekte egg er sunnere enn kneipbrød til frokost ;)

Først litt om nyere forskning. Jeg siterer her Pål Jåbekk som forsker på lavkarbokosthold:

''Rent vitenskapelig kan man ikke si at fett, mettet eller umettet, er helseskadelig i seg selv. De første antagelser om at mettet fett var skadelig tok utgangspunkt i at noen (ikke alle) mettede fettsyrer kunne øke mengden lipoproteiner (populært kalt kolesterol, men det er ikke kolesterol) i blodet. Videre antok man at en stor mengde lipoproteiner i blod kunne føre til hjerte- og karsykdom. Noen (svært dårlige) studier (blant annet Ancel Keys´s Seven countries studie) så også en sammenheng mellom inntak av mettet fett og forekomsten av hjerte- og karsykdom og konkluderte feilaktig med at fettinntaket var en direkte årsak til sykdom. Vi vet nå at disse antagelsene var feil. Noen fettsyrer øker mengden lipoproteiner i blod, men denne endringen er ikke negativ.

Fett er ikke skadelig for kroppen på noen som helst måte. Kanskje med unntak av enkelte transfettsyrer og hydrogeniserte fettsyrer, men så lenge du ikke frityrsteker all maten din, er du nok på den sikre siden.

Å spise mye fett til fordel for karbohydrater har store positive helseeffekter, selv om man ikke går ned i vekt. Det er vanlig å høre at overvekt fører til diabetes, høyt blodtrykk, insulinresistens, hjerte- og karsykdom osv. Dette er med all sannsynlighet feil. Det ser ut til at de samme livsstilsfaktorene som kan føre til overvekt, også kan føre til disse sykdommene. Alle disse sykdommene kan forbedres uten vektnedgang, gjennom å kutte ned på karbohydratinntaket.

De fleste som har høyt kolesterol får faktisk ikke hjertesykdom, og de fleste som får hjerteattakk har ikke høyt kolesterol. Man kan ikke få åreforkalkning av å ha mye fett i blodet. Fett kan faktisk ikke feste seg på åreveggen i det hele tatt. Man blir for eksempel ikke åreforkalket i venene, men kun i arteriene, og alle får stort sett forkalkninger på de samme plassene i arteriene. Den samme mengden fett finnes i både arterier og vener, men bare arteriene får forkalkninger. Veggene i arteriene kan bare få atherosklerotisk plakk (forkalkning) om det har skjedd en skade der fra før. Skader kan oppstå blant annet på grunn av høy blodtrykk, kjemikalier, røyking, høyt blodsukker og oksidasjon o.s.v. ''

Reaktiv hypoglykemi er tilnærmet det motsatte av diabetes. Insulinet mitt fungerer litt for godt og jeg får lavere blodsukker etter et måltid enn hva jeg hadde før jeg spiste. Jeg må dermed unngå matvarer som trigger insulinproduksjonen (som karbohydrater av alle slag). Jeg må spise ofte og lite, med mye proteiner og fett for å stabilisere blodsukkeret slik at insulinet ikke "tar av". Jeg får de samme symptomene på lavt blodsukker som andre og kan få noe som ligner føling (slik de med diabetes har).

Det er helt greit å leve med, men det var ille før jeg fikk diagnosen. Fordi jeg ikke visste hvordan jeg skulle føle meg bedre, så unngikk jeg mange måltider og tydde ofte til sjokolade/sukker når blodsukkeret ble for lavt. Kroppen min fortalte meg jo feilaktig at det var det den trengte. En ond sirkel.

Angående måltider, så spiser jeg mye forskjellig. Man kan bake lavkarbobrød som smaker veldig godt, men jeg orker ikke. Det er allikevel en flott ide for de som er "avhengig" av brød. Noen spiser tyrkisk yoghurt med bær og nøtter, andre spiser cottage cheese med kanel. Det finnes også frokostpannekaker man kan lage. Jeg koker meg ofte et egg eller to, eventuelt steker en skive bacon og et egg. Jeg har også noen lavkarbo knekkebrød jeg kan spise med makrell i tomat. Noen ganger spiser jeg en lavkarbobar (dette er litt fy-fy, men morgener kan være litt travle noen ganger...).

Jeg lager matpakke til samboeren min hver dag. Han må da ha mat han kan ta med seg og spise kald på jobben. Da går det ofte i: Grillet kylling og salat m/ost, omelette, eggesalat, kald karrisuppe med kylling, tacosalat eller diverse middagsrester som kan spises kaldt.

Jeg spiser da det samme hjemme.

Vi spiser masse, masse grønnsaker til alle måltider bortsett fra frokost.

Du sier videre at barna dine ikke har bruk for å leve lavkarbo. Lavkarbo er ikke kun for å gå ned i vekt. Barn MÅ ha mer karbohydrater enn voksne, fordi de vokser og bruker mer energi. Men ingenting tilsier at de er nødt til å spise brødskiver og pasta hver dag.

Sønnen min spiser som sagt mye av hva vi spiser. Det har økt matlysten hans og han får i seg tre ganger så mye grønnsaker. Lunsjen hans består nå av grønnsaker og kjøtt/fisk, i stedet for to skiver med ost på. Men siden han er et barn, får han minst to rundtstykker/brødskiver (grove) hver dag, litt frukt og rotgrønnsaker i tillegg. Han får også spise godteri i helgene, som "normale" barn, selv om dette ikke er strengt tatt nødvendig ;)

Interessant lesing!

''Angående måltider, så spiser jeg mye forskjellig. Man kan bake lavkarbobrød som smaker veldig godt, men jeg orker ikke. Det er allikevel en flott ide for de som er "avhengig" av brød. Noen spiser tyrkisk yoghurt med bær og nøtter, andre spiser cottage cheese med kanel. Det finnes også frokostpannekaker man kan lage. Jeg koker meg ofte et egg eller to, eventuelt steker en skive bacon og et egg. Jeg har også noen lavkarbo knekkebrød jeg kan spise med makrell i tomat. Noen ganger spiser jeg en lavkarbobar (dette er litt fy-fy, men morgener kan være litt travle noen ganger...).''

Mye her som er helt OK, men man må jo fram med stekepanna og brase noe hvis man ikke liker cottage cheese eller tyrkisk yoghurt...

''Jeg lager matpakke til samboeren min hver dag. Han må da ha mat han kan ta med seg og spise kald på jobben. Da går det ofte i: Grillet kylling og salat m/ost, omelette, eggesalat, kald karrisuppe med kylling, tacosalat eller diverse middagsrester som kan spises kaldt.''

Mye godt her, absolutt.

''Vi spiser masse, masse grønnsaker til alle måltider bortsett fra frokost.''

Og det er godt. Men ikke frukt?

Jeg antar at dette handler mye om hva man liker å spise også, jeg har aldri vært god til å spise "bare" kjøtt/egg/fisk. Sikkert litt vane, det blir veldig mektig på smak.

Som sagt, jeg ser for meg at dette betinger mer arbeid, og jeg vil aldri få med meg gubben på å kutte ut f.eks. poteter og brød, verken for seg selv eller ungene. Aldri. Da må han dø først, liksom. (Det var en helt absolutt spøk, altså, må bare poengtere det.)

Det er ikke dermed sagt at jeg mistror den måten å leve på, jeg synes det er kjempebra at forskning sier at det er sunt. Og ikke minst bra for de som faktisk ikke _kan_ spise det vi kaller "normal mat".

Tusen takk for masse info! :-)

Interessant lesing!

''Angående måltider, så spiser jeg mye forskjellig. Man kan bake lavkarbobrød som smaker veldig godt, men jeg orker ikke. Det er allikevel en flott ide for de som er "avhengig" av brød. Noen spiser tyrkisk yoghurt med bær og nøtter, andre spiser cottage cheese med kanel. Det finnes også frokostpannekaker man kan lage. Jeg koker meg ofte et egg eller to, eventuelt steker en skive bacon og et egg. Jeg har også noen lavkarbo knekkebrød jeg kan spise med makrell i tomat. Noen ganger spiser jeg en lavkarbobar (dette er litt fy-fy, men morgener kan være litt travle noen ganger...).''

Mye her som er helt OK, men man må jo fram med stekepanna og brase noe hvis man ikke liker cottage cheese eller tyrkisk yoghurt...

''Jeg lager matpakke til samboeren min hver dag. Han må da ha mat han kan ta med seg og spise kald på jobben. Da går det ofte i: Grillet kylling og salat m/ost, omelette, eggesalat, kald karrisuppe med kylling, tacosalat eller diverse middagsrester som kan spises kaldt.''

Mye godt her, absolutt.

''Vi spiser masse, masse grønnsaker til alle måltider bortsett fra frokost.''

Og det er godt. Men ikke frukt?

Jeg antar at dette handler mye om hva man liker å spise også, jeg har aldri vært god til å spise "bare" kjøtt/egg/fisk. Sikkert litt vane, det blir veldig mektig på smak.

Som sagt, jeg ser for meg at dette betinger mer arbeid, og jeg vil aldri få med meg gubben på å kutte ut f.eks. poteter og brød, verken for seg selv eller ungene. Aldri. Da må han dø først, liksom. (Det var en helt absolutt spøk, altså, må bare poengtere det.)

Det er ikke dermed sagt at jeg mistror den måten å leve på, jeg synes det er kjempebra at forskning sier at det er sunt. Og ikke minst bra for de som faktisk ikke _kan_ spise det vi kaller "normal mat".

Tusen takk for masse info! :-)

''Og det er godt. Men ikke frukt?''

Nei, ikke frukt overhodet for oss. Men mange spiser jo mer karbohydrater enn vi gjør og er fremdeles lavkarbo. Fedon, for eksempel. Der er frukt en del av dietten.

''Jeg antar at dette handler mye om hva man liker å spise også, jeg har aldri vært god til å spise "bare" kjøtt/egg/fisk. Sikkert litt vane, det blir veldig mektig på smak.''

Jeg var også slik. Nå hadde jeg enorm motivasjon til å forandre dietten min, på grunn av reaktiv hypoglykemi. Men det er en vane, ja :) Også finner man erstatningsprodukter som fungerer som ris, pasta og poteter.

''Som sagt, jeg ser for meg at dette betinger mer arbeid, og jeg vil aldri få med meg gubben på å kutte ut f.eks. poteter og brød, verken for seg selv eller ungene. Aldri. Da må han dø først, liksom. (Det var en helt absolutt spøk, altså, må bare poengtere det.)''

Jeg synes du og din familie skal fortsette med dietten som passer dere :) Du spiser jo sunt, godt og variert tross alt. Du har gått ned i vekt og holder den vekta. Det er tross alt det viktigste :)

Gjest ViViola

''Og det er godt. Men ikke frukt?''

Nei, ikke frukt overhodet for oss. Men mange spiser jo mer karbohydrater enn vi gjør og er fremdeles lavkarbo. Fedon, for eksempel. Der er frukt en del av dietten.

''Jeg antar at dette handler mye om hva man liker å spise også, jeg har aldri vært god til å spise "bare" kjøtt/egg/fisk. Sikkert litt vane, det blir veldig mektig på smak.''

Jeg var også slik. Nå hadde jeg enorm motivasjon til å forandre dietten min, på grunn av reaktiv hypoglykemi. Men det er en vane, ja :) Også finner man erstatningsprodukter som fungerer som ris, pasta og poteter.

''Som sagt, jeg ser for meg at dette betinger mer arbeid, og jeg vil aldri få med meg gubben på å kutte ut f.eks. poteter og brød, verken for seg selv eller ungene. Aldri. Da må han dø først, liksom. (Det var en helt absolutt spøk, altså, må bare poengtere det.)''

Jeg synes du og din familie skal fortsette med dietten som passer dere :) Du spiser jo sunt, godt og variert tross alt. Du har gått ned i vekt og holder den vekta. Det er tross alt det viktigste :)

''Du spiser jo sunt, godt og variert tross alt. Du har gått ned i vekt og holder den vekta.''

Sukk. Har slutta å røyke i vinter, og DET synes på vekta... Men-men, det går mot andre tider og mer hverdagstrim, samt at jeg forhåpentligvis snart blir frisk igjen i kroppen og dermed kan ta i mer på trening. Så da må det vel ordne seg...

:-)

Ingen vet hva framtida bringer, jeg lukker ingen livsstilsdører! :-)

Men bør jeg gå mer enn 1 time hver dag da?.Siden jeg spiser mere mener jeg.Rekker ikke mye annen trening pga småbarn

En times gange om dagen er flott! I alle fall om du virkelig _går_ så du blir både svett og sliten og ikke bare tusler søndagstur. :o)

Gjest togli

Antageligvis har hun både spist for mye og feil mat... Man legger ikke på seg 20 kg om man spiser lite - det gjør man bare ikke.

Selv spiser jeg lite i andres øyne - men jeg må det for å holde vekta mi. Er ikke på slank eller noe, men merker at forbrenningen går ned med alderen. Derfor må også kaloriinntaket gå ned. Jeg trener noen ganger i uken men har en stillesittende jobb så jeg trenger ikke mer enn 13-1500 kcal per dag.

Du har til en viss grad rett i det, men spiser man _både_ lite og feil mat, så vil man ofte oppleve at vekta ikke går særlig ned.

Man bør spise så ofte at man aldri kjenner sult. Samtidig skal man spise såpass lite at man er klar for mat igjen om to-tre timer.

Altfor mange overvektige dropper f.eks. frokosten og spiser kanskje nesten ingenting utover dagen. Blodsukkeret blir veldig lavt (noe som gjør at forbrenningen går ned). På kvelden tar de gjerne igjen det de ikke har spist i løpet av dagen og blodsukkeret skyter i været. På den måten ødelegges forbrenningen og vekta går opp.

''Du spiser jo sunt, godt og variert tross alt. Du har gått ned i vekt og holder den vekta.''

Sukk. Har slutta å røyke i vinter, og DET synes på vekta... Men-men, det går mot andre tider og mer hverdagstrim, samt at jeg forhåpentligvis snart blir frisk igjen i kroppen og dermed kan ta i mer på trening. Så da må det vel ordne seg...

:-)

Ingen vet hva framtida bringer, jeg lukker ingen livsstilsdører! :-)

Kan jeg spørre hva du sliter med fysisk?

Gjest ViViola

Kan jeg spørre hva du sliter med fysisk?

Det kan du, men jeg kan ikke nødvendigvis gi så veldig bra svar. :-/

Har et (feil)operert kne som smerter ved bruk, det er en nylig problemstilling som jeg håper er forbigående.

I tillegg har jeg udiagnostiserte smerter i fingre, tær og hofter på ene siden.

Har ei skive i korsryggen som man ikke vet hva som skal gjøres med.

Har tennisalbue som ikke lar seg behandle så langt; har snart prøvd det som er å prøve. Denne armen gjør at jeg ikke kan løfte noe særlig, i alle fall ikke vekter.

Og til slutt: skulder med en sær diagnose, der smertene er mulig å kontrollere ved trening - men den treninga kan jeg ikke utføre nå pga. albuen.

Drittkropp....

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...