Gå til innhold

usikker på spredte celler fra livmorhalsprøven?


Nise

Anbefalte innlegg

hei

jeg har vært til min faste gu. og fått denne beskjeden i posten: ...prøven viste spredte celler som patologen som så på prøven var usikker på. de er sannsynligvis helt godartede, men du bør ta en ny celleprøve om 6 mnd...

prøven ble tatt hos en kommunelege og jeg lurer på om jeg skal gå til en spesialist i kvinnesykdommer/gynekolog for å ta en ny prøve.

hvorfor sjekker ikke legen min om cellene er godartede med en gang, er det en grunn til at jeg må vente i 6 mnd før jeg får svar på dette?

jeg har en venninne som nettop er operert for livmorskreft og er ganske så engstelig for at det skal være noe i veien og at ikke det skal bli opdaget tidlig hvis det er det.

håper du kan svare på dette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Du kan ta det helt med ro, var det mistanke om noe som helst farlig, ville man undersøke deg videre med en gang. Celleprøven viser alle mulige forandringer, også infeksjoner som går bort av seg selv. Ved å vente 6 måneder kan man se om det er en utvikling på gang.

Se vedlegg

CELLEPRØVE FRA LIVMORHALSEN

Denne prøven omtales også som "kreftprøven". Den anbefales utført hvert 3.år på kvinner mellom 25 og 70 år. Hensikten med undersøkelsen er å vise celleforandringer som med tiden kan utvikle seg til kreft. Det er altså ikke en metode til å påvise fullt utviklet kreft, den kan legen påvise direkte bare ved å se på livmorhalsen.

Prøvetaking utføres i forbindelse med en vanlig gynekologisk undersøkelse ved at legen dels skraper fra livmorhalsens overflate og dels fører en liten børste opp i livmorhalsen for å få ut celler til mikroskopisk undersøkelse. Undersøkelsen medfører ikke videre ubehag.

Ved mikroskopisk undersøkelse av prøven kan man se celleforandringer av forskjellig type. Noen forsvinner av seg selv, andre vedvarer. For å komme nærmere en sikker diagnose, supplerer man da med vevsprøve og utskraping fra livmorhalsen , altså en noe mer omfattende undersøkelse. Dette inngrepet kan være litt ubehagelig, men det kan evt gjøres i lokalbedøvelse.

Vevsforandringer hvor det anses å være en risiko for videre utvikling til kreft betegnes som dysplasi. I ca 10% av tilfellene vil dysplasi over en årrekke (mer enn 10 år?) kunne utvikle seg til kreft. For å hindre det vil man foreta en liten operasjon hvor man fjerner den ytterste del av livmorhalsen (konisering). Det vil ikke medføre forandringer i menstruasjoner eller mulighet for graviditet.

Hvis det gis beskjed om at en prøve skal gjentas etter noen tid, blir mange skremt og tror at de har kreft. Det er ikke tilfelle. Celleforandringer kan være tilfeldige og være borte i neste prøve. En grunn til ny prøve kan også være at det var for lite celler til sikker vurdering, og at man derfor ønsker kontroll etter noen måneder.

Noen kvinner tror at det er tryggere å ta en prøve årlig, men det er ikke nødvendig da forandringer utvikler seg meget langsomt. Noen kvinner tror at undersøkelsen kan avsløre alle typer av underlivskreft, men det er bare en undersøkelse for livmorhalsen (ikke for selve livmoren eller for eggstokkene).

Vewnnlig hilsen Mette H Moen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...