Gjest ganske engstelig Skrevet 2. september 2001 Skrevet 2. september 2001 Er det farlig å spise "giftig" olivenolje? Spiste mat med litt slik olivenolje igår, er det farlig? Hvis ikke, hvor store mengder må isåfall til? Takk for svar! 0 Siter
Amiga Skrevet 2. september 2001 Skrevet 2. september 2001 Det er skadeligere å røyke en røyk sa de på tv, og det skal store mengder olje til over lang tid! 0 Siter
Gjest Christian Anker, spesialist i allmennmed Skrevet 3. september 2001 Skrevet 3. september 2001 Statens næringsmiddeltilsyn vedtok i august forbud mot import og salg av såkalte olivenrestoljer. De er utvunnet fra restene etter produksjonen av vanlig olivenolje (jomfruolje). Når man framstiller olje av disse restene, varmes de opp kraftig. Oppvarmingen fører til at det dannes tjærestoffer (polyaromatiske hydrokarboner, PAH). Slike tjærestoffer er helsefarlige. Ifølge Næringsmiddelsynet er det ingen grunn for norske forbrukere til å gjøre annet enn å slutte å bruke oljer laget av olivenrester og returnere dem til butikken der de ble kjøpt. Fagfolk ved næringsmiddeltilsynet presiserer at mengdene som er funnet ikke er akutt giftige, og det er ikke nødvendig til å kontakte lege. Det blir understreket at jomfruolje og kaldpresset olivenolje er framstilt på en trygg måte. Olivenolje av jomfrukvalitet og andre oljetyper som soya, solsikke, jordnøtt, raps og mais advarer man derfor ikke mot. Det er verdt å merke seg at PAH også dannes når vi griller mat som inneholder fett. Av den grunn har Statens ernæringsråd tidligere anbefalt oss å unngå overdreven bruk av sterkt grillet, stekt, og røkt mat. Risikoen ved å spise slik mat er liten, men de foreslår at stekt brun skorpe skjæres vekk, og at vi ikke spiser sjy og stekefett som inneholder brente eller forkullete rester. Jeg tror ikke inntaket av olivenrestolje du nevner innebærer noen risiko. 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.