Gå til innhold

Vil gjentatte psykoser kunne ødelegge hjernen?


Gjest Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Gjest Anonym bruker

Hei.

Jeg har et spørsmål som jeg har lurt på lenge. Min mor ble svært syk og tvangsinnlangt på slutten av 80-tallet. Dessverre lå hun inne bare en natt, og har siden den gang alltid havnet utenfor systemet. Etter at hun ble syk har hun hatt mange aktive psykoser, vrangforestillinger ol. Likevel kan jeg huske at hun kunne fungere noenlunde adekvat i "gode" perioder. Først i 2012 fikk vi hjelp av en psykolog til å få mor tvangsinnlangt på ny. Denne gangen fikk hun raskt diagnosen paranoid schizofren, og legen på sykehuset mente hun nok har hatt denne sykdommen siden 80-tallet. Min mor blir nå tvangsmedisinert (xeploin) hver fjerde uke. Det føles trygt for vår familie ettersom hun ikke lenger er psykotisk, selv om det er litt trist at hun nå bare virker tom og fjern. Før kunne hun le, men det har hun helt sluttet med.

Mitt spørsmål er om hjernen blir skadet dersom en person går inn og ut av psykoser gjennom mange år og ikke får behandling/medisiner? Min mor gikk umedisinert i 25 år. Idag er hun over femti år, men på nivå med fjortenåring. Hun liker barnespill på ipaden, hun kan ringe meg og min mann for å spørre om lovt til å dra på hyttetur, hun klarer ikke koke poteter uten at jeg forklarer hvordan osv. Slik jeg husker det var funksjonsnivået til min mor mye bedre på begynnelsen av nitti-tallet, når hun ikke var psykotisk vel å merke. Vi vokste opp alene hos mor ettersom far flyttet da mor ble syk. Broren til min mor startet med stoff allerede som trettenåring, og har vært rusmisbruker hele livet. Min mor har aldri rørt narkotika og drikker ikke alkohol, men likevel virker hennes hjerne virker like ødelagt som broren sin...

Noen som har lignende erfaringer?

Mvh nysgjerrig datter

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Nils Håvard Dahl, psykiater

Ja, dessverre er det ikke bra for hjernen å være psykotisk. Den kognitive svikten som utvikler seg er ganske vanlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...