Gå til innhold

Hvor lang tid før evt. virkning av kostholdsforandring?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg lurer på hvor lang tid man må ha hatt en kostholdsforandring før man bør merke forbedring?

Jeg har slitt med mageproblemer (ikke alvorlige, men nok til at jeg ønsker å gjøre noe med de) stort sett hele livet, og det er noe som ligger i familien. Jeg har nå bestemt meg for å spise 100% raw food (helt rå, vegansk, naturlig og ubehandlet mat) i noen uker for å se om dette hjelper på problemene. Er nå i starten av uke 5 og har ikke merket noen forbedringer i det hele tatt så langt, og lurer derfor på hvor mange uker jeg bør fortsette med dette før jeg kan avklare helt sikkert om det hjelper på meg eller ikke?

Jeg kjenner at jeg begynner å bli ganske lei og savner veldig vanlig mat. Likevel er det uaktuelt å avslutte nå fordi jeg er lei, for så å starte på nytt igjen senere, da jeg ønsker å få dette avklart en gang for alle slik at jeg vet om det er noe å bygge videre på eller ikke. Vet at jeg vil angre meg om jeg gir meg nå etter 4/5 uker, og så finner ut at f.eks. 6 uker er "den magiske grensen".
Jeg har også vært hos lege med disse problemene flere ganger, og tidligere prøvd forskjellige dietter/kostholdsendringer (glutenfritt, lite fruktose osv.) uten at det har hjulpet.
Dersom det viser seg at slik rå kost hjelper, kommer jeg til å implementere det i den vanlige kosten min litt etter litt, og gå til innkjøp av bl.a. dehydrator som gjør at jeg kan lage flere forskjellige retter enn det jeg har mulighet til nå.

 

Setter stor pris på svar!


Anonymous poster hash: 2dac4...66b



Anonymous poster hash: 2dac4...66b

Fortsetter under...

Jeg har hatt (og har) det som deg, og merket egentlig ikke store forskjellen på magen etter kostomlegging. Jeg var plaget med eksem som følge av irriterte slimhinner i tarmene, og eksemet forsvat etter et par måneder, men magen var som før. 

 

Etter kostomleggingen blir jeg imidlertid akutt dårlig når jeg spiser det jeg ikke tåler, og sånn var det ikke før jeg la om. Jeg tror dette er ganske vanlig.

 

Selv begynner jeg å innfinne meg med at det nok er sånn min mage er. Det er tatt mange prøver i år, men spesialistene finner ingen årsak til at det er som det er. Det siste er at de tenker at det er snakk om irritabel tarm, og dersom siste runde også er negativ skal jeg undersøkes nærmere i forhold til dette.

Ern.fysiol Randi Norheim

Hei.

 

Det er nok dessverre ikke noen ”magisk tidsgrense” for tilvenning av rå mat. Noen tåler ubehandlet mat bedre enn andre, og er du av de uheldige som får mye gassdannelse og magesmerter etter inntak av visse frukt eller grønnsaker hjelper det dessverre ikke stort å spise dem rå fremfor å varmebehandle dem. Tvert imot er det ofte slik at det er mer skånsomt for tarmen å spise mat som er lettere oppvarmet. Fiberet i rå grønnsaker kan skape mye trøbbel, spesielt for de som sliter med irritabel tarm. Mange grønnsakstyper kan gi spesielt mye gassdannelse, som blomkål, brokkoli, kål, rosenkål, bønner, linser, men også varer som søtningsstoffer og en del frukttyper. For noen lettes symptomene ved oppvarming, mens andre må holde seg unna disse varene. Store mengder fiber vil også bidra til å ”raspe opp” tarmen innvendig, som i utgangspunktet er gunstig. Men den gyldne middelvei gjelder også her; for mye fiber er sett i sammenheng med noen typer tarmkreft.

 

Du forteller at du har vært hos utredning hos lege, og da regner jeg med at han har tatt prøver av deg for å utelukke cøliaki, og at det ikke er deg som har forsøkt glutenfritt kosthold alene? Et glutenfritt kosthold kan selvsagt hjelpe de som har cøliaki, men om du ikke har denne sykdommen vil du ikke nødvendigvis bli bedre. Jeg vet ikke om det du betegner som ”lite fruktose” betyr at du har forsøkt deg på lav FODMAP-diett? Denne dietten krever at du gir tarmen hvile i ca 6 uker med mat som inneholder lite fermenterbare karbohydrater. Dersom årsaken til dine mageplager er at noe mat går ufordøyd gjennom tarmsystemet (til bakteriene i tykktarmen som kan ha fest og skape gassdannelse), vil du merke ganske rask bedring etter at du har sluttet med inntaket av mat med høy andel FODMAP. Etter 6 uker kan du starte med en forsiktig introduksjon. Merk at det i glutenfrie produkter (selv om glutenfritt mel er lav FODMAP) kan være ingredienser av høy FODMAP. Det å spise glutenfritt i denne sammenhengen må derfor gjøres også med tanke på FODMAP-systemet. Mange med diagnosen irritabel tarm blir veldig godt hjulpet av å spise mat som inneholder lav andel FODMAP. 

 

Skal du leve som veganer er det viktig å sette seg inn i kostholdet fullstendig, da du ikke vil få nok proteiner og noen vitaminer og mineraler, dersom du bare erstatter kjøtt, fisk og egg med gulrot og eple. Du vil også slite med å få i deg nok kalsium og vitamin D. Kjøtt, egg og fisk samt meierivarer er mat som er skånsom mot magen, og det er lite trolig at det er disse varene som er årsaken til dine magesmerter.

 

Mange, spesielt små barn, vil ha fordeler av å spise varmebehandlet mat. For eksempel øker biotilgjengeligheten av antioksidanter etter oppvarming,  som karotenoider (eksempler er beta- og alfa-karoten i gulrot) fordi man bryter ned fibrene i matvarene. Også lycopen fra tomater blir først frigjort når de varmebehandles.

 

En viktig effekt av varmebehandling (koking, steking, forvelling, mikrobølging) er at de fleste bakterier i matvarene blir ødelagt av varmen. Dersom man skal spise rå mat må man være ekstra nøye med hygienen. Er man uheldig kan ubehandlet mat gi alvorlig matforgiftning, og enkelte varer som sukkererter og spirer bør spesielt varmebehandlet lett før bruk.

 

Om du savner vanlig mat og fremdeles har problemer med magen ville jeg vurdert å unngå vegansk raw food, og heller kontaktet en klinisk ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med mageproblemene dine og utredning av hvilket kosthold som kan være til nytte for deg. Husk at det også kan være andre faktorer som kan påvirke mage- og tarmsystemet, som mye koffein og stress, gjerne i kombinasjon av lite søvn og trening.

 

Lykke til med magen din,

Hilsen Randi Vassbotn Norheim

Klinisk ernæringsfysiolog

www.matfordeg.no

Hvis du spiser korn ville jeg kuttet ut det. Etter 5 uker burde du nok merket forskjell vil jeg tro.

 

I disse fem ukene har jeg ikke spist noe korn i tilfelle jeg reagerer på det. Har merket tidligere at jeg reagerer på noe gluten og spiser derfor glutenfritt brød til vanlig, men det hjelper fortsatt ikke helt. Har vært ganske så streng under denne tiden og kun varmet en saus to ganger i uken forsiktig i mikroen (vet heller ikke om det er varmet over 42 grader, som er grensen for å kalles raw food), og brukt vanlig tacokrydder når jeg har spist taco en gang hver uke. Også kun drukket vann, og ikke spist noen pastiller el.l., da jeg ikke ønsker å gjøre det halvveis for å lure på om pastillene, kornet eller kaffen hindrer meg i å merke forbedringene. Er derfor ganske sikker på at jeg har vært streng nok, spørsmålet er vel heller om jeg har fått testet det ut lenge nok, eller om det i det hele tatt hjelper på mine problemer.

Jeg har hatt (og har) det som deg, og merket egentlig ikke store forskjellen på magen etter kostomlegging. Jeg var plaget med eksem som følge av irriterte slimhinner i tarmene, og eksemet forsvat etter et par måneder, men magen var som før. 

 

Etter kostomleggingen blir jeg imidlertid akutt dårlig når jeg spiser det jeg ikke tåler, og sånn var det ikke før jeg la om. Jeg tror dette er ganske vanlig.

 

Selv begynner jeg å innfinne meg med at det nok er sånn min mage er. Det er tatt mange prøver i år, men spesialistene finner ingen årsak til at det er som det er. Det siste er at de tenker at det er snakk om irritabel tarm, og dersom siste runde også er negativ skal jeg undersøkes nærmere i forhold til dette.

 

Du skriver at du ble akutt dårlig når du spiste det du ikke tålte etter kostomleggingen, gikk det bort etter en stund, eller er det slik at kostholdsomleggingen har gjort alt mye verre? 

Håper virkelig at jeg slipper å leve med dette resten av livet, har liksom tro på at jeg bare må finne riktig mat til min mage og at det kan ta tid. Men det er nok irritabel tarm, da flere i familien min også har problemer med magen uten noen spesifikk diagnose.

Annonse

Hei.

 

Det er nok dessverre ikke noen ”magisk tidsgrense” for tilvenning av rå mat. Noen tåler ubehandlet mat bedre enn andre, og er du av de uheldige som får mye gassdannelse og magesmerter etter inntak av visse frukt eller grønnsaker hjelper det dessverre ikke stort å spise dem rå fremfor å varmebehandle dem. Tvert imot er det ofte slik at det er mer skånsomt for tarmen å spise mat som er lettere oppvarmet. Fiberet i rå grønnsaker kan skape mye trøbbel, spesielt for de som sliter med irritabel tarm. Mange grønnsakstyper kan gi spesielt mye gassdannelse, som blomkål, brokkoli, kål, rosenkål, bønner, linser, men også varer som søtningsstoffer og en del frukttyper. For noen lettes symptomene ved oppvarming, mens andre må holde seg unna disse varene. Store mengder fiber vil også bidra til å ”raspe opp” tarmen innvendig, som i utgangspunktet er gunstig. Men den gyldne middelvei gjelder også her; for mye fiber er sett i sammenheng med noen typer tarmkreft.

 

Du forteller at du har vært hos utredning hos lege, og da regner jeg med at han har tatt prøver av deg for å utelukke cøliaki, og at det ikke er deg som har forsøkt glutenfritt kosthold alene? Et glutenfritt kosthold kan selvsagt hjelpe de som har cøliaki, men om du ikke har denne sykdommen vil du ikke nødvendigvis bli bedre. Jeg vet ikke om det du betegner som ”lite fruktose” betyr at du har forsøkt deg på lav FODMAP-diett? Denne dietten krever at du gir tarmen hvile i ca 6 uker med mat som inneholder lite fermenterbare karbohydrater. Dersom årsaken til dine mageplager er at noe mat går ufordøyd gjennom tarmsystemet (til bakteriene i tykktarmen som kan ha fest og skape gassdannelse), vil du merke ganske rask bedring etter at du har sluttet med inntaket av mat med høy andel FODMAP. Etter 6 uker kan du starte med en forsiktig introduksjon. Merk at det i glutenfrie produkter (selv om glutenfritt mel er lav FODMAP) kan være ingredienser av høy FODMAP. Det å spise glutenfritt i denne sammenhengen må derfor gjøres også med tanke på FODMAP-systemet. Mange med diagnosen irritabel tarm blir veldig godt hjulpet av å spise mat som inneholder lav andel FODMAP. 

 

Skal du leve som veganer er det viktig å sette seg inn i kostholdet fullstendig, da du ikke vil få nok proteiner og noen vitaminer og mineraler, dersom du bare erstatter kjøtt, fisk og egg med gulrot og eple. Du vil også slite med å få i deg nok kalsium og vitamin D. Kjøtt, egg og fisk samt meierivarer er mat som er skånsom mot magen, og det er lite trolig at det er disse varene som er årsaken til dine magesmerter.

 

Mange, spesielt små barn, vil ha fordeler av å spise varmebehandlet mat. For eksempel øker biotilgjengeligheten av antioksidanter etter oppvarming,  som karotenoider (eksempler er beta- og alfa-karoten i gulrot) fordi man bryter ned fibrene i matvarene. Også lycopen fra tomater blir først frigjort når de varmebehandles.

 

En viktig effekt av varmebehandling (koking, steking, forvelling, mikrobølging) er at de fleste bakterier i matvarene blir ødelagt av varmen. Dersom man skal spise rå mat må man være ekstra nøye med hygienen. Er man uheldig kan ubehandlet mat gi alvorlig matforgiftning, og enkelte varer som sukkererter og spirer bør spesielt varmebehandlet lett før bruk.

 

Om du savner vanlig mat og fremdeles har problemer med magen ville jeg vurdert å unngå vegansk raw food, og heller kontaktet en klinisk ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med mageproblemene dine og utredning av hvilket kosthold som kan være til nytte for deg. Husk at det også kan være andre faktorer som kan påvirke mage- og tarmsystemet, som mye koffein og stress, gjerne i kombinasjon av lite søvn og trening.

 

Lykke til med magen din,

Hilsen Randi Vassbotn Norheim

Klinisk ernæringsfysiolog

www.matfordeg.no

 

Tusen takk for svar!

 

Ja, cøliaki er utelukket, og jeg prøvde glutenfritt kosthold i samråd med lege for en del år siden. Har også tatt gastroskopi uten at de fant noe. Vet ikke om det var lav FODMAP jeg prøvde, men det var ernæringsfysiologen som ga meg en liste over en del matvarer jeg burde spise, og en del jeg burde prøve å holde meg unna. Men jeg har hørt om FODMAP og tenkte faktisk å prøve det etter at jeg er ferdig med raw fooden. Men trenger en lang pause med vanlig mat i mellom først!

 

Ja, jeg har helt klart tenkt å sette meg mer inn i hva jeg vil få proteiner og vitaminer fra dersom raw fooden hjelper og jeg skal starte med dette kostholdet, men jeg tok meg rett og slett ikke tid til det når det bare var for en måned i første omgang. Har heller ikke vært så kreativ med matplanene. Merker at jeg er sliten og slapp og har gått mye ned i vekt disse ukene så det kan ikke fortsette om jeg skal spise slik på permanent basis.

 

Men dersom jeg prøver FODMAP i 6 uker og dette fungerer, så skriver du at man kan starte forsiktig introduksjon. Betyr det da at jeg bør vente 6 nye uker for hvert produkt jeg tilfører, eller vil man da merke forskjell etter kortere tid?

Ern.fysiol Randi Norheim

Tusen takk for svar!

 

Ja, cøliaki er utelukket, og jeg prøvde glutenfritt kosthold i samråd med lege for en del år siden. Har også tatt gastroskopi uten at de fant noe. Vet ikke om det var lav FODMAP jeg prøvde, men det var ernæringsfysiologen som ga meg en liste over en del matvarer jeg burde spise, og en del jeg burde prøve å holde meg unna. Men jeg har hørt om FODMAP og tenkte faktisk å prøve det etter at jeg er ferdig med raw fooden. Men trenger en lang pause med vanlig mat i mellom først!

 

Ja, jeg har helt klart tenkt å sette meg mer inn i hva jeg vil få proteiner og vitaminer fra dersom raw fooden hjelper og jeg skal starte med dette kostholdet, men jeg tok meg rett og slett ikke tid til det når det bare var for en måned i første omgang. Har heller ikke vært så kreativ med matplanene. Merker at jeg er sliten og slapp og har gått mye ned i vekt disse ukene så det kan ikke fortsette om jeg skal spise slik på permanent basis.

 

Men dersom jeg prøver FODMAP i 6 uker og dette fungerer, så skriver du at man kan starte forsiktig introduksjon. Betyr det da at jeg bør vente 6 nye uker for hvert produkt jeg tilfører, eller vil man da merke forskjell etter kortere tid?

 

Hei igjen,

Flott å høre at du har foretatt utredning hos legen, det er viktig å utelukke alvorlige sykdommer som kan være årsak til problemene.

 

Det er tydelig at du ikke har fått i deg nok næringsstoffer ettersom du går ned i vekt og føler deg slapp og sliten. For å unngå et større vekttap og mangelsykdommer vil jeg råde deg til å avslutte rawdietten din nå, og spise normal mat en stund fremover. Bruk gjerne jernrike matvarer som kjøtt og leverpostei for å få opp jernstatusen din, da slappheten din kan være assosiert med jernmangel. Bruk gjerne c-vitaminrike matvarer i kosten samtidig med kornvarer og jernrik mat for å øke absorpsjonen av jern.

 

Ved FODMAP utprøving bør du være på lav FODMAP mat i minimum 6 uker, noen trenger hele 8 uker før de er helt bra. Når du gjeninnfører mat tester du en ny matvare to ganger, med noen dagers mellomrom. Husk å kun introdusere mat som bare inneholder en type FODMAP om gangen, ellers kan det være vanskelig å finne ut hvilken du reagerer på.

 

Forsøk denne fremgangsmåten:

Test den samme matvaren to ganger på en uke, med noen dager mellom, og skriv ned eventuelle symptomer.

 

Øk gradvis mengden ved å introdusere flere matvarer som inneholder den samme typen FODMAP du tester.

 

Når du har funnet et nivå du tåler av den første FODMAPen, kan du beholde denne mengden i kostholdet og deretter introdusere neste FODMAP.

 

La det gjerne gå et par dager mellom ny type matvare, spesielt dersom du har reagert på en type.

 

For å unngå at man utvikler mangler på essensielle næringsstoffer er det  viktig at man kjenner til alternative matvarer når man begynner å kutte ut  næringskilder fra kostholdet, og det finnes masse gode produkter på markedet som du kan benytte deg av. Laktose i melkeprodukter er en FODMAP, så disse kan du erstatte ved å bruke laktosefrie melkeprodukter, havre-, ris- eller soyamelk, harde oster og yoghurt. Kornsorter som ris, havre, polenta, mais og spelt kan brukes som erstatninger for hvete og rug.

 

Det er viktig å merke seg at endel glutenfrie brødvarer kan inneholde eple som er en FODMAP, derfor kan du reagere på noen av produktene. Det er ikke gluten i seg selv som er årsaken til at glutenfrie matvarer ofte benyttes i denne kosten, men det er selve hveten som er høy på FODMAP.

 

Blant frukt er det mye FODMAP i eple, pære, mango, vannmelon, fruktjuice og ren fruktose, disse bør derfor begrenses.  og bør begrenses. Du kan trygt spise bananer, blåbær, druer, kiwi og sitrusfrukter da disse inneholder lite FODMAP.

 

Les litt på nettet om FODMAP, for eksempel på Frisk og funksjonell: http://www.friskogfunksjonell.no/irritabel-tarm-og-hva-du-kan-gjore-med-det, Landsforeningen for fordøyelsesessykdommer; www.lmfnorge.no Monash University;   http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/. I tillegg kan du laste ned en App fra Monash som er en fin veileder i hvilke matvarer du kan spise og hvilke du bør holde deg unna.

 

Det er viktig å merke seg at FODMAP ikke er en allergi, og det er store individuelle forskjeller på hvilke matvarer man tåler. Det er derfor viktig at du etter hvert også forsøker deg frem med å finne ditt toleransenivå på FODMAP rike matvarer, da det som regel er flere varer du kan spise litt av. Dersom du opplever symptomer på en matvare, kan du enten vente til symptomene går bort og deretter prøve samme matvare i en mindre mengde, eller anta at matvaren er et problem og rett og slett kutte den ut av kostholdet ditt. Å kutte matvarer ut av kostholdet er siste løsning, og bør bare brukes om du opplever symptomer på små mengder. I tillegg kan toleransen variere over tid, så om du reagerer i dag, kan det likevel være verdt å prøve samme matvare igjen i fremtiden.

 

Hilsen Randi

(...) FODMAP-diett. Denne dietten krever at du gir tarmen hvile i ca 6 uker med mat som inneholder lite fermenterbare karbohydrater. Dersom årsaken til dine mageplager er at noe mat går ufordøyd gjennom tarmsystemet (til bakteriene i tykktarmen som kan ha fest og skape gassdannelse), vil du merke ganske rask bedring etter at du har sluttet med inntaket av mat med høy andel FODMAP. Etter 6 uker kan du starte med en forsiktig introduksjon. Merk at det i glutenfrie produkter (selv om glutenfritt mel er lav FODMAP) kan være ingredienser av høy FODMAP. Det å spise glutenfritt i denne sammenhengen må derfor gjøres også med tanke på FODMAP-systemet. Mange med diagnosen irritabel tarm blir veldig godt hjulpet av å spise mat som inneholder lav andel FODMAP

 

Husk at det også kan være andre faktorer som kan påvirke mage- og tarmsystemet, som mye koffein og stress, gjerne i kombinasjon av lite søvn og trening.

 

Les litt på nettet om FODMAP, for eksempel på Frisk og funksjonell: http://www.friskogfu...n-gjore-med-det, Landsforeningen for fordøyelsesessykdommer; www.lmfnorge.no Monash University;   http://www.med.monas...s/gastro/fodmap/. I tillegg kan du laste ned en App fra Monash som er en fin veileder i hvilke matvarer du kan spise og hvilke du bør holde deg unna.

Dette må jeg si var interessant! Jeg er ikke trådstarter, men ble påvist laktoseintolerent etter flere tester og tillater meg å spørre innenfor samme tema. Både min sønn og jeg ble testet for laktoseintoleranse for 15 år siden, og begge hadde positivt utslag på gentesten som ble tatt. Etter flere tester ble det påvist at min sønn reagerer på melkeprotein, mens jeg hadde svært positivt utslag etter laktosebelastningstest (som var negativ til min sønn). Vi har siden brukt soyaprodukter som erstatning for melk, fløte og rømme i husholdet, en sliter likevel med svært løs mage begge to. Vi er begge testet opp og i mente for årsaker ut over meieriprodukter uten at disse har gitt noe resultat. Selv har jeg en til dels svært stressende jobb, og jeg drikker nok også min skjerv med kaffe, og min sønn har nok også stresset gjennom å ta skolearbeid på videregående alvorlig. Vi bør sikkert begge redusere på kaffeinntak, og vi bør nok begge prøve å unngå stress i større grad ut fra det du skriver.

 

Det er imidlertid første gang jeg hører om FODMAP og dette høres veldig interessant ut for vår del. Jeg merker at jeg reagerer på mye annet, uten at jeg finner et konsekvent mønster. Siste gastroskopi påviste brokk mellom spiserøret og magesekk, samt katarr både i spiserør og magesekk. Lukkemuskelen var dessuten slapp, og spesialisten var overasket over at jeg ikke var plaget med sure oppstøt (noe jeg ikke er). Jeg har imidlertid innimellom smerter i mellomgulvet, og føler meg ikke mett selv om jeg akkurat har spist. Jeg spiser sunt og veldig regelmessig (synker fort i blodsukkernivå etter et par tre timer), og har vært målt så lavt som 4,2 til tross for at jeg ikke har noen form for diabetes. Jeg blir feks aldri "høy", bare "lav", og blir skjelven, kald og svimmel. Ved et par stressende anledninger har jeg faktisk besvimt. Siden min sønn også reagerer på egg har all mat blitt lagd fra bunnen av, og vi har også bakt all brødmat selv. Vi spiser både frukt og grønnsaker, og har hatt to "fiskedager" hver uke siden jr var liten. Likevel blir vi altså ikke bedre. Vi har begge mye gassproduksjonb, avføringen er som sagt veldig løs og vi opplever begge at mange matvarer går ufordøyd gjennom systemet. I høst har jeg merket at traktkantarell er en av disse...

 

Jeg kan tenke meg å prøve FODMAP etter jul. Har jeg forstått deg riktig om jeg først skal kutte all FODMAP-mat, for så å introdusere en og en matvare etter dette?

 

Anonymous poster hash: bbb23...b4d

Hei igjen,

Flott å høre at du har foretatt utredning hos legen, det er viktig å utelukke alvorlige sykdommer som kan være årsak til problemene.

 

Det er tydelig at du ikke har fått i deg nok næringsstoffer ettersom du går ned i vekt og føler deg slapp og sliten. For å unngå et større vekttap og mangelsykdommer vil jeg råde deg til å avslutte rawdietten din nå, og spise normal mat en stund fremover. Bruk gjerne jernrike matvarer som kjøtt og leverpostei for å få opp jernstatusen din, da slappheten din kan være assosiert med jernmangel. Bruk gjerne c-vitaminrike matvarer i kosten samtidig med kornvarer og jernrik mat for å øke absorpsjonen av jern.

 

Ved FODMAP utprøving bør du være på lav FODMAP mat i minimum 6 uker, noen trenger hele 8 uker før de er helt bra. Når du gjeninnfører mat tester du en ny matvare to ganger, med noen dagers mellomrom. Husk å kun introdusere mat som bare inneholder en type FODMAP om gangen, ellers kan det være vanskelig å finne ut hvilken du reagerer på.

 

Forsøk denne fremgangsmåten:

Test den samme matvaren to ganger på en uke, med noen dager mellom, og skriv ned eventuelle symptomer.

 

Øk gradvis mengden ved å introdusere flere matvarer som inneholder den samme typen FODMAP du tester.

 

Når du har funnet et nivå du tåler av den første FODMAPen, kan du beholde denne mengden i kostholdet og deretter introdusere neste FODMAP.

 

La det gjerne gå et par dager mellom ny type matvare, spesielt dersom du har reagert på en type.

 

For å unngå at man utvikler mangler på essensielle næringsstoffer er det  viktig at man kjenner til alternative matvarer når man begynner å kutte ut  næringskilder fra kostholdet, og det finnes masse gode produkter på markedet som du kan benytte deg av. Laktose i melkeprodukter er en FODMAP, så disse kan du erstatte ved å bruke laktosefrie melkeprodukter, havre-, ris- eller soyamelk, harde oster og yoghurt. Kornsorter som ris, havre, polenta, mais og spelt kan brukes som erstatninger for hvete og rug.

 

Det er viktig å merke seg at endel glutenfrie brødvarer kan inneholde eple som er en FODMAP, derfor kan du reagere på noen av produktene. Det er ikke gluten i seg selv som er årsaken til at glutenfrie matvarer ofte benyttes i denne kosten, men det er selve hveten som er høy på FODMAP.

 

Blant frukt er det mye FODMAP i eple, pære, mango, vannmelon, fruktjuice og ren fruktose, disse bør derfor begrenses.  og bør begrenses. Du kan trygt spise bananer, blåbær, druer, kiwi og sitrusfrukter da disse inneholder lite FODMAP.

 

Les litt på nettet om FODMAP, for eksempel på Frisk og funksjonell: http://www.friskogfunksjonell.no/irritabel-tarm-og-hva-du-kan-gjore-med-det, Landsforeningen for fordøyelsesessykdommer; www.lmfnorge.no Monash University;   http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/. I tillegg kan du laste ned en App fra Monash som er en fin veileder i hvilke matvarer du kan spise og hvilke du bør holde deg unna.

 

Det er viktig å merke seg at FODMAP ikke er en allergi, og det er store individuelle forskjeller på hvilke matvarer man tåler. Det er derfor viktig at du etter hvert også forsøker deg frem med å finne ditt toleransenivå på FODMAP rike matvarer, da det som regel er flere varer du kan spise litt av. Dersom du opplever symptomer på en matvare, kan du enten vente til symptomene går bort og deretter prøve samme matvare i en mindre mengde, eller anta at matvaren er et problem og rett og slett kutte den ut av kostholdet ditt. Å kutte matvarer ut av kostholdet er siste løsning, og bør bare brukes om du opplever symptomer på små mengder. I tillegg kan toleransen variere over tid, så om du reagerer i dag, kan det likevel være verdt å prøve samme matvare igjen i fremtiden.

 

Hilsen Randi

Det var et veldig utfyllende og bra svar, og nyttige linker. Og godt å høre at det ikke tar så lang tid å finne ut om man tåler en matvare eller ikke gjennom FODMAP. Ja, jeg avslutter dietten nå, og så prøver jeg FODMAP etter en lengre periode med vanlig kosthold igjen!

Ern.fysiol Randi Norheim

 

Dette må jeg si var interessant! Jeg er ikke trådstarter, men ble påvist laktoseintolerent etter flere tester og tillater meg å spørre innenfor samme tema. Både min sønn og jeg ble testet for laktoseintoleranse for 15 år siden, og begge hadde positivt utslag på gentesten som ble tatt. Etter flere tester ble det påvist at min sønn reagerer på melkeprotein, mens jeg hadde svært positivt utslag etter laktosebelastningstest (som var negativ til min sønn). Vi har siden brukt soyaprodukter som erstatning for melk, fløte og rømme i husholdet, en sliter likevel med svært løs mage begge to. Vi er begge testet opp og i mente for årsaker ut over meieriprodukter uten at disse har gitt noe resultat. Selv har jeg en til dels svært stressende jobb, og jeg drikker nok også min skjerv med kaffe, og min sønn har nok også stresset gjennom å ta skolearbeid på videregående alvorlig. Vi bør sikkert begge redusere på kaffeinntak, og vi bør nok begge prøve å unngå stress i større grad ut fra det du skriver.

 

Det er imidlertid første gang jeg hører om FODMAP og dette høres veldig interessant ut for vår del. Jeg merker at jeg reagerer på mye annet, uten at jeg finner et konsekvent mønster. Siste gastroskopi påviste brokk mellom spiserøret og magesekk, samt katarr både i spiserør og magesekk. Lukkemuskelen var dessuten slapp, og spesialisten var overasket over at jeg ikke var plaget med sure oppstøt (noe jeg ikke er). Jeg har imidlertid innimellom smerter i mellomgulvet, og føler meg ikke mett selv om jeg akkurat har spist. Jeg spiser sunt og veldig regelmessig (synker fort i blodsukkernivå etter et par tre timer), og har vært målt så lavt som 4,2 til tross for at jeg ikke har noen form for diabetes. Jeg blir feks aldri "høy", bare "lav", og blir skjelven, kald og svimmel. Ved et par stressende anledninger har jeg faktisk besvimt. Siden min sønn også reagerer på egg har all mat blitt lagd fra bunnen av, og vi har også bakt all brødmat selv. Vi spiser både frukt og grønnsaker, og har hatt to "fiskedager" hver uke siden jr var liten. Likevel blir vi altså ikke bedre. Vi har begge mye gassproduksjonb, avføringen er som sagt veldig løs og vi opplever begge at mange matvarer går ufordøyd gjennom systemet. I høst har jeg merket at traktkantarell er en av disse...

 

Jeg kan tenke meg å prøve FODMAP etter jul. Har jeg forstått deg riktig om jeg først skal kutte all FODMAP-mat, for så å introdusere en og en matvare etter dette?

 

Anonymous poster hash: bbb23...b4d

 

Hei,

 

Ja, det er riktig. Kutt først all FODMAP, og introduser deretter en og en med noen dagers mellomrom mellom hver type mat du prøver ut. Du forteller at dere har brukt en del soyaprodukter og likevel har løs mage, og dette kan være linket til at noen soyaprodukter er høye FODMAP’er mens andre er lave. Er produktet laget av soyabønner vil de kunne gi problemer, eller om det er tynne tofuprodukter der ikke all væsken er presset ut kan dette også være problematisk. Er det rene soyaproteiner som er brukt kan det derimot ofte tolereres av noen.

 

Dersom du går over til rene laktosefrie melkeprodukter (vanlige basert på kumelk) vil dette kanskje hjelpe deg, dersom du ”kun” er laktoseintolerant. For din sønns del vil dette ikke være tilstrekkelig dersom han har melkeproteinallergi. Du forteller ikke hvor gammel din sønn var da ha fikk denne diagnosen, så vær oppmerksom på at barn kan vokse av seg denne allergien. Det kan derfor være lurt at han sjekker seg igjen nå dersom han ikke har gjort det på lenge.

 

Når du har mye løs avføring vil en del av energien du spiser gå ”rett gjennom systemet” uten å gi deg påfyll på blodsukkerfronten, det er derfor bra om du finner ut av hva som gir deg stabil mage. Det er ubehagelig med slike episoder med blodsukkerfall, så håper du får en bedring i dette etter hvert som du forhåpentligvis blir bedre på denne dietten!

 

Sopp som du nylig opplevde problemer med er høye på polyoler som er an av FODMAP’ene, så disse vil naturlig nok gi deg trøbbel. Mye kaffe og stress påvirker magen til mange, så her får dere forsøke å finne strategier for å roe ned selv om det er en periode med mye mas og kjas i vente J

 

Lykke til,

Hilsen Randi Vassbotn Norheim

Klinisk ernæringsfysiolog

www.matfordeg.no

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...