Gå til innhold

Hormonspiral eller vanlig spiral?


Gjest AinaN

Anbefalte innlegg

Jeg har brukt kobberspiral i flere år og har vært meget fornøyd med det. Nå er det 4 uker siden jeg fødte, og ønsker å få satt inn spiral på nytt ved 6 ukers kontrollen. Nå virker det som "alle" bruker hormonspiral.

Jeg er veldig skeptisk til å tilføre kroppen hormoner, delvis fordi jeg er redd for å få brystkreft (min mor døde av det), delvis fordi jeg ble "sinnsyk" av p-piller.

Hvordan fungerer den egentlig? Fungerer hormonene bare lokalt, eller spres det ellers i kroppen (hva med amming i såfall)? Hvilke hormoner er det? Er det påvist økt forekomst av kreft i livmorhalsen eller brystkreft i forbindelse med bruk av hormonspiral?

Til slutt: Er det for tidlig å sette inn spiral 6 uker etter fødselen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Hvis du har god erfaring med kobberspiral er det ikke grunn til å bruke hormonspiral. Hormonspiralen reduserer slimhinnen så der blir mindre blødning, evt ingen i det hele tatt. Hormonet -gestagen uten østrogen- virker stort sett lokalt. Hormonet øker ikke risiko for brystkreft eller livmorhalskreft. Det reduserer muligens livmorslimhinnekreft.

Man kan sette spiralen inn så tidlig, men iblant kan det være vanskelig fordi livmoren er liten og spiralen litt større enn kobberspiral.

Informasjon via Internett erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell. For en sikker vurdering av problemstillingen du tar opp i brevet, bør du rådføre deg med din kontaktperson i det offentlige helsevesen.

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...