Gå til innhold

Det farlege stigmatiserande språket - Vi er livredde for å støte noen


Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Årsaken til at denne sensurgiften har spredd seg, er at man ved (særlig nordamerikanske) universiteter har børstet støv av den tyske filosofen Ludwig Wittgensteins spekulative og avitenskapelige "lingvistiske" hypotese fra 1920-tallet. Wittgenstein hevdet at språket former virkeligheten, ikke omvendt. På 1970-tallet gikk lingvistiske forskere, særlig i Frankrike, grundig til verks og foretok studier av bl.a. barn og av språk i den ikkeindustrialiserte delen av verden. De konstaterte at det er motsatt: Det er virkeligheten som former språket. Canada vedtok nylig en lov som forbyr "islamofobi" og i New York kan man nå få en bot på 2 mill NOK for å bruke feil pronomen(!), altså han, hun osv, om/til transseksuelle. Språkpolitiet er det nye Indremisjonen.

https://www.nrk.no/ytring/det-farlege-spraket-1.13458025

Orda som gjer språket rikare, har blitt stigmatiserande.

Olav Stedje gav ut visa «Farande fant» i 1982. I dag hadde vel nokon blitt fornærma for den songtittelen, for vi er blitt så redde for dei orda som gir språket liv og farge, meiner spaltist Finn Tokvam. 

Angsten for språket og frykta for å stigmatisere har gått så langt at sjølv hardbarka sjømenn heng seg opp i bruken av gamle uttrykk, og les det verste ut av dei. For det er ikkje lenger lov å seie at nokon brukar pengar «som fulle sjømenn».

Det er støytande for enkelte edru sjømenn, viss dei finst, og andre velmeinande sjeler.

Og det er så lett å trø feil. Overalt stig dei stigmatiserte fram. Og viss dei ikkje kjem på det sjølve, står media eller eit statleg utval klare for å ta jobben for dei.

Det er blitt ein folkesjukdom å kjenne seg stigmatisert. Sykja spreier om seg. Den går til angrep på språket vårt. Ord og vendingar som har vore ufarlege, fine og gitt språket vårt farge og liv, blir farlege og vonde. Språket er smitta.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har laga ei liste der du kan sjå kva som er lov og ikkje lov å seie når du snakkar om funksjonshemmingar. På det området skal du halde tunga beint i munnen.  Så det vil eg kome tilbake til neste gong. Eg tørr ikkje no.

Anonymkode: 79622...771

Fortsetter under...

Men språket og definisjoner av enkeltord som kan bidra på å skade/støte andre er da viktig å snakke om, diskutere og reflektere over. Verden er i endring, mennesker er i endring og språket er i endring. Det er meget uheldig å definere mennesker med støtende språkbruk. 

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...