Gå til innhold
AnonymBruker

HPV og analsex

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Hvor raskt kan gynekolog eller lege oppdage om man har fått HPV-viruset? Noen som vet?

Hvor lang tid etter ubeskytta sex bør man sjekke seg? Og er risikoen større ved analsex?

Anonymkode: 35456...914

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

Sveinung Sørbye

De fleste gynekologer eller leger oppdager ikke HPV (med mindre man har synlige vorter), men HPV kan påvises ved hjelp av HPV-test av celleprøve. Det er mulig å ta HPV-test umiddelbart etter at du har hatt sex, men de første dagene er det usikkert om HPV som påvises befinner seg i rester av kroppsvæsker fra partner eller om det er HPV som har infisert dine slimhinner. Det kan være lurt å vente i et par uker fra sex med ny partner til du tar HPV-test.

Samtidig brukes ikke HPV-test for å sjekke smitte, men for å finne kvinner med har økt risiko for celleforandringer. Kvinner med negativ HPV-test har lav risiko for celleforandringer og kan vente i fem år før de tar ny HPV-test. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder uten at du har merket noe til smitte. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft. Siden det tar lang tid å utvikle kreft, er det ikke et poeng å sjekke seg for HPV etter hver gang du har hatt ubeskyttet sex med ny partner. Det finnes ingen behandling av HPV-infeksjonen i seg selv, men høygradige celleforandringer forårsaket av viruset kan behandles med konisering. Det er planlagt at dagens celleprøver hvert tredje år skal erstattes av HPV-test hvert femte år for kvinner i alderen 34-69 år.

HPV smitter lett uansett om du har vaginal eller anal sex. Generelt er risiko for livmorhalskreft er høyere enn risiko for analkreft. Det er mulig å få analkreft selv om man aldri har hatt analsex, men risiko for analkreft øker jo flere anale partnere du har. Generelt er risiko for analkreft høyere hos kvinner enn hos menn. Et unntak er menn som har sex med menn (MSM) der risiko for analkreft er høyere enn risiko for livmorhalskreft hos kvinner.

HPV-vaksine kan redusere risiko for smitte av HPV, og dermed kjønnsvorter, celleforandringer og kreft. Vaksinen kan ikke kurere en pågående infeksjon, men beskytter mot senere smitte. Du kan ta HPV-vaksine selv om du har positiv HPV-test, men kvinner med positiv HPV-test må følges opp inntil HPV-infeksjonen har gått over av seg selv, eller det påvises celleforandringer som må behandles.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

Artikler fra forsiden

×

Viktig informasjon

Vi benytter cookies til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her