Gå til innhold

Nevropsykologisk test adhd


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

10 timer siden, AnonymBruker skrev:

Er det noen som har vært gjennom det? Hva gikk det ut på?

Anonymkode: d0d4a...901

Bruk av kognitive tester til utredning av ADHD er svært omdiskutert, og det finnes ingen som kan påvise eller avkrefte diagnosen. Mange av testene som benyttes er i tillegg utformet for å utrede helt andre tilstander enn ADHD. 

Det sies at ca. 50 % av de som utredes for ADHD gjør det like godt på de nevropsykologiske testene som normalbefolkningen (uten ADHD). Da får de etter min mening en veldig begrenset verdi i diagnostisk sammenheng. Thomas Brown, en av verdens desidert beste på området, argumenterer for å fjerne denne typen testing fra utredningen i sin helhet. 

Gode beskrivelser fra hverdagens utfordringer bør telle mye mer enn isolerte resultater fra enkelttester. Resultatet fra en test det tok 45 minutter av livet å gjennomføre, bør ikke vektes like tungt som beskrivelser av mange år med invalidiserende symptomer. Dessverre er det ikke slik overalt. Tunge navn på feltet, som Brown og Barkley, mener at både diagnosekriterier og utredning henger langt bak forskningen og nå etablert kunnskap om ADHD. 

I stedet for/i tillegg til nevropsykologiske tester, er det nyttig å supplere med anerkjente atferdskartlegginger og screeninger for å få en oversikt over hvor mange symptomer som kan være til stede, og hvor omfattende de er. 

Lykke til med utredningen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En bør ikke sette disse områdene opp mot hverandre, men heller se på hvordan de utfyller hverandre. Som alltid i psykiatrisk diagnostikk er anamnesen/sykehistorien viktigst. For ADHD bør en få denne både fra pasienten selv, fra en nærstående (helst forelder) og fra en lærer i barneskolen. Så bør en også se på den faktiske funksjon og det pasienten har fått til/ikke fått til i livet.

Noen nevropsykiatriske tester er til stor hjelp som f. eks TOVA som måler både konsentrasjon og oppmerksomhet.

Jeg mener også at prøvebehandling er av stor verdi. Spesielt hvis en kan få til en trekantevaluering (pasienten selv, en nær pårørende og en lærer/arbeidsgiver). Bunnlinjen i behandlingseffekt er etter min mening livskvalitet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er i tillegg sannsynlig at du må gjennomføre en generell kognitiv evnetest (IQ-test), f. eks. WAIS. 

WAIS måler verbal intelligens, nonverbal/logisk-visuell intelligens, arbeidsminne og prosesseringshastighet. 

Gjennomføring av hele batteriet tar ca. to timer. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...