Gå til innhold

Enda et spørsmål om overgangsalder 😊


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Er 54 år og i overgangsalder. Gått « gradene» liksom med uregelmessige store blødninger til nå svært sjelden og sparsommelig blødning. Har hatt mye spenninger i kroppen og søvnproblemer. Også blitt mer irritabel, « rotete» i hodet og deprimert.( Har fått antidepressiva for det). Har hatt det slik i fem-seks år. Så har jeg plutselig først nå fått mye og plagsomme hetetokter. Hva er det beste rådet mot hetetokter og urolige netter?. 

Anonymkode: 2e373...da3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Det du beskriver er typisk for overgangsalderen. Først blødningsuregelmessigheter, og så hetetokter og søvnproblem og noen får smerter i leddene. Symptomer forekommer hos ca 70-80 prosent av alle kvinner, og ca 30% er så plaget at de ønsker hjelp. Dessverre er det bare østrogen som er effektivt, men det er faktisk garantert at det hjelper.

Ved oppstart før det har gått ett år siden siste menstruasjon, anbefales det som betegnes ‘sekvens-behandling’. Det går ut på at det hele tiden tilføres østrogen, men i 10-14 dager per måned tilføres også hormonet gestagen. Østrogen hjelper for symptomer, mens gestagenet beskytter livmoren for uheldig innvirkning av østrogen, og det gir regelmessige blødninger. Etter ca ett år kan det gis kontinuerlig kombinert behandling, altså østrogen og gestagen daglig. Da stopper blødningene, iallfall etter noen måneder. Plasterbehandling anbefales, evt en østrogenspray. Gestagen kan også gis i form av en hormonspiral det er sannsynligvis gunstigere enn tabletter,

Ut over effekt på hetetoktene, så vil behandlingen forebygge benskjørhet og kreft tykktarmen. Hormon gitt tidlig i overgangsalderen vil være gunstig for aldersforandringer i hjerte og hjerne. Dessverre er det lett øket risiko for brystkreft, spesielt etter fem år behandling, og risiko for blodpropp øker også. Det er mulig at kombinasjonen av hormonspiral og østrogenplaster eller –spray ikke medfører disse risikoer. Dessverre kommer symptomene ofte tilbake når man slutter med behandlingen, men da er man kanskje i en livsfase hvor man tåler symptomene bedre.

Annen behandling? ‘Lykkepiller’ har vist effekt hos noen. Jeg vet ikke hvilke antidepressiva du bruker? Sojapreparater er mye brukt, men effekten er ikke godt dokumentert.

Jeg vil foreslå at du ber din fastlege om henvisning til gynekolog som kan gi deg grundig informasjon.

Vennlig hilsen Mette

 

PS uten behandling tar det ca 7 år før symptomene forsvinner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...