Jump to content
Sign in to follow this  
AnonymBruker

Er kognitiv terapi på vei ut? Tenke nytt?

Recommended Posts

AnonymBruker

Overhørte på jobben idag en psykolog som sa til en psykiater at det har vært altfor mye fokus på kognitiv terapi og at en må begynne å tenke nytt. Altså generelt. 

Er du enig, Kupton?

Anonymkode: 5a626...f44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

kupton

Etter at psykodynamisk terapi hadde vært enerådende alt for lenge, kom kognitiv terapi som et befriende fremskritt på 80-tallet. Primært for behandling av depresjon. Når noe har stått på stedet hvil i hundre år, ble det knyttet store forhåpninger til CBT. Så begynte en å utvikle CBT også for andre lidelser enn depresjon. Dels med stort hell, dels med begrenset hell.

Men heldigvis stopper ikke utviklingen opp. Fra CBT utvikles det videre nye behandlingsmetoder som er enda mer effektive for enkelte lidelser. Det mest nærliggende er metakognitiv terapi for angstlidelser inkl. PTSD og OCD.

Da jeg begynte i psykiatrien, syntes jeg det var uforståelig at kloke leger/psykiatere faktisk trodde at en tilnærming var riktig for alle psykiske sykdommer. Helt ulikt somatikken der det absolutt ikke er slik. CBT var et enormt fremskritt, men verden går videre, og det utvikles mer spesifikke terapier for ulike lidelser og ulike personer med samme lidelse. Mentaliseringsbasert terapi og metakognitiv terapi er eksempel på slike.

Share this post


Link to post
Share on other sites
FjellOgDalar

Å henge seg opp i EN terapiretning tror jeg ikke tjener til noe godt. Der vil alltid väre de som ikke nyttiggjör seg samme terapiform for samme problematikk. En behandler med kognitiv terapi (eller andre retninger) som sin religion, produserer stort sett en del fnatt. Jeg tror på det å kombinere flere retninger etter önsker, målsetting, personlighet, og opplevd effekt - som bör gå begge veier. 

Jeg kan si at for meg har den kognitive biten värt nyttig i forhold til å takle konkrete symptomer, men mer dyptplöyende effekt har jeg ikke opplevd. Der er det den mer psykodynamiske siden jeg har opplevd mest positiv effekt av. Ergo har jeg lite tro på ensartet terapi om man har komplisert problematikk.  Mot mer konkrete utfordringer (som en spesifikk fobi), tror jeg kognitiv terapi er ypperlig for veldig mange.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker

Takk for svar. 

Anonymkode: 5a626...f44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Artikler fra forsiden

×
×
  • Create New...