Gå til innhold

Hva er Anemi ???


Vikky

Anbefalte innlegg

jeg harlavt stoffskifte,og har en liste over symtomer,blandt de står det "Anemi " hva er det for noe da ??

noen som vet og kan forklare det grunndig ??

takker for svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bente Thommessen, Lege

Kjære Vikky

Anemi er den medisinske betegnelsen på "lav blodprosent". Det betyr at mengden av et stoff som heter hemoglobin og som finnes i blodet's røde blodlegemer, er lavere enn det som er normalt. Hemoglobin er nødvendig for å frakte oksygen (surstoff) far lungene og videre til alle kroppens celler. Den normale hemoglobinverdien (blodprosenten) varierer med kjønn og alder. For voksne kvinner ligger den mellom ca 11.5 og 15 gram/dl og for voksne menn mellom ca 13.5 og 16.5 g/dl. Årsakene til anemi kan deles inn i tre grupper; for lav produksjon av røde blodlegemer, for kort levetid for de røde blodlegemene eller blødning. Anemi kan også være en følgetilstand ved flere sykdommer som blant annet ved for lavt stoffskifte, slik du beskriver, eller ved infeksjoner, kroniske sykdommer, kreft og nyresvikt osv. En relativt vanlig form for anemi er jernmangelanemi, hvor kroppen mangler jern. Hyppigheten av de forskjellige årsakene varier med alder. Lett anemi gir vanligvis lite eller ingen plager, mens tretthet, slapphet og svimmelhet forekommer ved mere moderate former. I mer alvorlig tilfeller kan man også få hodepine og bli tungpusten, få rask puls og hjertebank blant annet.

Dette var litt om anemi. Dersom du vil lese mer, kan du også lese om anemi hos barn skrevet av dr. Per H. Finne og om blodprosent skrevet av Christian Anker ved å søke på anemi her i Doktoronline.

Informasjon via Internett erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell. For en sikker vurdering av problemstillingen du tar opp i brevet, bør du rådføre deg med din kontaktperson i det offentlige helsevesen.

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...