Jump to content
Sign in to follow this  
laban

Mengde delfiafett i sjokoladefyll

Recommended Posts

laban

Jeg har funnet oppskriften på min mormors småkaker som består av en slags mørdeig. Man skjærer ut sirkler, deler dem i to halvmåner og legger disse sammen med sjokoladefyll mellom. Da jeg var liten, var dette min absolutte julefavoritt.

I dette sjokoladefyllet skal det bl.a. være "1/4 plate delfiafett" ifølge oppskriften. Såvidt jeg vet, selges ikke dette i plater lenger, men i pakker på 250 g. Er det noen som vet hvor mye en slik "plate" kan ha vært? I utgangspunktet ville jeg gjettet på 100 gram slik som kokesjokoladeplater, men 25 g av noe er jo nesten ingenting? Eller kan det være disse pakkene som har fått betegnelsen "plate" (men da virker det for mye med 1/4)? 

Jeg finner oppskrifter av nyere dato på nett som også opererer med "en plate delfiafett". F.eks. i oppskrifter på risboller. Så hvis noen av dere pleier å lage risboller, går det kanskje an å finne ut omtrent hvor mye en "plate" er, ved å se nærmere på dem: 
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144186870-den-beste-oppskriften-på-risboller/
http://vestnes.pedit.no/web/PageND.aspx?id=247636 (bla litt ned)

Dette sjokoladefyllet stivnet ikke som glasur eller overflaten på en delfiakake, det var såpass mykt at når man tok halvmånene fra hverandre, kunne man slikke det i seg (derav det gode barndomsminnet…). Konsistensen var omtrent som fyll-laget inne i en kake. Så det har opplagt inneholdt mer enn bare smeltet sjokolade - men det store spørsmålet er hvor mye?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

AnonymBruker
2 timer siden, laban skrev:

Jeg har funnet oppskriften på min mormors småkaker som består av en slags mørdeig. Man skjærer ut sirkler, deler dem i to halvmåner og legger disse sammen med sjokoladefyll mellom. Da jeg var liten, var dette min absolutte julefavoritt.

I dette sjokoladefyllet skal det bl.a. være "1/4 plate delfiafett" ifølge oppskriften. Såvidt jeg vet, selges ikke dette i plater lenger, men i pakker på 250 g. Er det noen som vet hvor mye en slik "plate" kan ha vært? I utgangspunktet ville jeg gjettet på 100 gram slik som kokesjokoladeplater, men 25 g av noe er jo nesten ingenting? Eller kan det være disse pakkene som har fått betegnelsen "plate" (men da virker det for mye med 1/4)? 

Jeg finner oppskrifter av nyere dato på nett som også opererer med "en plate delfiafett". F.eks. i oppskrifter på risboller. Så hvis noen av dere pleier å lage risboller, går det kanskje an å finne ut omtrent hvor mye en "plate" er, ved å se nærmere på dem: 
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144186870-den-beste-oppskriften-på-risboller/
http://vestnes.pedit.no/web/PageND.aspx?id=247636 (bla litt ned)

Dette sjokoladefyllet stivnet ikke som glasur eller overflaten på en delfiakake, det var såpass mykt at når man tok halvmånene fra hverandre, kunne man slikke det i seg (derav det gode barndomsminnet…). Konsistensen var omtrent som fyll-laget inne i en kake. Så det har opplagt inneholdt mer enn bare smeltet sjokolade - men det store spørsmålet er hvor mye?

Den småkaken har jeg aldri hørt om. Er det mulig å få vite hva den heter?

Anonymkode: 9d734...feb

Share this post


Link to post
Share on other sites
laban
Akkurat nå, AnonymBruker skrev:

Den småkaken har jeg aldri hørt om. Er det mulig å få vite hva den heter?

Anonymkode: 9d734...feb

Jeg har også bare fått den hos min mormor, som var født i 1905. Jeg har hennes håndskrevne oppskrift, og der står det bare "sjokoladekjeks". Men det er altså mørdeig-aktige halvsirkler som ligger i "sandwich" med sjokoladekrem mellom. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Xtra
2 timer siden, laban skrev:

Jeg har funnet oppskriften på min mormors småkaker som består av en slags mørdeig. Man skjærer ut sirkler, deler dem i to halvmåner og legger disse sammen med sjokoladefyll mellom. Da jeg var liten, var dette min absolutte julefavoritt.

I dette sjokoladefyllet skal det bl.a. være "1/4 plate delfiafett" ifølge oppskriften. Såvidt jeg vet, selges ikke dette i plater lenger, men i pakker på 250 g. Er det noen som vet hvor mye en slik "plate" kan ha vært? I utgangspunktet ville jeg gjettet på 100 gram slik som kokesjokoladeplater, men 25 g av noe er jo nesten ingenting? Eller kan det være disse pakkene som har fått betegnelsen "plate" (men da virker det for mye med 1/4)? 

Jeg finner oppskrifter av nyere dato på nett som også opererer med "en plate delfiafett". F.eks. i oppskrifter på risboller. Så hvis noen av dere pleier å lage risboller, går det kanskje an å finne ut omtrent hvor mye en "plate" er, ved å se nærmere på dem: 
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/144186870-den-beste-oppskriften-på-risboller/
http://vestnes.pedit.no/web/PageND.aspx?id=247636 (bla litt ned)

Dette sjokoladefyllet stivnet ikke som glasur eller overflaten på en delfiakake, det var såpass mykt at når man tok halvmånene fra hverandre, kunne man slikke det i seg (derav det gode barndomsminnet…). Konsistensen var omtrent som fyll-laget inne i en kake. Så det har opplagt inneholdt mer enn bare smeltet sjokolade - men det store spørsmålet er hvor mye?

Delfiapakkene har vel sett makne ut i en mannsalder og mer, så jeg ville antatt det gjaldt en kvart pakke. Uten peiling på hvor mye dette egentlig utgjør.

Share this post


Link to post
Share on other sites
laban
1 minutt siden, Xtra skrev:

Delfiapakkene har vel sett makne ut i en mannsalder og mer, så jeg ville antatt det gjaldt en kvart pakke.

Jeg ender nok med å prøve meg fram. 60 g er jo ikke all verden. Men jeg synes likevel det er rart at det står "plate" i oppskriftene? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Xtra
6 minutter siden, laban skrev:

Jeg ender nok med å prøve meg fram. 60 g er jo ikke all verden. Men jeg synes likevel det er rart at det står "plate" i oppskriftene? 

 

Ser betegnelsen plate brukes også i mer moderne oppskrifter, f.eks. her https://satheesh.net/2014/11/01/ases-risboller/ og her https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/sjokoladeboller-med-kokos/1406677

 

 

Edited by Xtra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

Glitter

Det er ikke slike delestreker på emballasjen slik det er på smørpakkene da? På smørpakkene er det jo målstreker per 100 g. Kanskje hvis det er slik på delfia-pakken at hver delestrek gir en plate? Og i så fall da 1/4 av en slik plate? 

Nå gjetter jeg bare villt her. Jeg er god på baking, men tror aldri jeg har laget noe med delfia-fett før. 

Edited by Glitter

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eva Sofie
4 timer siden, laban skrev:

Jeg ender nok med å prøve meg fram. 60 g er jo ikke all verden. Men jeg synes likevel det er rart at det står "plate" i oppskriftene? 

 

Nei, 60 g er ikke mye, men normalt sett skal det ikke så mye delfiafett blandet inn i sjokoladen for å få den riktige konsistensen heller. Så jeg vil tro at 60 g er noenlunde riktig.

Men jeg blir litt forvirret over hva jeg selv sier her. Jeg ser på denne oppskriften på risboller og der skal det være en halv gang mer delfiafett enn sjokolade. Har sjokoladen omtrent samme konsistens som i en risbolle? Jeg vet ikke hvor tykt laget med sjokolade skal være.

Og med fare for at dette forvirret mer enn det oppklarte... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker
16 minutter siden, laban skrev:

I tilfelle noen har / får samme problem: Jeg fant det til slutt! En plate var 500 g, og en "rute" var 50 g:

https://www.mills.no/produkt/delfia/delfia/ (litt ned på siden)

Veldig bra at du fant svar på spørsmålet ditt etter stort engasjement av dolerne! Men er det delestreker på pakken/delfiafettet som viser hvor stor en plate og rute er?

Anonymkode: 9d734...feb

Share this post


Link to post
Share on other sites
laban
9 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Men er det delestreker på pakken/delfiafettet som viser hvor stor en plate og rute er?

Det er vekt-streker pr 50 g slik som på mange smørpakker. En kvart plate blir jo halve pakka siden den veier 250 g, så det ville vært enkelt uansett, men det er altså streker til hjelp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Artikler fra forsiden

×
×
  • Create New...