Gå til innhold

Hva tror du har mest å si for forekomst av psykisk lidelse eller kanskje også magesår. Arv eller miljø?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Skjer det endringer i vår tid med hensyn på årsaksfaktorer som kan virke forklarende på utvikling av sykdom?  Ser vi mer på sosioøkonomiske faktorer i dag og bruker ikke lenger betegnelsene arv og miljø?  Lover og regler og rammeverket rundt individene er kanskje på vei i en annen retning enn kanskje for noen tiår siden bare? 

Selvfølgelig vi bruker alle våre " egne ord" om hva vi føler feiler oss selv men ofte hører man nyhets snutter som gir veldig forskjellige vurderinger synes jeg. Forskning er kanskje mere uforutsigbar og her er ingen "faste spor."

Anonymkode: ef0da...db8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Magesår skyldes som regel en bakterie eller bivirkninger (etsing) av medisiner. Man har gått bort fra tidligere tiders teorier om stress etc.

https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/magesar

23 timer siden, AnonymBruker skrev:

Ser vi mer på sosioøkonomiske faktorer i dag og bruker ikke lenger betegnelsene arv og miljø?  

Arv og miljø brukes fortsatt, men årsaker kan sjelden forklares ved kun én av disse faktorene, det er ofte en blanding. Noen sjeldne sykdommer kan forklares med arv. Du har sikkert lest om familier der opptil flere barn får noe veldig sjeldent, fordi begge foeldrene tilfeldigvis har samme sjeldne genfeil som vanligvis "dekkes over" ved at bare én av foreldrene har den. Alle har noen gener som ikke er perfekte, men naturen ordner som regel opp ved at den vi får barn med, har andre genfeil, ikke de samme.

Selv for sterkt genstyrte egenskaper er det en miljøfaktor. Det hjelper ikke å være genetisk disponert for å bli høy, hvis du er underernært (i en grad ingen er her i  landet) gjennom hele oppveksten.

Enkelte psykiske lidelser har en tydelig arvelig komponent, det ser man (bl.a.) ved opphopning i enkelte familier. Tvillingstudier brukes også for å studere dette - hvis begge får en (fysisk eller psykisk) sykdom i større grad hos eneggede par enn hos toeggede, kan arveligheten være større enn miljøfaktorene. Men ofte kan noe i miljøet være utslagsgivende, som (overforenklet uttrykt) at i en familie full av bipolare slår kanskje ikke sykdommen ut før du har blitt 45 år og har en veldig stressende jobbhverdag.

Endret av laban
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...