Jump to content
Sign in to follow this  
Lillje

Spiral eller p-sprøyte?

Recommended Posts

Lillje

Heisan! Fikk en velskapt jente for tre og en halv måned siden. Skal nå til lege for prevensjon. Før jeg planla graviditeten brukte jeg P-pillen Synfase, noe som fungerte greit. Siden jeg ammer kan jeg ikke bruke p-piller og da er valget enten spiraL eller p-sprøyte. Heller vel litt mot spiral selv om det er en del ting som plager tankene mine ved bruk av spiral. Skal ikke bruke prevensjon mer enn to til tre år før vi skal planlegge barn nummer to.

Spiral; For det første så er det det å få et fremmedlegeme inn i kroppen. Samt det at spiralen bare hindrer at befruktede egg fester seg i livmoren. Noe jeg synes høres forferdelig ut, fordi celledelingen og arvekodene blir jo etablert rett etter sammensemltingen av egg og sædcelle. Det viser seg at jeg har lett for å bli gravid, fordi vi "skjøt blink" ved først forsøk. Og det at det er økt risiko for svangerskap utenfor livmoren.

P-sprøyte; Antar at denne har tilnærmet like bivirkninger som p-pillen. Men det er det at man kan miste mensen helt, og dermed oppstår redselen for sterilitet.

Hva bør jeg velge, evt andre alternativer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

Kerry

Hva med minipillen? Jeg vet om mange ammende kvinner som har brukt den til de var ferdige med å amme, for så å gå over på p-pillen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mette Moen, Gynekolog

Vi vet ikke helt hvordan spiralen virker, muligens kan den også hindre sædceller å komme opp til egget. Den øker ikke risiko for graviditet uten for livmor, men den beskytter ikke så godt mot denne typen av graviditet. Hormonspiral er meget sikker, nesten som sterilisering. P-sprøyte er OK, men det kan ta lang tid å bli fruktbar etter man har brukt dette midlet (kanskje ett år). Minipille kan du bruke. Ved vel etablert amming kan man bruke p-pille, hvis de andre muligheter er uaktuelle.

Vennlig hilsen Mette H Moen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Artikler fra forsiden

×
×
  • Create New...