Gå til innhold

Kan man påvirke tvillinger og trillinger?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Er det fysisk mulig å stimulere egg til å bli med vilje tvillinger eller trillinger? Kan man også før su hvilket kjønn man ønsker som blir til et embryo?? 

Anonymkode: ec704...b33

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Er det egg utenfor livmoren du mener, altså under IVF-forsøk? Den enkleste måten å få flerlinger på, er at kvinnen tar tvilsomme preparater for at det skal løsne mange egg samtidig. Du har kanskje lest om enkelte amerikanske kvinner som har blitt gravide med en hel flokk etter "fertilitetsbehandling". Det ender ofte tragisk, og du får ikke slike preparater på legalt vis i Norge.

Ved IVF har man gått over til å sette tilbake bare ett egg, i hvert fall på første forsøk, tidligere var det vanligere med to. Man velger da det befruktede egget (i "prøverøret") som ser ut til å dele seg best, i betydning celledeling / vekst. Så hender det at dette "superegget" splittes i to etter tilbakesetting, slik at det bli eneggede tvillinger. Har man da satt tilbake to egg i utgangspunktet, er det plutselig trillinger på vei - et enegget tvillingpar + det "andre" egget, - noe som betyr høy risiko for at det skal gå veldig galt. 

Kjønnstesting før tilbakesetting gjøres i utgangspunktet ikke i Norge. Kanskje kan det gjøres hvis det beviselig er høy risiko for en genetisk sykdom som bare rammer det ene kjønnet. Men tidligere måtte man til utlandet også i slike tilfeller. 

"Naturlige" tvillinger kan ikke påvirkes på annen måte enn å vente til kvinnen nærmer seg 40 år. Da øker sjansen eller risikoen for å få toeggede tvillinger. Det samme gjør risikoen for at hun ikke blir gravid i det hele tatt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...