Gå til innhold

forskjell på nazisme og nynazisme?


Gjest vet ikke nå

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Gjest retvizan

Henta fra caplex:

NYNAZISME, bet. på politiske bevegelser med nazistisk preg som er oppstått etter 2. verdenskrig. Selv om oppslutningen i valg til tider har vært lav, er nynazistiske grupper stadig aktive, bl.a. i Tyskland. Agitasjonen er særlig rettet mot fremmedarbeidere og flyktninger. Lignende grupperinger finnes i de fleste vesteur. land, og har også gjort seg gjeldende i Norge, bl.a. ved organisasjonen Norsk Front, fra 1980 kalt Nasjonalt Folkeparti. Den store arbeidsløsheten på begynnelsen av 1990-tallet ga nytt liv til slike grupper.

NAZISME, nasjonalsosialisme, den pol. bevegelse som satt ved makten i Tyskland 1933—45. Partiet, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter-Partei (NSDAP) utgikk fra en liten pol. ekstremistgruppe dannet i München 1919. Adolf Hitler ble partiets "fører". Partiet hadde front både mot kapitalisme, marxisme, liberalisme og pasifisme. Et av de mest sentrale trekk i ideologien var en ytterliggående antisemittisme. Ifølge n. var et folks verdi betinget av "rasen", og den "ariske" rasen var den mest høytstående. Utenrikspol. krevde n. opphevelse av Versailles-traktaten og koloniseringsområder for befolkningsoverskuddet. N. kom til makten som en følge av den økon. og sosiale krisen fra 1929, og støttet seg på et misfornøyd småborgerskap og sterke kapitalinteresser. Den knuste arbeiderbevegelsen og ensrettet det ty. samfunn. Jødeforfølgelsene ble satt i system — i alt ble ca. 6 mill. jøder myrdet. Nazistenes militarisering og opprustning av Tyskland førte fram til 2. verdenskrig og det ty. sammenbrudd 1945. ® nynazisme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...