frodeef Skrevet 28. mai 2002 Skrevet 28. mai 2002 Hei, jeg var nylig til bedriftsheleseundersøkelse og fikk målt bla kolesterolverdi. Jeg hadde et totalkolesterol på 6,4 og måtte komme tilbake for å måle HDL-verdien. Den var høy (2,0), og jeg fikk beskjed at det ikke var noe å bekymre seg over. Det er raten totalkolesterol dividert med HDL-nivået som var viktig, i mitt tilfelle 6,4/2 =3,2. Dette burde være under 4,5. Det gikk litt raskt. Jeg lurer bare på om jeg har oppfattet dette riktig? Takknemlig for svar 0 Siter
Gjest Einar Søyland, spesialist i hjertesykdom Skrevet 6. juni 2002 Skrevet 6. juni 2002 Svar til Frodeef. Du har oppfattet det riktig. Kolesterol-fettet fraktes rundt i kroppen av forskjellige eggehvite-stoff (proteiner). En av fraksjonene kalles LDL (står for "low-density-lipoprotein"), og er statistisk relatert til øket forekomst av hjerte-kar-sykdom. En annen fraksjon av kolesterol-fettene er HDL ( "high-density-lipoprotein"), som er forbundet med lav risiko (sogar redusert) for utvikling av slik sykdom. HDL- og LDL-kolesterolet (pluss litt til) utgjør tilsammen total-kolesterol. Det gjelder altså å ha så lav LDL og høy HDL som mulig ( vi snakker hele tiden statistikk), og vi vil helst at forholdet mellom total-og HDL-kolesterol er under 4. 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.