Gå til innhold

hva er egentlig "skatteklasse 1"? u/t


Nikki

Anbefalte innlegg

Hvilken skatteklasse du hører inn under har vel betydning for minstefradraget du får og fra hvilket beløp du må betale toppskatt.

Mulig det er flere forskjeller også.

Skatteklasse 1 er den vanlige, og den som har lavest minstefradrag. For å komme i skatteklasse 2 må man enten være enslig forsørger, eller være gift og den ene parten forsørger den andre. Tror også pensjonister kan falle inn i denne gruppen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Skatteeksperten

Det er to skatteklasser. Enslige liknes i klasse 1. Ektefeller liknes i klasse 2 når bare én ektefelle har inntekt. De liknes også i klasse 2 hvis begge har inntekt (en stor og en liten inntekt) og den samlede inntekt er så lav at felles likning gir lavest skatt. Ektefeller blir liknet særskilt i klasse 1 for lønn, pensjon og kapitalinntekt når de har så høy inntekt at dette gir lavere skatt enn felles likning.

Ektefeller blir alltid lignet i klasse 2 for formue, og så blir skatten fordelt mellom dem i forhold til hver sin formue.

Skatteklasse betyr egentlig "fribeløp" , dvs. at det er et fribeløp på kr 28.800 på inntekten i skatteklasse 1 før skatten på 28% blir beregnet. (dobbelt så stort fribeløp i klasse 2)

Det er tilsvarende fribeløp for toppskatt. Det er 289.000 i klasse 1 og 342.200 i klasse 2. Når lønn/personinntekt er større enn dette så blir toppskatten 13,5% av det som er over.

For formue så er disse fribeløpene 120.000 til kommunen i både klasse 1 og 2, mens de er 120000 i klasse 1 og 150.000 i klasse 2 til staten.

Disse skatteklassene har ingenting med minstefradrag å gjøre. Skatteklasser er ikke noe som skal føres i selvangivelsen. Det er bare noe som skattedirektoratet bruker når skatten beregnes og skatteoppgjøret produseres.

Satsene og tallene her gjelder for 2001.

Du kan jo gjerne lese mer om dette på www.skatteetaten.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...