Gå til innhold

Feil på lange innlegg


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Gjest Valnøtt

Hei Valnøtt, jeg låner nicket ditt litt for å teste. Dette er teksten fra forsiden "Hull i tennene av sukkerfri brus? "

MVH Webmaster Teknisk Støtte

Er søtningstoffet i sukkerfri brus og saft skadelig for tennene?

Følgende sukkerarter i matvarer kan gi hull i tennene: • glukose • fruktose • sukrose • maltose • laktose • stivelse Alle disse kan gjennomgå en gjæringsprosess til syrer av bakteriene vi finner i belegget (plakket) på tennene. Når denne produksjonen av syrer gjør at pH i i plakket kommer under cirka 5,5, kan det oppstå hull. Vanlig sukker (= sukrose) gir oftere hull enn de andre sukkerartene. Grunnen er at sukrose stimulerer vekst av en bakterie som heter Streptococcus mutans, og gjør plakket mer klebrig slik at det fester seg til tennene i større mengder.

Man har forsket mye for å finne søtningsstoffer som inneholder lite kalorier og som ikke bidrar til utivklingen av hull i tennene. Det eksisterer to hovedgrupper av søtningsstoffer - de med og de uten kalorier. Kaloriholdige: Sukkerarter: Glukose Fruktose Lactose Invertsukker Glukose-sirup Sukkeralkoholer: Xylitol Sorbitol Isomalt Ikke-kaloriholdige: Syntetiske: • Sakkarin • Cyklamat • Aspartam De kaloriholdige sukker-erstatningene har like mange kalorier som vanlig sukker, og søthetsgraden er omtrent den samme. Glukose, fruktose og invertsukker gir et kraftig pH-fall i plakket.

Allikevel anser man at disse tre sukkerartene er noe mindre tannråte-fremkallende enn sukrose, fordi mengden plakk og baktierer (Streptococcus mutans) reduseres. Sukkeralkoholene brytes ned meget langsomt, eller ikke i det hele tatt i munnhulen. De fører derfor ikke til syreangrep eller dannelse av plakk. Risikoen for tannråte sammen med inntak av sukkeralkoholer er derfor ubetydelig.

Til gruppen ikke-kaloriholdige sukker-erstatninger er sakkarin og cyklamat mest kjent. Felles for disse er at de ikke inneholder kalorier, eller at de tilføres i så små mengder at kaloriverdien er forsvinnende liten. De kan ikke benyttes av munnhulens bakterier til å lage syrer, og kan således ikke gi opphav til tannråte. I light-drikker benytter man gjerne slike søtningsmidler.

Andre innholdsstoffer i slike drikker (for eksempel fosforsyre i Coca Cola) gjør imidlertid at de har en lav pH. Det foreligger derfor en viss risiko for syreanngrep på tennene ved overdrevent inntak av light-drikker. Her er det selve drikken og ikke kombinasjon av sukker og bakterier som er årsaken til syreangrepet. Søtningsstoffet som er tilsatt sukkerfri brus er i seg selv ikke skadelig for tennene.

Gjest Webmaster, Teknisk støtte

Hei Valnøtt,

Jeg klarer ikke å reprodusere feilen du får. Kan du sende en mail til [email protected] som beskriver feilmeldingene og viser et eksempel på et innlegg du ikke får skrevet i tjenesten?

Med vennlig hilsen,

Gjest Valnøtt

Hei Valnøtt, jeg låner nicket ditt litt for å teste. Dette er teksten fra forsiden "Hull i tennene av sukkerfri brus? "

MVH Webmaster Teknisk Støtte

Er søtningstoffet i sukkerfri brus og saft skadelig for tennene?

Følgende sukkerarter i matvarer kan gi hull i tennene: • glukose • fruktose • sukrose • maltose • laktose • stivelse Alle disse kan gjennomgå en gjæringsprosess til syrer av bakteriene vi finner i belegget (plakket) på tennene. Når denne produksjonen av syrer gjør at pH i i plakket kommer under cirka 5,5, kan det oppstå hull. Vanlig sukker (= sukrose) gir oftere hull enn de andre sukkerartene. Grunnen er at sukrose stimulerer vekst av en bakterie som heter Streptococcus mutans, og gjør plakket mer klebrig slik at det fester seg til tennene i større mengder.

Man har forsket mye for å finne søtningsstoffer som inneholder lite kalorier og som ikke bidrar til utivklingen av hull i tennene. Det eksisterer to hovedgrupper av søtningsstoffer - de med og de uten kalorier. Kaloriholdige: Sukkerarter: Glukose Fruktose Lactose Invertsukker Glukose-sirup Sukkeralkoholer: Xylitol Sorbitol Isomalt Ikke-kaloriholdige: Syntetiske: • Sakkarin • Cyklamat • Aspartam De kaloriholdige sukker-erstatningene har like mange kalorier som vanlig sukker, og søthetsgraden er omtrent den samme. Glukose, fruktose og invertsukker gir et kraftig pH-fall i plakket.

Allikevel anser man at disse tre sukkerartene er noe mindre tannråte-fremkallende enn sukrose, fordi mengden plakk og baktierer (Streptococcus mutans) reduseres. Sukkeralkoholene brytes ned meget langsomt, eller ikke i det hele tatt i munnhulen. De fører derfor ikke til syreangrep eller dannelse av plakk. Risikoen for tannråte sammen med inntak av sukkeralkoholer er derfor ubetydelig.

Til gruppen ikke-kaloriholdige sukker-erstatninger er sakkarin og cyklamat mest kjent. Felles for disse er at de ikke inneholder kalorier, eller at de tilføres i så små mengder at kaloriverdien er forsvinnende liten. De kan ikke benyttes av munnhulens bakterier til å lage syrer, og kan således ikke gi opphav til tannråte. I light-drikker benytter man gjerne slike søtningsmidler.

Andre innholdsstoffer i slike drikker (for eksempel fosforsyre i Coca Cola) gjør imidlertid at de har en lav pH. Det foreligger derfor en viss risiko for syreanngrep på tennene ved overdrevent inntak av light-drikker. Her er det selve drikken og ikke kombinasjon av sukker og bakterier som er årsaken til syreangrepet. Søtningsstoffet som er tilsatt sukkerfri brus er i seg selv ikke skadelig for tennene.

Det er jo ikke noe særlig typisk at du får det til da... :-)

Enten får jeg feilmelding fra browseren om at "the page cannot be displayed, ellers får jeg ikke "sende" knappen nederst. Bare en tekst hvor det står

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...