Gjest ikke undertegnet Skrevet 16. august 2002 Del Skrevet 16. august 2002 Hei, jeg er en 23 år gammel morbus chron pasient. Sykdommen er aktiv for tiden og det meste jeg putter i meg gjør at jeg får smertereaksjoner i magen. Det eneste som ikke gir smerter, er frukt og grønnsaker. Nå lurer jeg på om det er noen begrensninger på hvor mye frukt en kan putte i seg. Jeg lurer også på hvordan jeg kan få time til konsultasjon med ernæringsfysiolog. Jeg har hatt chron i 9 år men aldri fått tilbud om dette. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide Skrevet 19. august 2002 Del Skrevet 19. august 2002 Hei på deg, Ved Morbus Chron, også kalt Crohn’s sykdom, er kostholdet og ernæringsstatusen en veldig viktig faktor. Det er derfor veldig beklagelig at du ikke har blitt henvist til en klinisk ernæringsfysiolog gjennom disse årene. Jeg synes du skal ta deg en prat med legen din og be om henvisning til en klinisk ernæringsfysiolog. Dersom han ikke vet om en, kan du spørre på helsesektoren i kommunen du bor i – eller evt ringe sentralsykehuset i fylket ditt og spørre etter en klinisk ernæringsfysiolog der. De fleste større sykehus skulle ha klinisk ernæringsfysiologer. Ved Crohn’s sykdom kan områder fra munnen til endetarmen være involvert, men det vanligste er nedre del av tynntarmen og evt. tykktarmen. Typiske symptomer inkluderer magesmerter, diare, feber, dårlig matlyst, og vekttap. Det kan være vanskelig å sette opp en standardisert diett til alle med Crohn’s sykdom – nettopp fordi dette avhenger av hvilken del av fordøyelseskanalen som er involvert. Dersom du tolererer frukt og grønnsaker godt, er det fint å spise mye av dette. Selv om dette ikke gir deg alt du trenger av næring, er det likevel bedre enn ingen ting. Men generelt anbefales det gjerne en diett lav på fiber når sykdommen er aktiv – da dette gir tarmen mer hvile. Med frukt og grønnsaker som hoveddelen av kostholdet ditt, er selvfølgelig faren for mangler og feilernæring til stedet. Det er derfor viktig at du samtidig tar vitamin/mineral tilskudd – evt også bruker MCT olje for å hjelpe på opptaket av fettløselige næringsstoffer. MCT olje (medium chain triglycerides) kan du spørre legen din om. Det er ofte vanlig med fett-malabsorpsjon, og MCT formen av fett opptas lettere fra tarmen. I akutte perioder av sykdommen (når den er aktiv) kan det også være nødvendig med full tarmhvile. Næring via sonde eller intravenøst er da nødvendig. Laktose intoleranse er ganske normalt å se ved Crohn’s sykdom, og det anbefales derfor å unngå laktose-holdige matvarer. Bruken av laktase (enzymet som trengs for å bryte ned laktose) kan være til hjelp slik at du slipper å kutte ut hele denne viktige matgruppen. Laktase må du evt. spørre legen din om. Det kan også hjelpe å bruke laktose-redusert melk. Det er i tillegg viktig å drikke 8-10 glass vann daglig. I perioder hvor sykdommen ikke er aktiv anbefales det en diett rik på fiber for å stimulere musklene i tarmveggen til å jobbe og på den måten forbedre tarmveggene. Unødvendige mat-restriksjoner bør unngås for å maksimere næringsinntaket i disse periodene. For å forbedre næringsstatusen din (f.eks etter en akutt periode som gjerne fører til feilernæring) bør du innta en diett med mye kalorier og proteiner med flere små måltider gjennom dagen. Det kan også hjelpe godt med næringspulver – som f.eks Afi-Nutrin, Fortimel etc som du får på apoteket. Det er mulig du fortsatt bør bruke MCT olje i stedet for vanlig fett, da fett-malabsorpsjon ofte er vanlig også i inaktive perioder. Jeg håper dette er til noe hjelp for deg. Håper også du kan få time til konsultasjon med klinisk ernæringsfysiolog som kan følge deg opp på regelmessig basis. Lykke til! Vennlig hilsen 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Jemen Skrevet 21. august 2002 Del Skrevet 21. august 2002 Hei på deg, Ved Morbus Chron, også kalt Crohn’s sykdom, er kostholdet og ernæringsstatusen en veldig viktig faktor. Det er derfor veldig beklagelig at du ikke har blitt henvist til en klinisk ernæringsfysiolog gjennom disse årene. Jeg synes du skal ta deg en prat med legen din og be om henvisning til en klinisk ernæringsfysiolog. Dersom han ikke vet om en, kan du spørre på helsesektoren i kommunen du bor i – eller evt ringe sentralsykehuset i fylket ditt og spørre etter en klinisk ernæringsfysiolog der. De fleste større sykehus skulle ha klinisk ernæringsfysiologer. Ved Crohn’s sykdom kan områder fra munnen til endetarmen være involvert, men det vanligste er nedre del av tynntarmen og evt. tykktarmen. Typiske symptomer inkluderer magesmerter, diare, feber, dårlig matlyst, og vekttap. Det kan være vanskelig å sette opp en standardisert diett til alle med Crohn’s sykdom – nettopp fordi dette avhenger av hvilken del av fordøyelseskanalen som er involvert. Dersom du tolererer frukt og grønnsaker godt, er det fint å spise mye av dette. Selv om dette ikke gir deg alt du trenger av næring, er det likevel bedre enn ingen ting. Men generelt anbefales det gjerne en diett lav på fiber når sykdommen er aktiv – da dette gir tarmen mer hvile. Med frukt og grønnsaker som hoveddelen av kostholdet ditt, er selvfølgelig faren for mangler og feilernæring til stedet. Det er derfor viktig at du samtidig tar vitamin/mineral tilskudd – evt også bruker MCT olje for å hjelpe på opptaket av fettløselige næringsstoffer. MCT olje (medium chain triglycerides) kan du spørre legen din om. Det er ofte vanlig med fett-malabsorpsjon, og MCT formen av fett opptas lettere fra tarmen. I akutte perioder av sykdommen (når den er aktiv) kan det også være nødvendig med full tarmhvile. Næring via sonde eller intravenøst er da nødvendig. Laktose intoleranse er ganske normalt å se ved Crohn’s sykdom, og det anbefales derfor å unngå laktose-holdige matvarer. Bruken av laktase (enzymet som trengs for å bryte ned laktose) kan være til hjelp slik at du slipper å kutte ut hele denne viktige matgruppen. Laktase må du evt. spørre legen din om. Det kan også hjelpe å bruke laktose-redusert melk. Det er i tillegg viktig å drikke 8-10 glass vann daglig. I perioder hvor sykdommen ikke er aktiv anbefales det en diett rik på fiber for å stimulere musklene i tarmveggen til å jobbe og på den måten forbedre tarmveggene. Unødvendige mat-restriksjoner bør unngås for å maksimere næringsinntaket i disse periodene. For å forbedre næringsstatusen din (f.eks etter en akutt periode som gjerne fører til feilernæring) bør du innta en diett med mye kalorier og proteiner med flere små måltider gjennom dagen. Det kan også hjelpe godt med næringspulver – som f.eks Afi-Nutrin, Fortimel etc som du får på apoteket. Det er mulig du fortsatt bør bruke MCT olje i stedet for vanlig fett, da fett-malabsorpsjon ofte er vanlig også i inaktive perioder. Jeg håper dette er til noe hjelp for deg. Håper også du kan få time til konsultasjon med klinisk ernæringsfysiolog som kan følge deg opp på regelmessig basis. Lykke til! Vennlig hilsen Takk for god informasjon om Crohn, men jeg lurer også på et par ting. Jeg gikk gjennom hele 90-tallet med løs mage, og fra 99-01 var jeg plaget med magesmerter. I januar i fjor ble det fastslått at jeg hadde en kronisk betennelse i overgangen mellom tykktarm og tynntarm på grunn av Crohn. Jeg ble operert og de fjernet den betente delen av tarmen min. Jeg har i ettertid vært inne på to undersøkelser, bla gjennomgikk jeg en colonoskopi i februar i år. Etter undersøkelsen fikk jeg resept på Pentasa, som jeg tok tre av hver dag fram til juni. Jeg har også fått beskjed om at jeg skal inn til undersøkelse en gang i året resten av livet. Perioden etter operasjonen var tøff, men når magen stabiliserte seg og såret var grodd ble jeg et nytt menneske. Det var en ny opplevelse å gå på do å få kun tre tørk i stedet for tjue. I vår begynte jeg å bli plaget med løs mage igjen, men jeg hadde ikke noen magesmerter. I juli gikk det over men nå i august har do-turene vært utrivelige igjen. Da jeg ble skrevet ut fra sykehuset fikk jeg høre det at det var absolutt ingen anbefalinger de kunne gi meg når det gjaldt kosthold. Legen fortalte meg at selv etter 50 års forskning visste man ikke hva som forårsaket Crohn, og at man kunne få det uansett livsstil. Det eneste man visste var at røykere fikk det sjeldnere enn ikke-røykere. Dette stemmer jo ikke helt overens med det du svarte i ditt innlegg. Burde jeg ringe sykehuset og si at jeg vil undersøkes igjen? Eller vil det være nok å bli henvist til en ernæringsfysiolog (det ordet har aldri blitt nevnt av legene på sykehuset). Jeg lever sunt. Jeg tar armhevinger og sit-ups hver morgen i tillegg til at jeg trener kondisjonstrening 2-3 ganger i uken og styrketrener 2-3 ganger i uken. Jeg spiser fettfattig kost med mye proteiner og karbohydrater og sørger for å ha regelmessige måltider. Jeg spiser fisk minst to ganger i uka og eter rikelig med frukt og grønnsaker hver dag. Jeg spiser og drikker meieriprodukter da jeg føler at det alri har hatt noen innvirkning på magens tilstand, hverken i periodene jeg har vært frisk eller syk. Det føles derfor ganske frustrerende at jeg har begynt å bli plaget igjen, men på den annen side, det behøver jo ikke å være crohn. Tips mottas med takk 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide Skrevet 25. august 2002 Del Skrevet 25. august 2002 Takk for god informasjon om Crohn, men jeg lurer også på et par ting. Jeg gikk gjennom hele 90-tallet med løs mage, og fra 99-01 var jeg plaget med magesmerter. I januar i fjor ble det fastslått at jeg hadde en kronisk betennelse i overgangen mellom tykktarm og tynntarm på grunn av Crohn. Jeg ble operert og de fjernet den betente delen av tarmen min. Jeg har i ettertid vært inne på to undersøkelser, bla gjennomgikk jeg en colonoskopi i februar i år. Etter undersøkelsen fikk jeg resept på Pentasa, som jeg tok tre av hver dag fram til juni. Jeg har også fått beskjed om at jeg skal inn til undersøkelse en gang i året resten av livet. Perioden etter operasjonen var tøff, men når magen stabiliserte seg og såret var grodd ble jeg et nytt menneske. Det var en ny opplevelse å gå på do å få kun tre tørk i stedet for tjue. I vår begynte jeg å bli plaget med løs mage igjen, men jeg hadde ikke noen magesmerter. I juli gikk det over men nå i august har do-turene vært utrivelige igjen. Da jeg ble skrevet ut fra sykehuset fikk jeg høre det at det var absolutt ingen anbefalinger de kunne gi meg når det gjaldt kosthold. Legen fortalte meg at selv etter 50 års forskning visste man ikke hva som forårsaket Crohn, og at man kunne få det uansett livsstil. Det eneste man visste var at røykere fikk det sjeldnere enn ikke-røykere. Dette stemmer jo ikke helt overens med det du svarte i ditt innlegg. Burde jeg ringe sykehuset og si at jeg vil undersøkes igjen? Eller vil det være nok å bli henvist til en ernæringsfysiolog (det ordet har aldri blitt nevnt av legene på sykehuset). Jeg lever sunt. Jeg tar armhevinger og sit-ups hver morgen i tillegg til at jeg trener kondisjonstrening 2-3 ganger i uken og styrketrener 2-3 ganger i uken. Jeg spiser fettfattig kost med mye proteiner og karbohydrater og sørger for å ha regelmessige måltider. Jeg spiser fisk minst to ganger i uka og eter rikelig med frukt og grønnsaker hver dag. Jeg spiser og drikker meieriprodukter da jeg føler at det alri har hatt noen innvirkning på magens tilstand, hverken i periodene jeg har vært frisk eller syk. Det føles derfor ganske frustrerende at jeg har begynt å bli plaget igjen, men på den annen side, det behøver jo ikke å være crohn. Tips mottas med takk Hei igjen, Crohn’s sykdom er dessverre ikke noe man blir kvitt, så i perioder vil den bli aktiv igjen og lage problemer for deg. Du burde likevel gå til legen for å få det bekreftet eller avkreftet at det er Crohn’s som lager problemer for deg nå og ikke evt. noe annet. Det forundrer meg at legen kunne fortelle deg at det ikke var noe kostholdstips for deg med Crohn’s. Jeg refererer tilbake til mitt forrige svar for slike tips. Det er riktig at vi ikke vet med sikkerhet hvorfor noen får denne sykdommen. Det kan se ut som at genene har mye å si. Det er f.eks vanlig å se en høyere forekomst av Crohn’s i barn til foreldre med denne sykdommen. Observasjonsstudier (epidemiologiske studier) rapporterer også at de har funnet en mulig sammenheng mellom utviklingen av Crohn’s sykdom og inntaket av cola drikker, tyggegummi, sjokolade, og mye sukker. Andre studier foreslår at høyt inntak av animalske proteiner og flerumettet fett, men lavt inntak av omega-3 fettsyrer kan være delaktig i utviklingen av Crohn's. Røyking er en risiko faktor for Crohn’s sykdom, og for mennesker med Crohn’s sykdom vil røykeslutt forårsake færre og lettere aktive perioder av sykdommen. Det kan se ut som at røyking forårsaker mindre forekomst av ulcerøs kolitt - den andre typen IBD (inflammatory bowel disease) – men altså ikke Crohn’s sykdom. Så vidt meg er bekjent, er det fremdeles ikke kjent hvilken mekanisme som ligger bak dette. Det høres ut som du har et veldig sunt og balansert kosthold når sykdommen er inaktiv. Dette er veldig bra og vil hjelpe til med ernæringsstatusen din når sykdommen er aktiv. At du har fjernet en tarmdel i overgangen mellom tynn- og tykktarmen kan også ha ernæringsmessige konsekvenser for deg. Opptaket av fettløselige vitaminer og vitamin B12 kan være nedsatt, og dette bør følges med av legen din. Vennlig hilsen 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
minx1365380415 Skrevet 11. november 2002 Del Skrevet 11. november 2002 Hei igjen, Crohn’s sykdom er dessverre ikke noe man blir kvitt, så i perioder vil den bli aktiv igjen og lage problemer for deg. Du burde likevel gå til legen for å få det bekreftet eller avkreftet at det er Crohn’s som lager problemer for deg nå og ikke evt. noe annet. Det forundrer meg at legen kunne fortelle deg at det ikke var noe kostholdstips for deg med Crohn’s. Jeg refererer tilbake til mitt forrige svar for slike tips. Det er riktig at vi ikke vet med sikkerhet hvorfor noen får denne sykdommen. Det kan se ut som at genene har mye å si. Det er f.eks vanlig å se en høyere forekomst av Crohn’s i barn til foreldre med denne sykdommen. Observasjonsstudier (epidemiologiske studier) rapporterer også at de har funnet en mulig sammenheng mellom utviklingen av Crohn’s sykdom og inntaket av cola drikker, tyggegummi, sjokolade, og mye sukker. Andre studier foreslår at høyt inntak av animalske proteiner og flerumettet fett, men lavt inntak av omega-3 fettsyrer kan være delaktig i utviklingen av Crohn's. Røyking er en risiko faktor for Crohn’s sykdom, og for mennesker med Crohn’s sykdom vil røykeslutt forårsake færre og lettere aktive perioder av sykdommen. Det kan se ut som at røyking forårsaker mindre forekomst av ulcerøs kolitt - den andre typen IBD (inflammatory bowel disease) – men altså ikke Crohn’s sykdom. Så vidt meg er bekjent, er det fremdeles ikke kjent hvilken mekanisme som ligger bak dette. Det høres ut som du har et veldig sunt og balansert kosthold når sykdommen er inaktiv. Dette er veldig bra og vil hjelpe til med ernæringsstatusen din når sykdommen er aktiv. At du har fjernet en tarmdel i overgangen mellom tynn- og tykktarmen kan også ha ernæringsmessige konsekvenser for deg. Opptaket av fettløselige vitaminer og vitamin B12 kan være nedsatt, og dette bør følges med av legen din. Vennlig hilsen noen som vet hva jeg må gjøre for å få bli undersøkt for Chrons sykdom? Jeg har slitt med magen siden jeg var lita, har lactose intoleranse, og sliter mye med magen (selv om jeg aldri spiser laktosholdig mat), feber, leddsmerter, diare osv. De har tatt masse andre prøver av meg, men aldri ang Chrons, enda jeg har bedt om å få testet det spesifikt.. må man et spesielt sted eller? 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ingrid23 Skrevet 11. november 2002 Del Skrevet 11. november 2002 noen som vet hva jeg må gjøre for å få bli undersøkt for Chrons sykdom? Jeg har slitt med magen siden jeg var lita, har lactose intoleranse, og sliter mye med magen (selv om jeg aldri spiser laktosholdig mat), feber, leddsmerter, diare osv. De har tatt masse andre prøver av meg, men aldri ang Chrons, enda jeg har bedt om å få testet det spesifikt.. må man et spesielt sted eller? Jeg har selv sykdommen Ulcerøs kolitt, som er veldig lik Morbus chron. Jeg ble sendt til en mage-tarm-spesialist på et sykehus for å få en undersøkelse. Jeg tror du må få en henvisning til spesialist for å få sjekket det. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
minx1365380415 Skrevet 11. november 2002 Del Skrevet 11. november 2002 Jeg har selv sykdommen Ulcerøs kolitt, som er veldig lik Morbus chron. Jeg ble sendt til en mage-tarm-spesialist på et sykehus for å få en undersøkelse. Jeg tror du må få en henvisning til spesialist for å få sjekket det. jeg HAR en mage/tarm spesialist men han tester det heller aldri.. skal dit igjen på torsdag og mase 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.