Gå til innhold

Juss: hva betyr uttrykket "deskriptiv juss" ?


Ulv I Faarikaal

Anbefalte innlegg

Ulv I Faarikaal

Et menneske klarte å irritere meg med å skrive noe som jeg ikke skjønner, og da får jeg ikke sove. Kom igjen folkens !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Altså -deskriptiv står i motsetning til normativ. Normativ betyr jo retningsgivende, regelstyrt o.l. Deskriptiv er beskrivende, ikke nytenkende.

Deskriptiv jus er altså motsetningen til normativ jus -en form for jus (litteratur/retning whatever) som kun er beskrivende: Slik og slik er det, liksom, og ferdig med det, vi ønsker ikke å gjøre noe med det bestående.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Dekriptiv juss? Vel, jeg kan tenke meg at man i slike sammenhenger bruker fagets egenart, altså juridiske teknikker, for å f.eks beskrive eller gjøre rede for et saksforhold. (gjetning)

Horvidt ting er normativt eller deskriptivt er egentlig et metodisk spørsmål: skal man løse problemet - eller skal man nøye seg med å beskrive det. Beskrivelsen er dertil egnet for å forstå ( på det studerte objekts premisser) - snarere enn å avgjøre/dømme (på normative premisser).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Deskriptiv jus beskriver hva som er gjeldende rett. Motsetningen er normativ juss hvor man argumenterer for hvordan man mener gjeldende rett bør være på et bestemt område.

F.eks. mht regler for arveavgift: Deskriptiv jus vil her gjøre rede for hva som er gjeldende regler mht arveavgift; hva sier loven på dette området, og hvordan har disse reglene blitt tolket av domstolene osv. Normativ jus vil derimot argumentere for hvordan arveavgiftsreglene burde være...

En av de første tingene du lærer som jus-student er skillet mellom "de lege lata" og "de lege ferenda" og dette er nettopp skillet mellom deskriptiv og normativ juss. Nåde den stakkars student som roter med dette :-(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...