Gå til innhold

Uten magesekk - hva nå?


Anbefalte innlegg

hildepilde1365380365

Hva slags type mat kan man spise uten magesekk uten å bli magrere? Det er fryktelig slitsomt å spise, blir svett og kvalm. Er operert for en uke siden (fjernet hele magesekken og milt) og må i gang med cellegift så snart det lar seg gjøre. Hvordan takle cellegift uten magesekk? Noen råd???? Diagnosen er non-Hodkin's lymfom; lymfekreft.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/68599-uten-magesekk-hva-n%C3%A5/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide

Hei på deg hildepilde,

Etter fjerning av magesekk (gastrektomi) er det en del du kan gjøre for å sørge for å maksimere inntaket av næring og minimere refluks, for tidlig metthetsfølelse, vekttap, og et syndrom som kalles ’dumping syndrom’. Det høres ut som du sliter med dumping syndrom. Dette er et syndrom veldig vanlig å se etter total eller delvis fjerning av magesekk. Ufordøyd mat dumpes ut i tynntarmen 10-15 minutter etter at du spiste og forårsaker metthetsfølelse, kvalme, magekramper, og diare så tidlig som 15 min. etter måltidet. Disse symptomene skjer som et resultat av væske i kroppen som utskilles i tarmen for å tynne ut innholdet av mat i tynntarmen. Nedsatt blodsirkulasjonsvolum kan også forekomme, noe som kan føre til en følelse av svimmelhet, svakhet, høy puls, og kaldsvette. Sen dumping syndrom (1-2 timer etter måltid) kan føre til takykardia (raske hjerteslag), mentale forstyrrelser, og besvimelser.

En generell diett anbefalt etter gastrektomi inkluderer: ikke drikk til måltider, vær forsiktig med mat med mye væske (f.eks supper), og unngå å spise mye enkle karbohydrater (som sukker, sukkerrike matvarer, og mat laget av hvitt mel). Dietten bør være rik på proteiner, moderate fettmengder, og det anbefales å unngå ting som alkohol, koffein, peppermynte, og sjokolade. Små og ofte måltider anbefales. 2-3 uker etter operasjonen kan man sakte gå tilbake til sitt normale kosthold. Det er viktig å la dette skje etter hvert som du tolererer det. Får du reaksjon på en matvare, bør denne unngås en stund til før du prøver på nytt.

Spesifikt for å unngå dumping syndrom: ikke drikk til måltider, men 30-60 minutter før eller etter. Begrens drikke til ½ til 1 glass om gangen. Det er derimot viktig å få nok i seg av væske, så prøv å drikke små mengder ofte. Spis små og ofte måltider. Tygg maten sakte og godt. Unngå mat som fører til problemer for deg. Unngå tøret frukt, sukker, sukkerrik mat, og mat laget av mye hvitt mel. Komplekse karbohydrater (grovt mel, frukt, grønnsaker) er gode valg av mat. Det er også viktig med mye proteiner. Gode kilder av dette er belgfrukter, magert kjøtt, fisk, og egg. Det er lurt å innta mat og drikke som ikke er veldig kaldt. Varm mat kan tolereres ganske bra, men du må bare prøve deg frem på dette.

Dersom dumping syndrom er et problem, kan det også hjelpe å legge seg ned 20-30 min. evt opp til 1 time etter et måltid for å utsette matens overgang til tynntarmen. Melk og melkeprodukter kan ofte gi problemer, og bare små mengder av dette bør introduseres for å sjekke toleransen. Du kan trenge å bruke laktose-redusert melk for å hindre plager ved melke-inntak. Dersom du ikke reagerer på melk, er dette en god kilde til lettfordøyelig protein, samt andre viktige næringsstoffer. Dersom du ikke klarer å få i deg nok kalorier, kan du trenge å bruke MCT olje. Dette er en form av fett som lettere tas opp fra tarmen. Du må evt spørre legen din om dette. (Novartis har en kalt Nutrisource Lipid). Pektin (et fiber i frukt og grønnsaker) kan være veldig hjelpsomt i behandlingen av dumping syndrom. Sammen med ’tørr’ mat, kan 1 ts pektinpulver 3 ganger daglig være effektiv.

Det er ellers viktig at du tar tilskudd av vitaminer og mineraler. Mangel av jern, vitamin B12 og folsyre er veldig vanlig etter operasjon på magesekken. Mest sannsynlig trenger du B12 intravenøst, og dette kan også være nødvendig med jern.

Med diagnosen kreft er det viktig å prøve og beholde en god ernæringsstatus. Det viser seg at mange med kreft dessverre ikke får i seg det de trenger, og protein og energi underernæring er veldig vanlig. Dette manifesterer seg gjerne som vekttap. Dersom du ikke klarer å holde vekten oppe, kan det være nødvendig med næring via sonde eller intravenøs rute. Dette bør legen din og en klinisk ernæringsfysiolog følge med på og anbefale dersom det er nødvendig.

Du kan også bruke ernæringspulver for å øke kalori og protein innholdet i maten og drikken du inntar. På apoteket får du bl.a Afi-Nutrin som du kan blande ut i drikke og evt. noe mat. Dette vil kunne være en god hjelp for deg, og jeg anbefaler at du prøver det.

Det forundrer meg ellers dersom ikke en klinisk ernæringsfysiolog på sykehuset snakket med deg om ernæring og matinntak etter operasjonen din og også med ernæringen med diagnosen lymfekreft. Håper du vil få god oppfølging fremover både av lege og klinisk ernæringsfysiolog – dette vil hjelpe deg nå som du skal gjennom cellegift. Lykke til!

Vennlig hilsen

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...