Gå til innhold

Er honning sunt?


Gjest Bien

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Fakta om honning

I honning er det hittil påvist over 180 substanser.

ca 19% vann

ca 79% sukker (ca 77% drue- og fruktsukker (glukose og fruktose), ca 2% rørsukker (sukrose))

0,2 - 2,0% aske

(30 ulike mineraler;

12 ulike vitaminer;

enzymer; 22 frie aminosyrer; 19 organiske syrer; proteiner, vesentlig fra pollen (blomsterstøv), 8 fettliknende stoffer; ca 120 stoffer som påvirker smak og aroma, og i tillegg flere påviste fargestoffer).

Honningens egenskaper:

pH = 2,7 - 6,4, gjennomsnittlig 4,0

Hygroskopisk; trekker til seg fuktighet (i balanse ved ca 60% relativ fuktighet)

Lynghonning er tixotrop, dvs. har geléaktig konsistens.

Har varierende viskositet (seighet), avhengig av honningtype, temperatur og luftfuktighet.

Har varierende farge, avhengig av bl.a. mineral- og polleninnhold, som varierer med nektartypene.

Mineralene dekker et omfattende register, faktisk kan man finne alle skjelettets bestanddeler her. Ved å spise honning får vi i oss sporstoffer som kroppen trenger.

Enzymer i honningen hjelper kroppens egne i fordøyelsen av annen mat.

Norsk honning inneholder ofte mer protein enn mange utenlandske typer pga høyere polleninnhold, ca 5000 pollenkorn pr. gram. Dette hovedsakelig fordi pollen ikke fjernes fra norsk honning før frambud, noe som er vanlig i utlandet for å holde honningen flytende. F.ø. er det forskjell på pollen fra plante til plante.

Noen pollenallergikere kan reagere på pollen i honning.

Honningens 22 ulike aminosyrer omfatter tilnærmet like mange som kroppen vår trenger.

Honningens antibakterielle/antibiotiske effekt vies stor oppmerksomhet fra medisinsk hold.

Dette skyldes i hovedsak honningens lave vanninnhold, som gjør at bakterier ikke overlever.

For øvrig katalyserer enzymet glukose-oksidase omdanning av druesukker til glukonsyre og hydrogenperoksid(H2O2). H2O2 virker sammen med andre av honningens egenskaper (f.eks hygroskopisitet) slik at brannsår, kuttsår, liggesår og andre infeksjonssår gror raskere og gir mindre arrdannelse.

Honning og bivoks brukes mye i kremer, salver, hårshampoo og såper. Ren honning anbefales som ansiktsmaske.

Honningens hygroskopiske egenskaper utnyttes i bl.a. bakverk. Da holder det seg mykt og saftig lenge.

Norsk honning fra Honningcentralen A/L har, som foreløpig eneste norske naturhøstede matvare, tillatelse til å bruke kvalitetsmerket MATMERK (GODT NORSK) på emballasjen. Merket borger for de beste matvarene fra norsk landbruk, og brukes av over 30 foredlingsbedrifter innen alle bransjer av norsk matvareindustri.

Honning skal ikke gis til barn under 12 måneders alder, pga en viss risiko for spedbarnsbotulisme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fakta om honning

I honning er det hittil påvist over 180 substanser.

ca 19% vann

ca 79% sukker (ca 77% drue- og fruktsukker (glukose og fruktose), ca 2% rørsukker (sukrose))

0,2 - 2,0% aske

(30 ulike mineraler;

12 ulike vitaminer;

enzymer; 22 frie aminosyrer; 19 organiske syrer; proteiner, vesentlig fra pollen (blomsterstøv), 8 fettliknende stoffer; ca 120 stoffer som påvirker smak og aroma, og i tillegg flere påviste fargestoffer).

Honningens egenskaper:

pH = 2,7 - 6,4, gjennomsnittlig 4,0

Hygroskopisk; trekker til seg fuktighet (i balanse ved ca 60% relativ fuktighet)

Lynghonning er tixotrop, dvs. har geléaktig konsistens.

Har varierende viskositet (seighet), avhengig av honningtype, temperatur og luftfuktighet.

Har varierende farge, avhengig av bl.a. mineral- og polleninnhold, som varierer med nektartypene.

Mineralene dekker et omfattende register, faktisk kan man finne alle skjelettets bestanddeler her. Ved å spise honning får vi i oss sporstoffer som kroppen trenger.

Enzymer i honningen hjelper kroppens egne i fordøyelsen av annen mat.

Norsk honning inneholder ofte mer protein enn mange utenlandske typer pga høyere polleninnhold, ca 5000 pollenkorn pr. gram. Dette hovedsakelig fordi pollen ikke fjernes fra norsk honning før frambud, noe som er vanlig i utlandet for å holde honningen flytende. F.ø. er det forskjell på pollen fra plante til plante.

Noen pollenallergikere kan reagere på pollen i honning.

Honningens 22 ulike aminosyrer omfatter tilnærmet like mange som kroppen vår trenger.

Honningens antibakterielle/antibiotiske effekt vies stor oppmerksomhet fra medisinsk hold.

Dette skyldes i hovedsak honningens lave vanninnhold, som gjør at bakterier ikke overlever.

For øvrig katalyserer enzymet glukose-oksidase omdanning av druesukker til glukonsyre og hydrogenperoksid(H2O2). H2O2 virker sammen med andre av honningens egenskaper (f.eks hygroskopisitet) slik at brannsår, kuttsår, liggesår og andre infeksjonssår gror raskere og gir mindre arrdannelse.

Honning og bivoks brukes mye i kremer, salver, hårshampoo og såper. Ren honning anbefales som ansiktsmaske.

Honningens hygroskopiske egenskaper utnyttes i bl.a. bakverk. Da holder det seg mykt og saftig lenge.

Norsk honning fra Honningcentralen A/L har, som foreløpig eneste norske naturhøstede matvare, tillatelse til å bruke kvalitetsmerket MATMERK (GODT NORSK) på emballasjen. Merket borger for de beste matvarene fra norsk landbruk, og brukes av over 30 foredlingsbedrifter innen alle bransjer av norsk matvareindustri.

Honning skal ikke gis til barn under 12 måneders alder, pga en viss risiko for spedbarnsbotulisme.

Og konklusjonen er?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest ikke undertegnet

Og konklusjonen er?

At det er mye sukker, men allikevel sunnere enn raffinert hvitt sukker. Så hvis det erstatter bruken av annet sukker er det sunt, men det er ikke sunt med _mye_ honning heller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...