Gå til innhold

Psykologi-studenter i Danmark


Gjest Bare så dere vet det

Anbefalte innlegg

Gjest Bare så dere vet det

Søkere med utdanning fra og ev. autorisasjon som psykolog fra EØS-land

For søkere med utenlandsk autorisasjon som psykolog, gjelder særlige regler om anerkjennelse. Norge har gjennom en egen Nordisk overenskomst inngått avtale om gjensidig godkjenning av autorisasjon av psykolog gitt i andre nordiske land. I disse tilfellene blir det ikke gjort noen sammenligning av om eksamen er jevngod med norsk eksamen.

Det utenlandske autorisasjonsdokumentet gjelder allikevel ikke automatisk som autorisasjon eller lisens i Norge. Den som vil praktisere yrket i Norge, må søke norsk autorisasjon eller lisens, og vil da få en forenklet behandling.

Endring i nordisk avtale :

Danskutdannede psykologer må etter endring i Nordisk overenskomst av 1. april 2001 fremlegge dansk autorisation som psykolog, for å kunne oppnå tilsvarende norsk autorisasjon. Dette følger av hovedregelen i Overenskomsten, Artikkel 2, som følge av at artikkel 7, som regulerte danskutdannede psykologer, er opphevet. Psykolog er nå er en regulert yrkesgruppe i Danmark, og ordningen med å få norsk autorisasjon kun på grunnlag av dansk utdanning faller dermed bort.

Overgangsordning for studenter som ble tatt opp på psykologistudier i Danmark til og med høsten 2001:

En del norske studenter startet sin psykologutdanning i Danmark før § 7 i Overenskomsten ble opphevet eller før denne endringen i regelverket ble kjent. Disse studentene hadde berettiget tro om at de på bakgrunn av dansk vitnemål kunne oppnå norsk autorisasjon. Helsedepartementet har på bakgrunn av endringen arbeidet med en overgangsordning særlig med tanke på disse studentene. Departementet skriver at det i dette arbeidet har vært avgjørende at ordningen skal gjøre det enklere for disse studentene å få en norsk autorisasjon enn det den danske ordningen/Overenskomsten nå krever. Departementet skriver at ordningen likevel ikke må åpne for at autorisasjon kan gis raskere i Norge enn i Danmark, og dermed føre til at mange andre studenter enn de norske reiser hit for å få sin autorisasjon. Samtidig må en overgangsordning ikke være diskriminerende, men gjelde alle studenter som tar sin psykologeksamen i Danmark.

Helsedepartementet har i brev av 18. august 2002 besluttet en overgangsordning for søkere med psykologisk kandidateksamen eller psykologisk embetseksamen fra Danmark tatt opp til psykologstudier til og med høsten 2001.

For disse studentene gjelder nå følgende :

Søkerne skal utstedes midlertidig lisens for en periode på 4 år som psykolog. I løpet av denne perioden skal søker opparbeide seg minst 2 års yrkesutøvelse som psykolog i Norge. Kun utøvelse i minst 50 % stilling regnes med når samlet yrkesutøvelse skal beregnes. For de kandidater som etter endt utdanning og i løpet av 2001/2002 har hatt arbeidsoppgaver som psykolog, skal dette arbeidet telle med i den samlede yrkesutøvelsen etter 2 års kravet.

Søknad om lisens etter overgangsordningen skal inneholde attestert kopi av vitnemål og pass. Ved søknad om autorisasjon etter 2 års yrkesutøvelse må søker dokumentere yrkeserfaringen i form av attester fra arbeidsgiver/arbeidsgivere, hvor det fremgår at søkers arbeidsoppgaver har vært som psykolog. Videre må det fremgå i hvilken stillingsprosent søker har arbeidet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...