Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide Skrevet 3. oktober 2002 Del Skrevet 3. oktober 2002 Det er på sin plass med en liten forklaring og beklagelse vedrørende slettingen av innlegg her inne. Det er noen uklare signaler fra meg og noen enkle misforståelser som er årsaken. Dette er jo ment å være et forum hvor brukere kan få ytret seg om mat og ernæring, så vi ønsker ikke en slik stram kontroll. Innlegg jeg derimot mener kan være til skade, vil jeg be om å få fjernet. Dr. Lindbergs Kost i Balanse er en lav glykemisk index (GI) diett - som er noe forskjellig fra en lav-karbohydrat diett. Hans lav GI diett har mange bra prinsipper - som for eksempel å inkludere mye belgfrukter i kostholdet, noe nordmenn generelt er dårlige til. Jeg er også glad for hans fokus på å inkludere riktige typer fett i kostholdet. Men å følge GI tabellene så slavisk som han gjør har vi gått mye bort fra. GI av et måltid påvirkes av sammensetningen av mat og mattyper - ikke bare de enkelte matvarers GI. GI lister er dessuten bygget på hvilken effekt 50 g karbohydrater fra forskjellige matvarer har på blodsukkeret. Dette vil i praksis si at du for eksempel må spise hele 1667 g kokt kålrot før du når samme mengde karbohydrater som i 4.5 dl Cola. Det er nok få som har til vane å spise så mye kokt kålrot på en gang (som skal til for å øke blodsukkeret til den angitte grad). Kokt kålrot kan derfor også ha sin plass i en lav GI diett i normal porsjon sammen med et sunt sammensatt måltid. Det kommer det jo an på hvor mye proteiner og fett du i tillegg spiser. Begge disse næringsstoffene vil senke GI av et måltid og er derfor viktig å inkludere i alle måltider. Å utelate en rekke kornprodukter, frukt og grønnsaker synes jeg heller ikke noe om. Jeg stiller i samme forbindelse spørsmål til om folk flest inkluderer de nye og anbefalte mattypene i deres kosthold, slik som for eksempel belgfrukter og tofu, eller om de kun følger utvalgte råd fra Dr. Lindberg. Ved for eksempel å utelate noen mattyper uten å legge til andre, er faren for mangler til stedet. Variasjon i kostholdet er viktig for å sikre inntak av alle vitaminer, mineraler, sporstoffer og plantenæringsstoffer (fytokjemikalier). Det er dermed ikke snakk om høyt inntak av hvitt mel, raffinert pasta, sukker osv. Dette vil ikke utgjøre et sunt kosthold. Rikt inntak og variasjon av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter, og belgfrukter er gode og viktige valg av karbohydrater og næringsstoffer. Hans påstander om at kolesterol i mat ikke påvirker blodkolesterol er jeg også skeptisk til. Han henviser til en ny amerikansk studie - uten at jeg kan se noen referanse. At en studie sier en ting er av begrenset betydning dersom mange undersøkelser viser det motsatte. Man har gjort analysert (og publisert i American Journal of Clinical Nutrition i 2001) resultatene av godt kontrollerte studier gjort på eggkolesterolets påvirkning på blodkolesterolet. Studiene som ble inkludert i analysen var fra 1981 til 2000. Det er tydelig at jo høyere inntaket av kolesterolet er, jo mer stiger det farlige LDL kolesterolet. Det gode kolesterolet HDL har også en liten tendens til økning, som jo er det vi ønsker å se, men den totale sammensetningen (ratio) av kolesterol i blodet forverres likevel betydelig. Denne ratioen er en av de viktigste indikasjoner på ens risiko for hjerte- og karsykdommer - og kalles derfor for 'the risk ratio’. Det er derfor ikke uten grunn vi har dagens anbefalinger om å være forsiktig med inntak av kolesterol. At Dr. Lindbergs opplegg inkluderer en periode med ketose er jeg ikke noe for. Studier viser at insulin resistens og glukose toleransen faktisk forverres ved ketose, som rapportert av Horton og Hill i det medisinske tidsskriftet ’J Appl Physiol’ i 2001. Insulin resistens ser også ut til å være mer linket til inntak av proteiner og fett, enn karbohydrater i følge en meta-analyse av Purnell og Brunzell. At ketogene dietter brukes til behandlingsresistent epilepsi i barn, er av medisinske årsaker og noe helt annet enn en generelt anbefalt tilstand. Dette er siste utvei etter at all annen terapi har feilet. Selv om det rapporteres om gode forbedringer hos rundt 50 prosent av pasienter på slike dietter, ser det også ut til at forekomsten av vekststagnasjon, hjertekomplikasjoner, og nyresten er noe høyere hos disse barna enn hos barn flest. Jeg lukker selvfølgelig ikke øynene til at insulin resistens er et reelt problem for mange og at en lav GI diett er det beste for disse (inkludert de med for eksempel PCOS). Men det kan bli noe for hysterisk til tider, og jeg synes at Dr. Lindberg selv er litt for flink til å gi denne diagnosen til mennesker han, slik jeg har forstått det, aldri har møtt eller undersøkt. Det kan også stilles spørsmål ved hva som kom først hos flere av disse med insulin resistens – overvekten eller insulin resistensen. Det er godt kjent at overvekt (spesielt rundt magen) kan forårsake insulin resistens ved å avgi fettsyrer som tas i opp i leveren. Insulin resistens forbedres også ved vektnedgang og mosjon. Det er heller ikke noe automatikk i at man blir overvektig grunnet insulin resistens. Til nå har DOL vært ganske aksepterende av innlegg, selv med innlegg som i utgangspunktet ikke er ønsket på dette forumet. Jeg ønsker fortsatt en åpen dialog om problemstillinger knyttet til mat og ernæring, men vil som tidligere oppfordre brukere til ikke å legge inn innlegg om spiseforstyrrelser på dette forumet. Det er heller ikke ønskelig med innlegg om kontroversielle dietter som blodtypedietten eller slike som fremmer ketose. Innlegg om den delen av Dr. Lindbergs diett som omfatter Kost i Balanse vil dermed ikke sånn uten videre slettes heretter. Jeg beklager igjen at dette har skjedd. Hans Eurodiet hører derimot ikke hjemme på dette forumet. Vennlig hilsen 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.