Gå til innhold

Forklaring og info om sletting av innlegg


Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide

Anbefalte innlegg

Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide

Det er på sin plass med en liten forklaring og beklagelse vedrørende

slettingen av innlegg her inne. Det er noen uklare signaler fra meg og

noen enkle misforståelser som er årsaken.

Dette er jo ment å være et forum hvor brukere kan få ytret seg om mat og

ernæring, så vi ønsker ikke en slik stram kontroll. Innlegg jeg derimot

mener kan være til skade, vil jeg be om å få fjernet.

Dr. Lindbergs Kost i Balanse er en lav glykemisk index (GI) diett - som

er noe forskjellig fra en lav-karbohydrat diett. Hans lav GI diett har

mange bra prinsipper - som for eksempel å inkludere mye belgfrukter i

kostholdet, noe nordmenn generelt er dårlige til. Jeg er også glad for

hans fokus på å inkludere riktige typer fett i kostholdet. Men å følge

GI tabellene så slavisk som han gjør har vi gått mye bort fra. GI av et

måltid påvirkes av sammensetningen av mat og mattyper - ikke bare de

enkelte matvarers GI. GI lister er dessuten bygget på hvilken effekt 50

g karbohydrater fra forskjellige matvarer har på blodsukkeret. Dette vil

i praksis si at du for eksempel må spise hele 1667 g kokt kålrot før du

når samme mengde karbohydrater som i 4.5 dl Cola. Det er nok få som har

til vane å spise så mye kokt kålrot på en gang (som skal til for å øke

blodsukkeret til den angitte grad). Kokt kålrot kan derfor også ha sin

plass i en lav GI diett i normal porsjon sammen med et sunt sammensatt

måltid. Det kommer det jo an på hvor mye proteiner og fett du i tillegg

spiser. Begge disse næringsstoffene vil senke GI av et måltid og er

derfor viktig å inkludere i alle måltider.

Å utelate en rekke kornprodukter, frukt og grønnsaker synes jeg heller

ikke noe om. Jeg stiller i samme forbindelse spørsmål til om folk flest

inkluderer de nye og anbefalte mattypene i deres kosthold, slik som for

eksempel belgfrukter og tofu, eller om de kun følger utvalgte råd fra

Dr. Lindberg. Ved for eksempel å utelate noen mattyper uten å legge til

andre, er faren for mangler til stedet. Variasjon i kostholdet er viktig

for å sikre inntak av alle vitaminer, mineraler, sporstoffer og

plantenæringsstoffer (fytokjemikalier). Det er dermed ikke snakk om høyt

inntak av hvitt mel, raffinert pasta, sukker osv. Dette vil ikke utgjøre

et sunt kosthold. Rikt inntak og variasjon av frukt, grønnsaker, grove

kornprodukter, og belgfrukter er gode og viktige valg av karbohydrater

og næringsstoffer.

Hans påstander om at kolesterol i mat ikke påvirker blodkolesterol er

jeg også skeptisk til. Han henviser til en ny amerikansk studie - uten

at jeg kan se noen referanse. At en studie sier en ting er av begrenset

betydning dersom mange undersøkelser viser det motsatte. Man har gjort

analysert (og publisert i American Journal of Clinical Nutrition i 2001)

resultatene av godt kontrollerte studier gjort på eggkolesterolets

påvirkning på blodkolesterolet. Studiene som ble inkludert i analysen

var fra 1981 til 2000. Det er tydelig at jo høyere inntaket av

kolesterolet er, jo mer stiger det farlige LDL kolesterolet. Det gode

kolesterolet HDL har også en liten tendens til økning, som jo er det vi

ønsker å se, men den totale sammensetningen (ratio) av kolesterol i

blodet forverres likevel betydelig. Denne ratioen er en av de viktigste

indikasjoner på ens risiko for hjerte- og karsykdommer - og kalles

derfor for 'the risk ratio’. Det er derfor ikke uten grunn vi har dagens

anbefalinger om å være forsiktig med inntak av kolesterol.

At Dr. Lindbergs opplegg inkluderer en periode med ketose er jeg ikke

noe for. Studier viser at insulin resistens og glukose toleransen

faktisk forverres ved ketose, som rapportert av Horton og Hill i det

medisinske tidsskriftet ’J Appl Physiol’ i 2001. Insulin resistens ser

også ut til å være mer linket til inntak av proteiner og fett, enn

karbohydrater i følge en meta-analyse av Purnell og Brunzell.

At ketogene dietter brukes til behandlingsresistent epilepsi i barn, er

av medisinske årsaker og noe helt annet enn en generelt anbefalt

tilstand. Dette er siste utvei etter at all annen terapi har feilet.

Selv om det rapporteres om gode forbedringer hos rundt 50 prosent av

pasienter på slike dietter, ser det også ut til at forekomsten av

vekststagnasjon, hjertekomplikasjoner, og nyresten er noe høyere hos

disse barna enn hos barn flest.

Jeg lukker selvfølgelig ikke øynene til at insulin resistens er et reelt

problem for mange og at en lav GI diett er det beste for disse

(inkludert de med for eksempel PCOS). Men det kan bli noe for hysterisk

til tider, og jeg synes at Dr. Lindberg selv er litt for flink til å gi

denne diagnosen til mennesker han, slik jeg har forstått det, aldri har

møtt eller undersøkt. Det kan også stilles spørsmål ved hva som kom

først hos flere av disse med insulin resistens – overvekten eller

insulin resistensen. Det er godt kjent at overvekt (spesielt rundt

magen) kan forårsake insulin resistens ved å avgi fettsyrer som tas i

opp i leveren. Insulin resistens forbedres også ved vektnedgang og

mosjon. Det er heller ikke noe automatikk i at man blir overvektig

grunnet insulin resistens.

Til nå har DOL vært ganske aksepterende av innlegg, selv med innlegg som

i utgangspunktet ikke er ønsket på dette forumet. Jeg ønsker fortsatt en

åpen dialog om problemstillinger knyttet til mat og ernæring, men vil

som tidligere oppfordre brukere til ikke å legge inn innlegg om

spiseforstyrrelser på dette forumet.

Det er heller ikke ønskelig med innlegg om kontroversielle dietter som

blodtypedietten eller slike som fremmer ketose. Innlegg om den delen av

Dr. Lindbergs diett som omfatter Kost i Balanse vil dermed ikke sånn

uten videre slettes heretter. Jeg beklager igjen at dette har skjedd.

Hans Eurodiet hører derimot ikke hjemme på dette forumet.

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...