Gå til innhold

Human Genom Project


Gjest Cartman

Anbefalte innlegg

Gjest Cartman

Alle menneskets gener ble kartlagt for noen få år siden.

Vil dette medvirke til noen revolusjon i behandlingen av forskjellige sykdommer i framtiden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ja, det tror jeg. Litt etter litt vil det komme. Man har kartlagt genomet, men man holder på å sortere genene, man vet fortsatt ikke hva som styrer alt... Det kommer til å bli kjempespennende! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror du skal bremse den helt store feiringen - genetikk er ikke enkelt! Det finnes ikke to mennesker med helt identisk genom, selv om hovedstrukturen er klarlagt. Du og jeg deler ikke samme baseparrekkefølge i våre DNA - tro meg!

Det er mange problemer forbundet med genterapi: Størst nytte vil det kanskje få innen fosterdiagnostikk. Eller har du noen umiddelbare ideer til hvordan kroppens totale DNA skal kunne endres på en enkel måte? Selv om man gjenfinner et bestemt gen i DNA-et, betyr det ikke at det kan endres uten videre. Og selv om man er bærer av et sykdomsgen, betyr det ikke at det noensinne vil komme til uttrykk. Og selv om man er bærer av et gunstig gen, betyr det ikke at kroppen noensinne vil aktivere det. Et gen må jo uttrykkes for å ha en betydning for organismen, og dette styres av andre gener, av enzymer, av miljøpåvirkning, av proteiner, av mutasjoner, av celledifferensieringen... Det er ikke bare å plukke ut uønskede gener, selv om det er relativt enkelt å gjenkjenne genene dersom baserekkefølgen er kjent.

Man har forsøkt å sette inn friske gener i sykt vev, f.eks., men hvordan får man dette genet inn i cellene? Og riktige celler? Hvordan får man det videre inn i kjernemembranen, og hvordan får man cellen til å ta det inn i sitt eget DNA - og hvordan kan man vite at cellen da ikke setter det inn midt i et annet, viktig gen - og altså får ødelagt andre viktige egenskaper? Menneskeceller plukker ikke opp DNA i hytt og pine... DNA er et fryktelig følsomt molekyl, alle biomolekyler er følsomme, og mekanisk behandling som f.eks. under kunstig befruktning og kloning har vist seg å føre til større risiko for misdannelser og andre alvorlige skader på fosterets mentale kapasitet.

Når det er sagt: Hvordan tror du kroppen reagerer på fremmed DNA, eller fremmede gener flytende rundt i vevsvæskene og blodet? Det koagulerer blodet; det igangsetter immunsystemet. Kroppen er nemlig vant til å ta seg av fritt DNA fra lyserte celler.

Så javel: Vi har en enorm mengde informasjon tilgjengelig, men vi har ikke kommet langt når det gjelder å forstå hvordan DNA uttrykkes ved hjelp av gener. Og det vi har forstått, viser at det er fryktelig vanskelig å gripe inn i så kompliserte systemer.

Dessuten er et viktig poeng, som ikke kan understrekes nok: At man har et bestemt gen, betyr IKKE at det kommer til uttrykk. Man er IKKE alene et produkt av genomet, men også i svært stor grad påvirket av miljø. Synes det er skremmende at det rettes så stor fokus på at genene "bestemmer" et stakkars menneskes liv, som om vi var fullstendig fratatt fri vilje og underlagt en eller annen mystisk skjebne vevd inn i et makromolekyl.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...