Gjest mann 34 Skrevet 18. november 2002 Del Skrevet 18. november 2002 Jeg er en mann på 34 år som for 4 år siden fikk stilt diagnosen Crohns sykdom. Dette har medført til dels store smerter i mage, tarm regionen. (mye luftsmerter)For egen del klarer jeg ikke å sette fingen på om noe jeg spiser forværrer smertene. Min lege sier jeg må prøve meg fram selv. Dette har vist seg å ikke være særlig lett da jeg noen ganger reagerer på forskjellig mat,(tror jeg) for så at neste gang jeg spiser det samme ikke får ubehag i det hele tatt.Mitt spørsmål blir derfor om det er mat jeg absolutt må/bør holde meg vekke fra ?, og om det er mat som anbefales for nevnte plager ? Og generelle råd... 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest severinesuverene Skrevet 18. november 2002 Del Skrevet 18. november 2002 Det anbefales å unngå eller begrense inntaket av matvarer som er vanskelige å fordøye; popkorn, små korn og nøtter, sterk mat, koffein, alkohol og mat som inneholder laktose kan irritere tarmveggen. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide Skrevet 22. november 2002 Del Skrevet 22. november 2002 Hei på deg mann 34, Crohns sykdom (også kalt Morbus Chron) sammen med ulcerøs colitt er det vil kaller inflammatoriske tarmlidelser. Inflammasjonen ved Crohns sykdom kan forekomme i områder fra munnen til endetarmen, men det vanligste er nedre del av tynntarmen og evt. tykktarmen. Sykdommen har aktive og inaktive perioder. Typiske symptomer inkluderer magesmerter, diaré, feber, dårlig matlyst og vekttap. Fjerning av deler av tarmen kan være nødvendig over tid. Vi ikke vet med sikkerhet hvorfor noen får denne sykdommen. Det kan se ut som at genene har mye å si. Det er f.eks vanlig å se en høyere forekomst av Crohns i barn til foreldre med denne sykdommen. Observasjonsstudier rapporterer også at de har funnet en mulig sammenheng mellom utviklingen av Crohns sykdom og inntaket av cola drikker, tyggegummi, sjokolade, og mye sukker. Andre studier foreslår at høyt inntak av animalske proteiner og flerumettet fett, men lavt inntak av omega-3 fettsyrer kan være delaktig i utviklingen av Crohns. Røyking er en risiko faktor for Crohns sykdom, og for mennesker med Crohns sykdom vil røykeslutt forårsake færre og lettere aktive perioder av sykdommen. Tilskudd av omega-3 fettsyrer kan også hjelpe til med å kontrollere tarmbetennelsen og sørge for at du får færre aktive perioder Kostholdet og ernæringsstatusen er en veldig viktig faktor i sykdomsforløpet. Det kan derimot være vanskelig å sette opp en standardisert diett til alle med Crohns sykdom – nettopp fordi dette avhenger av hvilken del av fordøyelseskanalen som er involvert. I aktive perioder hvor ”alt går rett gjennom” og mat inntaket kanskje ikke er så bra, kan faren være stor for mangler og feilernæring. Det er derfor viktig at du tar et vitamin og mineral tilskudd. Det er ofte vanlig med fett-malabsorpsjon, noe som kan føre til at du ikke tar opp nok fettløselige vitaminer samtidig som du ikke får nok kalorier til å holde vekten. Dette kan rettes på ved å bruke MCT olje (Medium Chain Triglycerides), en form av fett som lettere tas opp fra tarmen. Denne får du på apoteket. Generelt anbefales det en diett lav på fiber når sykdommen er aktiv – dette gir tarmen mer hvile. Du bør da være forsiktig med mye mat rik på fiber (grove produkter) og helst unngå mat som går hele gjennom tarmen (f.eks frø). Mat som kan gi mye luft i tarmen kan du også være forsiktig med. Dette inkluderer f.eks løk, ulike kåltyper (kålrot, grønnkål, blomkål), bønner, erter, linser, asparges, eple og eplejuice, brokkoli, kullsyreholdig drikke, tyggegummi og andre produkter som inneholder sorbitol. Det kan i tilfeller være nødvendig med ekstra tarmhvile. Sykehusinnleggelse med næring via sonde eller intravenøst er da nødvendig. Laktose intoleranse er ganske normalt å se ved Crohns sykdom, og det anbefales derfor å unngå laktoseholdige matvarer. Bruken av laktase (enzymet som trengs for å bryte ned laktose, fås på apotek) kan være til hjelp slik at du slipper å kutte ut hele denne viktige matgruppen. Det kan også hjelpe å bruke laktoseredusert melk. Noen tåler også hvitost, kulturmelk og yoghurt ok. Det er i tillegg viktig å drikke 8-10 glass vann daglig. I perioder hvor sykdommen er inaktiv anbefales det en diett rik på fiber for å stimulere musklene i tarmveggen til å jobbe og på den måten forbedre tarmveggene. Unødvendige matrestriksjoner bør unngås for å maksimere næringsinntaket i disse periodene. Melkeprodukter kan evt. lettere tolereres når sykdommen ikke er aktiv. For å forbedre næringsstatusen din (f.eks etter en noe lengre aktiv periode) bør du innta en diett med mye kalorier og proteiner med flere små måltider gjennom dagen. Det kan også hjelpe godt med næringspulver/drikker – som f.eks Afi-Nutrin, Fortimel etc som du får kjøpt på apoteket. Fett-malabsorpsjon kan ofte være vanlig også i inaktive perioder, så du kan ha god nytte av å fortsette bruken av MCT-oljen i stedet for vanlig matfett. Det er dessverre slik at hva som tåles og ikke tåles er veldig individuelt, så du må nesten fortsette å prøve deg frem. Jeg håper likevel at informasjonen jeg har gitt her vil være til noe hjelp for deg. Det hadde kanskje også vært en ide å gå til en ernæringsfysiolog som kan følge deg opp på regelmessig basis. Lykke til! Vennlig hilsen 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Dietten Skrevet 2. januar 2003 Del Skrevet 2. januar 2003 Hei Tenkte jeg skulle tipse deg om siden http://www.scdiet.org Denne siden forteller om den dietten jeg selv har fulgt i snart 2 år. Har selv UC, siden høsten 1995, og har snart vært uten Asacol i 1 1/2 år nå. Hvis du er lurer på noe så kan du maile meg på [email protected] Jeg er bare en med meget gode erfaringer med denne dietten. mvh Gunnar 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
slappen1365380456 Skrevet 23. januar 2003 Del Skrevet 23. januar 2003 Hei på deg mann 34, Crohns sykdom (også kalt Morbus Chron) sammen med ulcerøs colitt er det vil kaller inflammatoriske tarmlidelser. Inflammasjonen ved Crohns sykdom kan forekomme i områder fra munnen til endetarmen, men det vanligste er nedre del av tynntarmen og evt. tykktarmen. Sykdommen har aktive og inaktive perioder. Typiske symptomer inkluderer magesmerter, diaré, feber, dårlig matlyst og vekttap. Fjerning av deler av tarmen kan være nødvendig over tid. Vi ikke vet med sikkerhet hvorfor noen får denne sykdommen. Det kan se ut som at genene har mye å si. Det er f.eks vanlig å se en høyere forekomst av Crohns i barn til foreldre med denne sykdommen. Observasjonsstudier rapporterer også at de har funnet en mulig sammenheng mellom utviklingen av Crohns sykdom og inntaket av cola drikker, tyggegummi, sjokolade, og mye sukker. Andre studier foreslår at høyt inntak av animalske proteiner og flerumettet fett, men lavt inntak av omega-3 fettsyrer kan være delaktig i utviklingen av Crohns. Røyking er en risiko faktor for Crohns sykdom, og for mennesker med Crohns sykdom vil røykeslutt forårsake færre og lettere aktive perioder av sykdommen. Tilskudd av omega-3 fettsyrer kan også hjelpe til med å kontrollere tarmbetennelsen og sørge for at du får færre aktive perioder Kostholdet og ernæringsstatusen er en veldig viktig faktor i sykdomsforløpet. Det kan derimot være vanskelig å sette opp en standardisert diett til alle med Crohns sykdom – nettopp fordi dette avhenger av hvilken del av fordøyelseskanalen som er involvert. I aktive perioder hvor ”alt går rett gjennom” og mat inntaket kanskje ikke er så bra, kan faren være stor for mangler og feilernæring. Det er derfor viktig at du tar et vitamin og mineral tilskudd. Det er ofte vanlig med fett-malabsorpsjon, noe som kan føre til at du ikke tar opp nok fettløselige vitaminer samtidig som du ikke får nok kalorier til å holde vekten. Dette kan rettes på ved å bruke MCT olje (Medium Chain Triglycerides), en form av fett som lettere tas opp fra tarmen. Denne får du på apoteket. Generelt anbefales det en diett lav på fiber når sykdommen er aktiv – dette gir tarmen mer hvile. Du bør da være forsiktig med mye mat rik på fiber (grove produkter) og helst unngå mat som går hele gjennom tarmen (f.eks frø). Mat som kan gi mye luft i tarmen kan du også være forsiktig med. Dette inkluderer f.eks løk, ulike kåltyper (kålrot, grønnkål, blomkål), bønner, erter, linser, asparges, eple og eplejuice, brokkoli, kullsyreholdig drikke, tyggegummi og andre produkter som inneholder sorbitol. Det kan i tilfeller være nødvendig med ekstra tarmhvile. Sykehusinnleggelse med næring via sonde eller intravenøst er da nødvendig. Laktose intoleranse er ganske normalt å se ved Crohns sykdom, og det anbefales derfor å unngå laktoseholdige matvarer. Bruken av laktase (enzymet som trengs for å bryte ned laktose, fås på apotek) kan være til hjelp slik at du slipper å kutte ut hele denne viktige matgruppen. Det kan også hjelpe å bruke laktoseredusert melk. Noen tåler også hvitost, kulturmelk og yoghurt ok. Det er i tillegg viktig å drikke 8-10 glass vann daglig. I perioder hvor sykdommen er inaktiv anbefales det en diett rik på fiber for å stimulere musklene i tarmveggen til å jobbe og på den måten forbedre tarmveggene. Unødvendige matrestriksjoner bør unngås for å maksimere næringsinntaket i disse periodene. Melkeprodukter kan evt. lettere tolereres når sykdommen ikke er aktiv. For å forbedre næringsstatusen din (f.eks etter en noe lengre aktiv periode) bør du innta en diett med mye kalorier og proteiner med flere små måltider gjennom dagen. Det kan også hjelpe godt med næringspulver/drikker – som f.eks Afi-Nutrin, Fortimel etc som du får kjøpt på apoteket. Fett-malabsorpsjon kan ofte være vanlig også i inaktive perioder, så du kan ha god nytte av å fortsette bruken av MCT-oljen i stedet for vanlig matfett. Det er dessverre slik at hva som tåles og ikke tåles er veldig individuelt, så du må nesten fortsette å prøve deg frem. Jeg håper likevel at informasjonen jeg har gitt her vil være til noe hjelp for deg. Det hadde kanskje også vært en ide å gå til en ernæringsfysiolog som kan følge deg opp på regelmessig basis. Lykke til! Vennlig hilsen Jeg har selv Chrons og jeg har fått helt andre diettråd enn det du gir. I meget dårlige perioder så drikker jeg bare sprotsdrikk. Dette for å få i meg vesker og andre nødvendige stoffer. I friske perioder, så har jeg kuttet kraftig ned på fett, god fiberrik kost og kuttet ut drikkemelk. Min chrohn ligger i hele tykktarmen men ikke i tynntarmen. Det er ikke U/C jeg har, selv om de er litt usikker på min diagnose. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.