Gå til innhold

NHD og dere andre: hva betyr denne diagnosen?


Gjest Victoria81

Anbefalte innlegg

Gjest Victoria81

Har fått diagnosen: F43.3 Tilpassningsforstyrrelser

Kan noen forklare meg hva denne diagnosen inneholder?

Takker for svar på forhånd!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Fra diagnosesystemet icd10:

Kan lastes ned her:

http://www.kith.no/vedlegg/13498/ICD10_2003_setup.zip

(fant ikke 43.3)

F43.2 Tilpasningsforstyrrelser

Tilstander med subjektivt ubehag og følelsesmessig forstyrrelse som vanligvis hemmer sosial funksjon eller ytelse, og som oppstår i en periode med tilpasning til en vesentlig forandring i tilværelsen eller en belastende livshendelse.

Påkjenningen kan ha påvirket integriteten til individets sosiale nettverk (tap ved dødsfall, separasjonshendelser) eller det større systemet av sosial støtte og verdier (migrasjon, flyktningstatus) eller kan ha representert en større utviklingsmessig overgang eller krise (begynne på utdannelse, bli foreldre, mislykkes med å nå viktige personlige mål, bli pensjonist).

Individuell predisposisjon eller sårbarhet spiller en viktig rolle for risikoen for forekomst og utviklingen av symptomene ved tilpasningsforstyrrelser, men det antas likevel at tilstanden ikke ville ha oppstått uten belastningen. Symptomene varierer og omfatter depresjon, angst eller bekymring (eller en blanding av disse), følelse av å mangle mestringsevne og evne til å planlegge fremover eller til å fortsette i nåværende situasjon, så vel som en større eller mindre grad av vansker med å utføre daglige rutiner.

Atferdsforstyrrelser kan være et ledsagende fenomen, særlig hos ungdommer. Det dominerende symptomet kan være kortvarig eller langvarig depressiv reaksjon, eller forstyrrelse av andre følelser og atferd.

Inkl: hospitaliseringssyndrom hos barn

kultursjokk

sorgreaksjon

Ekskl: separasjonsangst i barndom (F93.0)

Generelt om tilpasningsforstyrrelse:

F43

Tilpasningsforstyrrelser og reaksjon på alvorlig belastning

Kategorien skiller seg fra andre ved at den omfatter lidelser som kan identifiseres ikke bare på grunnlag av symptomer og forløp, men også ved tilstedeværelsen av den ene eller andre av to ytre årsaksfaktorer: en usedvanlig belastende livshendelse som fremkaller en akutt belastningsreaksjon, eller en vesentlig forandring i tilværelsen som fører med seg vedvarende ubehagelige forhold som resulterer i en tilpasningsforstyrrelse.

Selv om mindre alvorlige psykososiale belastninger ("livshendelser") kan utløse eller bidra til utviklingen av en rekke lidelser klassifisert annet sted i dette kapitlet, er den årsaksmessige betydningen av belastningen ikke alltid klar. Betydningen vil i hvert tilfelle være avhengig av individuell, idiosynkratisk sårbarhet. Livshendelsene er verken nødvendige eller tilstrekkelige til å forklare forekomsten av lidelsen og den formen den har.

Lidelsene som er samlet her, tror man derimot alltid oppstår som direkte følge av akutt alvorlig belastning eller vedvarende traumer. De belastende livshendelsene eller vedvarende, ubehagelige forholdene er den primære og dominerende årsaksfaktoren. Lidelsen ville ikke ha oppstått uten denne faktoren. Lidelsene i denne delen kan derfor betraktes som mistilpassede (maladaptive) reaksjoner på alvorlig eller vedvarende belastning. Lidelsene hemmer vellykkede mestringsmekanismer, og medfører derfor problemer med å fungere sosialt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...