BettyBlue Skrevet 11. desember 2003 Del Skrevet 11. desember 2003 Står og skal bake verdens beste pepperkaker, men ser at jeg mangler hornsalt. Fins det noe alternativ til hornsalt? Har natron, som også skal være oppi. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/129531-alternativ-til-hornsalt-haster/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vincent Skrevet 11. desember 2003 Del Skrevet 11. desember 2003 Fra krem.no: BAKEPULVER, NATRON ELLER HORNSALT? Jeg har noen spørsmål ang. hevemiddel. Hva er den store forskjellen mellom bakepulver, natron og hornsalt? Oppfører bakverket seg forskjellig etter hva man bruker? Kan man i enkelte oppskrifter endre hevemiddel og få et bedre resultat? Svar: Bakepulver, natron og hornsalt er tre forskjellige hevemidler, hvert til sitt bruk. Bakepulver benyttes mest og oftest som kjemisk hevemiddel fordi det ikke er betinget av tid (kullsyregass frigjøres ikke før det kommer i ovnen) og fordi det ikke etterlater seg noen "kjemisk" ettersmak. Syrestoffene i et bakepulver er "balansert" opp mot hverandre og frigjøres under bakingen. Av den grunn vil du aldri oppleve "syresmak" i bakverket. Hornsalt er i praksis ammoniakk og kullsyregass som reagerer med hverandre. Stoffet reagerer på luft og går i "oppløsning" om det ikke oppbevares tørt og lukket. Hornsalt kan bare brukes i slike varer som blir helt gjennomstekt og tørre etter steking, som for eksempel kjeks og tørre kaker. Ammoniakkgassen som frigjøres under stekingen suges nemlig lett opp i vann, og hvis du for eksempel bruker hornsalt i en formkake som inneholder mye fuktighet, vil ammoniakkgassen suges opp, og bindes av væsken slik at det ferdige produktet vil lukte og smake salmiakk! Ved bruk av Natron som hevemiddel vil bare halvparten av kullsyregassen bli frigjort. Det vil da oppstå en hvit "rest" som er soda. Sodaen er nært beslektet med natronlut og derfor er det ikke bra å bruke bare natron som hevemiddel. Ofte sier vi at "det smaker natron" når det oppstår vondsmak på bakverk tilsatt natron, men i virkligheten er det altså soda som setter smak. Som du forstår - kjemiske hevemiddel er ikke noe man skal leke med... http://www.krem.no/sporsmaal2.htm 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/129531-alternativ-til-hornsalt-haster/#findComment-791243 Del på andre sider Flere delingsvalg…
BettyBlue Skrevet 11. desember 2003 Forfatter Del Skrevet 11. desember 2003 Fra krem.no: BAKEPULVER, NATRON ELLER HORNSALT? Jeg har noen spørsmål ang. hevemiddel. Hva er den store forskjellen mellom bakepulver, natron og hornsalt? Oppfører bakverket seg forskjellig etter hva man bruker? Kan man i enkelte oppskrifter endre hevemiddel og få et bedre resultat? Svar: Bakepulver, natron og hornsalt er tre forskjellige hevemidler, hvert til sitt bruk. Bakepulver benyttes mest og oftest som kjemisk hevemiddel fordi det ikke er betinget av tid (kullsyregass frigjøres ikke før det kommer i ovnen) og fordi det ikke etterlater seg noen "kjemisk" ettersmak. Syrestoffene i et bakepulver er "balansert" opp mot hverandre og frigjøres under bakingen. Av den grunn vil du aldri oppleve "syresmak" i bakverket. Hornsalt er i praksis ammoniakk og kullsyregass som reagerer med hverandre. Stoffet reagerer på luft og går i "oppløsning" om det ikke oppbevares tørt og lukket. Hornsalt kan bare brukes i slike varer som blir helt gjennomstekt og tørre etter steking, som for eksempel kjeks og tørre kaker. Ammoniakkgassen som frigjøres under stekingen suges nemlig lett opp i vann, og hvis du for eksempel bruker hornsalt i en formkake som inneholder mye fuktighet, vil ammoniakkgassen suges opp, og bindes av væsken slik at det ferdige produktet vil lukte og smake salmiakk! Ved bruk av Natron som hevemiddel vil bare halvparten av kullsyregassen bli frigjort. Det vil da oppstå en hvit "rest" som er soda. Sodaen er nært beslektet med natronlut og derfor er det ikke bra å bruke bare natron som hevemiddel. Ofte sier vi at "det smaker natron" når det oppstår vondsmak på bakverk tilsatt natron, men i virkligheten er det altså soda som setter smak. Som du forstår - kjemiske hevemiddel er ikke noe man skal leke med... http://www.krem.no/sporsmaal2.htm Mange takk! Jeg brukte bakepulver. Dette ligger an til perfekte pepperkaker! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/129531-alternativ-til-hornsalt-haster/#findComment-791306 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ildg Skrevet 11. desember 2003 Del Skrevet 11. desember 2003 Hornsalt, natron og bakepulver har samme effekt, men smaker forskjellig, tror jeg:-/ 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/129531-alternativ-til-hornsalt-haster/#findComment-791375 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.