lurulf Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Kan noen hjelpe meg med oppskrift på julemanna? De som noen kaller "hvite pepperkaker"... 0 Siter
monsina Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Julemanna: 2,5 dl (sur) melk 2,5 dl sukker 600 g hvetemel 2 ss hjortetakksalt smør (som et egg)/1 kopp smelta margarin 2-3 dråper mandelessens Melk, sukker og hjortetakksalt vispes sammen. Tilsett mel og smør. Utkjevles ikke for tynt. 200 grader, 8-10 min. Disse holder seg myke i tett boks, om du vil ha dem hardere må de ligge på rist en god stund etter steking. 0 Siter
Gjest Dame55 Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Hvite kakkemenn heter denne oppskriften og kommer fra Trøndelag. Jeg dobler oppskriften. 100gr. meierismør 3 dl. sukker 2 dl. melk 1 ts. hornsalt 1 l. hv.mel Ev. pynt: melisglasur og konditorfarge Smelt smør og avkjøl med melken. Røres sammen m/sukker, halvparten av melet blandet med hornsalt. Tilsett resten. (evt. noe mindre) av melet til den er grei å kjevle. Dekk deigen med plast og sett i kjøleskapet til neste dag. Kjevle deigen ca. 1/2 cm. tykk og trykk ut figurene. 175 g. midt i ovnen i ca. 7 min. Lykke til! (Om du vil prøve denne) 0 Siter
Lucretia Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Julemanna, den var ny. Kakemenn sier jeg 0 Siter
amber sun Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Julemanna? Er det lov å si manna, da? "Hei, se der kommer manna'en", var noe som ble sagt da jeg var liten. ALtså en som ikke var helt som vanlig. Trodde ikke det var PK å si lenger. Men når jeg leser nedover, så er det kakemenn du mener, altså? Manna=menner? 0 Siter
noami Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Julemanna? Er det lov å si manna, da? "Hei, se der kommer manna'en", var noe som ble sagt da jeg var liten. ALtså en som ikke var helt som vanlig. Trodde ikke det var PK å si lenger. Men når jeg leser nedover, så er det kakemenn du mener, altså? Manna=menner? Manna, er det ikke en slags meltype da sånn egentlig? Jf bibelen og manna'en man lagde brød av i ørkenen ellernoe sånt da de var ute med moses ellerno...eh..eller er jeg helt ute på viddene nå 0 Siter
amber sun Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Manna, er det ikke en slags meltype da sånn egentlig? Jf bibelen og manna'en man lagde brød av i ørkenen ellernoe sånt da de var ute med moses ellerno...eh..eller er jeg helt ute på viddene nå Jo, du kan ha rett i det. Kanskje det er derfra det kommer? 0 Siter
Gyda Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Julemanna? Er det lov å si manna, da? "Hei, se der kommer manna'en", var noe som ble sagt da jeg var liten. ALtså en som ikke var helt som vanlig. Trodde ikke det var PK å si lenger. Men når jeg leser nedover, så er det kakemenn du mener, altså? Manna=menner? Det er klart det heter julemanna. I de mest oppegående deler av landet da! Det er en dialektisk måte å si menn på: en mann, flere mannar, og så faller r-en bort i talemålet. "Det kom to manna bortover veien" - (Det kom to menn bortover veien). Helt kurant - og lurulf har sitt på det tørre. Oppskrift har jeg ikke nå, dessverre - men det står jo under her. Og så er det så godt!! 0 Siter
Gjest togli Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Jo, du kan ha rett i det. Kanskje det er derfra det kommer? Her jeg bor er det ganske vanlig å si "manna" når vi skal si "mann" i flertall - altså: "flere menn"="mange manna/fleire manna". Julemanna er forøvrig et "must" i julen her i møre og romsdal ) 0 Siter
lurulf Skrevet 6. desember 2004 Forfatter Skrevet 6. desember 2004 Julemanna, den var ny. Kakemenn sier jeg Kakemenn er vel en østlandsk varaiant av navnet. Mine aner kommer fra Sunnmøre, og det er der jeg kjenner julemanna fra. 0 Siter
lurulf Skrevet 6. desember 2004 Forfatter Skrevet 6. desember 2004 Julemanna: 2,5 dl (sur) melk 2,5 dl sukker 600 g hvetemel 2 ss hjortetakksalt smør (som et egg)/1 kopp smelta margarin 2-3 dråper mandelessens Melk, sukker og hjortetakksalt vispes sammen. Tilsett mel og smør. Utkjevles ikke for tynt. 200 grader, 8-10 min. Disse holder seg myke i tett boks, om du vil ha dem hardere må de ligge på rist en god stund etter steking. Takk til deg og Dame55 :-) 0 Siter
lurulf Skrevet 6. desember 2004 Forfatter Skrevet 6. desember 2004 Hvite kakkemenn heter denne oppskriften og kommer fra Trøndelag. Jeg dobler oppskriften. 100gr. meierismør 3 dl. sukker 2 dl. melk 1 ts. hornsalt 1 l. hv.mel Ev. pynt: melisglasur og konditorfarge Smelt smør og avkjøl med melken. Røres sammen m/sukker, halvparten av melet blandet med hornsalt. Tilsett resten. (evt. noe mindre) av melet til den er grei å kjevle. Dekk deigen med plast og sett i kjøleskapet til neste dag. Kjevle deigen ca. 1/2 cm. tykk og trykk ut figurene. 175 g. midt i ovnen i ca. 7 min. Lykke til! (Om du vil prøve denne) Takk til deg og monsina :-) 0 Siter
amber sun Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Her jeg bor er det ganske vanlig å si "manna" når vi skal si "mann" i flertall - altså: "flere menn"="mange manna/fleire manna". Julemanna er forøvrig et "must" i julen her i møre og romsdal ) Skjønner. 0 Siter
villee Skrevet 6. desember 2004 Skrevet 6. desember 2004 Hvite kakkemenn heter denne oppskriften og kommer fra Trøndelag. Jeg dobler oppskriften. 100gr. meierismør 3 dl. sukker 2 dl. melk 1 ts. hornsalt 1 l. hv.mel Ev. pynt: melisglasur og konditorfarge Smelt smør og avkjøl med melken. Røres sammen m/sukker, halvparten av melet blandet med hornsalt. Tilsett resten. (evt. noe mindre) av melet til den er grei å kjevle. Dekk deigen med plast og sett i kjøleskapet til neste dag. Kjevle deigen ca. 1/2 cm. tykk og trykk ut figurene. 175 g. midt i ovnen i ca. 7 min. Lykke til! (Om du vil prøve denne) Hvorfor må de stå i kjøleskapet til neste dag? Lyst til å prøve, men vil ikke vente 0 Siter
Gjest Dame55 Skrevet 7. desember 2004 Skrevet 7. desember 2004 Hvorfor må de stå i kjøleskapet til neste dag? Lyst til å prøve, men vil ikke vente Det står ofte det i oppskrifter på slike deiger. Er vel for at deigen skal "sette seg", den blir lettere å arbeide med. 0 Siter
Gjest Dame55 Skrevet 7. desember 2004 Skrevet 7. desember 2004 Julemanna: 2,5 dl (sur) melk 2,5 dl sukker 600 g hvetemel 2 ss hjortetakksalt smør (som et egg)/1 kopp smelta margarin 2-3 dråper mandelessens Melk, sukker og hjortetakksalt vispes sammen. Tilsett mel og smør. Utkjevles ikke for tynt. 200 grader, 8-10 min. Disse holder seg myke i tett boks, om du vil ha dem hardere må de ligge på rist en god stund etter steking. De nederste linjene dine likte jeg....., ifjor lot jeg dem sikkert ligge for lenge på rist for ble så harde. Liker dem best myke. 0 Siter
Lucretia Skrevet 7. desember 2004 Skrevet 7. desember 2004 Kakemenn er vel en østlandsk varaiant av navnet. Mine aner kommer fra Sunnmøre, og det er der jeg kjenner julemanna fra. Jeg er fra Stavanger og her vet alle hva kakemann er. Bakeriene selger store kakemenn hele året. Her på Østlandet som jeg bor nå, har ingen hørt om kakemenn... Til og med ikke når jeg sier at det ser ut som hvite pepperkaker bare at de er mykere og bedre Merkelig det der. Her vet de ikke hva jødekaker er heller. Det som er sååå godt! 0 Siter
Mary Poppins Skrevet 7. desember 2004 Skrevet 7. desember 2004 Jeg er fra Stavanger og her vet alle hva kakemann er. Bakeriene selger store kakemenn hele året. Her på Østlandet som jeg bor nå, har ingen hørt om kakemenn... Til og med ikke når jeg sier at det ser ut som hvite pepperkaker bare at de er mykere og bedre Merkelig det der. Her vet de ikke hva jødekaker er heller. Det som er sååå godt! Jeg er fra Østlandet men er nå bosatt i Bergen. Plutselig en dag så jeg en stor eske med masse små hvite pepperkakemenn i butikken, har lenge lurt på hva i all verden det er, men nå vet jeg det :0) Det er godt altså? hmm kanskje jeg skal prøve det imorgen.. har vært litt skeptisk;) 0 Siter
fei1365380229 Skrevet 7. desember 2004 Skrevet 7. desember 2004 Jeg er fra Stavanger og her vet alle hva kakemann er. Bakeriene selger store kakemenn hele året. Her på Østlandet som jeg bor nå, har ingen hørt om kakemenn... Til og med ikke når jeg sier at det ser ut som hvite pepperkaker bare at de er mykere og bedre Merkelig det der. Her vet de ikke hva jødekaker er heller. Det som er sååå godt! Hvor på østlandet bor du da? Her hvor jeg bor selges de i hver eneste butikk. 0 Siter
favn Skrevet 7. desember 2004 Skrevet 7. desember 2004 Julemanna? Hva med gull, røkelse og myrra? Eh... 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.