Gå til innhold

Hvordan kan jeg finne ut om det er noe jeg reagerer på?


Anbefalte innlegg

Skrevet

[quote name=Angelica :o)' timestamp='1160757739' post='3338538]

Spiste speltbrød i dag. Men det gikk dårlig :/

Sikker på at det var rent spelt? Det er så mye rart på markedet, og ikke alt er helt fritt for hvete.

Men hvis det er så at du reagerer på hvetemel, så KAN du reagere på spelt også. Spelt er jo tross alt en hvete-type, en såkalt ur-hvete, som tåles bedre av en del med hvetemels-intoleranse. Men noen reagerer nok på begge deler.

Kanskje er det også en sammensatt sak hve du reagerer på. Fx. både poteter, pasta, sukker og (hvete-)mel. I såfall bør du i et par uker kutte HELT ut alt slikt fra kostholdet ditt. Hvorvidt du kan bytte ut sukker med fruktose og/eller kunstige søtstoffer er nok individuelt. Etter en periode uten alle de tingene man mistenker at man reagerer på, så kan man forsiktig gjeninnføre en og en av de matvarene for å se om man da tåler.

Det blir litt som at hvis du først ble intolerant mot sukker, senere hvetemel osv., så kan det hende at det hjelper å kutte ut sukker, at du kanskje senere kan tåle mel igjen. Hvis du skjønner teorien, som ble heller klønete forklart.

Hvis du vil ha tips om mat uten mel, poteter, sukker osv, så kan du kikke på http://forum.lavkarbo.no (oppskriftsforum der), der finner du masse godt uten slike matvarer.

  • Svar 67
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • Angelica :o)

    30

  • Sofline

    8

  • Gemini

    6

  • Patsi

    4

Mest aktive i denne tråden

hare1365380455
Skrevet

[quote name=Angelica :o)' timestamp='1160747701' post='3338315]

Jeg spiser omtrent bare knekkebrød. Men jeg vil finne ut hva det er som feiler med ved hjelp av fagfolk. Gjerne få satt opp en diett :)

En dame på jobb gikk til biopat og fikk vite hva hun burde styre unna. Etter det ble hun bedre.

Skrevet

Mamma tåler ikke hvetemel, men hun har ikke cøliaki. Det begynte med at hun reagerte på melstøvet, satt f.eks. resten av kvelden og snufset og nøys dersom hun bakte lørdagspizza til oss, og da hun testet det på Balderklinikken slo det så kraftig ut at hun ikke kunne ta flere tester den dagen. Hun spiser rug-basert bakst og spelt, da går det greit (holder vekten også, det er jo absolutt et pluss - men det viktigste er jo at man føler seg veltilpass ;) ).

Jeg tåler loff, altså bakst bakt av fint hvetemel.

Noen ganger har man flaks, jeg tåler pizzadeig, gjærbakst og kaker :o)

Gjest Shira12
Skrevet

Høres jo ut som meg dette, jeg har vel ikke smittet deg? ;o)

Fra fleip til alvor, dette må du gjøre noe med, for det er pyton og ha det slik. Jeg er selv i gang med undersøkelser.

Hm, det minner meg svært om hvordan mamma har det, og hun tåler ikke glutenproteinet, dvs hun har ikke cøliaki, men tåler ikke gluten.

Det ble funnet ved blodprøver.

Hun har enkelt fjernet det fra kosten, er mye annet glutenfritt å få tak i nå.

Venninna mi har også slike problemer som du beskriver, og det er pga stress og ujevnt kosthold. Hun holder det i sjakk ved og rett og slett stresse ned, og spise jevnt og sunt.

Ser du har fått masse tips, men jeg kommer med mine tanker også jeg :o)

Aller først starter du med og be fastlegen ta blodprøver.

Du kan også starte med og skrive dagbok over mat, magetilstand og smerter. Man glemmer lett, eller jeg gjør i allefall det og må ha alt på papir *rødme*

Du kan prøve og kutte en og en ting, feks melk i en periode, så prøver du det igjen (ta notater underveis så er det lett og se om du er bedre), så kan du teste hvetemel osv.

Det finnes mange gode produkter for og stabilisere magen på helsekosten, det kan være ett forsøk.

Har du tatt mye antibiotika i det siste? I såfall kan bakteriefloraen være redusert.

Du bør be legen og følge deg opp med flere undersøkelser om blodprøvene ikke gir ett klart svar.

Samarbeider du ikke så godt med legen (dessverre mange usympatiske leger ute og går) så ville jeg vurdert privat.

Håper du finner ut av dette, for det er ganske uholdbart og ha det slik!

*blåser på magen til Angelica*

Skrevet

Jeg vil som en av de andre anbefale deg å gå til biopat. Nesten alle venninnene mine og deres familier drarr nå med jevne (eller ujevne) mellomrom til en super biopat i Bergen. En godt voksen dame (60?).

En jente på knapt 30 har hatt problemer med magen i årevis. Hun har nå fått råd om hvilke matvarer hun bør holde seg unna. Et av de uheldoge stoffene er gjær, så da må hun kuttte ut vanlig brød. Biopaten pleier også gi klientene et glass dråper, so inneholder stoffer de har for lite av. Skal bli spennende å se om det hjelper.

Biopaten har tidligere hjulpet en venninne som ikke tålte melk.

Skrevet

Jeg vil som en av de andre anbefale deg å gå til biopat. Nesten alle venninnene mine og deres familier drarr nå med jevne (eller ujevne) mellomrom til en super biopat i Bergen. En godt voksen dame (60?).

En jente på knapt 30 har hatt problemer med magen i årevis. Hun har nå fått råd om hvilke matvarer hun bør holde seg unna. Et av de uheldoge stoffene er gjær, så da må hun kuttte ut vanlig brød. Biopaten pleier også gi klientene et glass dråper, so inneholder stoffer de har for lite av. Skal bli spennende å se om det hjelper.

Biopaten har tidligere hjulpet en venninne som ikke tålte melk.

Jeg må ha oversett det rådet tidligere *rødme*

Hva er en biopat? *Rødme igjen*

Skrevet

Høres jo ut som meg dette, jeg har vel ikke smittet deg? ;o)

Fra fleip til alvor, dette må du gjøre noe med, for det er pyton og ha det slik. Jeg er selv i gang med undersøkelser.

Hm, det minner meg svært om hvordan mamma har det, og hun tåler ikke glutenproteinet, dvs hun har ikke cøliaki, men tåler ikke gluten.

Det ble funnet ved blodprøver.

Hun har enkelt fjernet det fra kosten, er mye annet glutenfritt å få tak i nå.

Venninna mi har også slike problemer som du beskriver, og det er pga stress og ujevnt kosthold. Hun holder det i sjakk ved og rett og slett stresse ned, og spise jevnt og sunt.

Ser du har fått masse tips, men jeg kommer med mine tanker også jeg :o)

Aller først starter du med og be fastlegen ta blodprøver.

Du kan også starte med og skrive dagbok over mat, magetilstand og smerter. Man glemmer lett, eller jeg gjør i allefall det og må ha alt på papir *rødme*

Du kan prøve og kutte en og en ting, feks melk i en periode, så prøver du det igjen (ta notater underveis så er det lett og se om du er bedre), så kan du teste hvetemel osv.

Det finnes mange gode produkter for og stabilisere magen på helsekosten, det kan være ett forsøk.

Har du tatt mye antibiotika i det siste? I såfall kan bakteriefloraen være redusert.

Du bør be legen og følge deg opp med flere undersøkelser om blodprøvene ikke gir ett klart svar.

Samarbeider du ikke så godt med legen (dessverre mange usympatiske leger ute og går) så ville jeg vurdert privat.

Håper du finner ut av dette, for det er ganske uholdbart og ha det slik!

*blåser på magen til Angelica*

"Høres jo ut som meg dette, jeg har vel ikke smittet deg? ;o)"

He he.. Jeg kjente ikke til deg for flere år siden (heldigvis kanskje?) ;)

"Fra fleip til alvor, dette må du gjøre noe med, for det er pyton og ha det slik. Jeg er selv i gang med undersøkelser."

Jaaa. Jeg er så lei nå! Og blir bare enda mer deppa når jeg føler jeg ikke blir tatt på alvor av legen.

"Hm, det minner meg svært om hvordan mamma har det, og hun tåler ikke glutenproteinet, dvs hun har ikke cøliaki, men tåler ikke gluten.

Det ble funnet ved blodprøver. Hun har enkelt fjernet det fra kosten, er mye annet glutenfritt å få tak i nå."

Oi, går det og an? Vanskelig dette. Men at det er noe som er galt med meg, er jeg sikker på :)

"Venninna mi har også slike problemer som du beskriver, og det er pga stress og ujevnt kosthold. Hun holder det i sjakk ved og rett og slett stresse ned, og spise jevnt og sunt."

Jeg spiser jevnlig og prøver og ikke stresse siden jeg har slitt med migrene i mange mange år. Så jeg tror ikke det er det som er hovedårsaken til mine magerproblem.

"Ser du har fått masse tips, men jeg kommer med mine tanker også jeg :o)

Aller først starter du med og be fastlegen ta blodprøver."

Hvilke blodprøver da? Jeg har allerde tatt for glutenallergi.

"Du kan også starte med og skrive dagbok over mat, magetilstand og smerter. Man glemmer lett, eller jeg gjør i allefall det og må ha alt på papir *rødme*"

Det var lurt. Var en annen og som foreslo det. :)

"Du kan prøve og kutte en og en ting, feks melk i en periode, så prøver du det igjen (ta notater underveis så er det lett og se om du er bedre), så kan du teste hvetemel osv."

Men mener du heelt kutte ut? Jeg drikker ikke melk og bruker det aldri i middager etc. Må i såfall være hvis jeg lager noe pose-mat og det inneholder melk fra før. Eller noe pålegg kanskje.. Er det det du mener? :)

"Har du tatt mye antibiotika i det siste? I såfall kan bakteriefloraen være redusert."

Nei. Det har jeg ikke tatt på mange år. Kan ikke huske sist, Barneskolen kanskje ;)

"Du bør be legen og følge deg opp med flere undersøkelser om blodprøvene ikke gir ett klart svar. Samarbeider du ikke så godt med legen (dessverre mange usympatiske leger ute og går) så ville jeg vurdert privat."

Tusen takk for gode råd. Du er en knupp! :D

"Håper du finner ut av dette, for det er ganske uholdbart og ha det slik!"

Det er det! Nå har det gått flere år siden magen begynte med dette tullet. Er så jævlig lei nå

Skrevet

Sikker på at det var rent spelt? Det er så mye rart på markedet, og ikke alt er helt fritt for hvete.

Men hvis det er så at du reagerer på hvetemel, så KAN du reagere på spelt også. Spelt er jo tross alt en hvete-type, en såkalt ur-hvete, som tåles bedre av en del med hvetemels-intoleranse. Men noen reagerer nok på begge deler.

Kanskje er det også en sammensatt sak hve du reagerer på. Fx. både poteter, pasta, sukker og (hvete-)mel. I såfall bør du i et par uker kutte HELT ut alt slikt fra kostholdet ditt. Hvorvidt du kan bytte ut sukker med fruktose og/eller kunstige søtstoffer er nok individuelt. Etter en periode uten alle de tingene man mistenker at man reagerer på, så kan man forsiktig gjeninnføre en og en av de matvarene for å se om man da tåler.

Det blir litt som at hvis du først ble intolerant mot sukker, senere hvetemel osv., så kan det hende at det hjelper å kutte ut sukker, at du kanskje senere kan tåle mel igjen. Hvis du skjønner teorien, som ble heller klønete forklart.

Hvis du vil ha tips om mat uten mel, poteter, sukker osv, så kan du kikke på http://forum.lavkarbo.no (oppskriftsforum der), der finner du masse godt uten slike matvarer.

Ja, helt rent. Det er lagd av sjefen min som er hekta på økologisk mat og bestiller fra egen forhandler. :)

Tusen takk for all info. Skal sette meg enda mer inn i dette .)

Skrevet

En dame på jobb gikk til biopat og fikk vite hva hun burde styre unna. Etter det ble hun bedre.

Unnskyld, jeg så ikke at du skrev biopat. :)

Hva er det? *Rødme*

Skrevet

En måte å gjøre det på er å kutte ut nesten alle matvarer, og holde deg til bare noen få basisvarer. Maten skal helst ikke være bearbeidet. I de mest ekstreme tilfellene har folk spist bare ris i starten, for deretter å introdusere en og en matvare.

Det du i hvert fall må unngå i starten er melk og meieriprodukter, hvetemel, gjær, sukker, og tilsetningsstoffer. Lag all maten selv, ikke kjøp halvfabrikata, da vet du hva som er i den.

Gjest Shira12
Skrevet

[quote name=Angelica :o)' timestamp='1160763933' post='3338733]

"Høres jo ut som meg dette, jeg har vel ikke smittet deg? ;o)"

He he.. Jeg kjente ikke til deg for flere år siden (heldigvis kanskje?) ;)

"Fra fleip til alvor, dette må du gjøre noe med, for det er pyton og ha det slik. Jeg er selv i gang med undersøkelser."

Jaaa. Jeg er så lei nå! Og blir bare enda mer deppa når jeg føler jeg ikke blir tatt på alvor av legen.

"Hm, det minner meg svært om hvordan mamma har det, og hun tåler ikke glutenproteinet, dvs hun har ikke cøliaki, men tåler ikke gluten.

Det ble funnet ved blodprøver. Hun har enkelt fjernet det fra kosten, er mye annet glutenfritt å få tak i nå."

Oi, går det og an? Vanskelig dette. Men at det er noe som er galt med meg, er jeg sikker på :)

"Venninna mi har også slike problemer som du beskriver, og det er pga stress og ujevnt kosthold. Hun holder det i sjakk ved og rett og slett stresse ned, og spise jevnt og sunt."

Jeg spiser jevnlig og prøver og ikke stresse siden jeg har slitt med migrene i mange mange år. Så jeg tror ikke det er det som er hovedårsaken til mine magerproblem.

"Ser du har fått masse tips, men jeg kommer med mine tanker også jeg :o)

Aller først starter du med og be fastlegen ta blodprøver."

Hvilke blodprøver da? Jeg har allerde tatt for glutenallergi.

"Du kan også starte med og skrive dagbok over mat, magetilstand og smerter. Man glemmer lett, eller jeg gjør i allefall det og må ha alt på papir *rødme*"

Det var lurt. Var en annen og som foreslo det. :)

"Du kan prøve og kutte en og en ting, feks melk i en periode, så prøver du det igjen (ta notater underveis så er det lett og se om du er bedre), så kan du teste hvetemel osv."

Men mener du heelt kutte ut? Jeg drikker ikke melk og bruker det aldri i middager etc. Må i såfall være hvis jeg lager noe pose-mat og det inneholder melk fra før. Eller noe pålegg kanskje.. Er det det du mener? :)

"Har du tatt mye antibiotika i det siste? I såfall kan bakteriefloraen være redusert."

Nei. Det har jeg ikke tatt på mange år. Kan ikke huske sist, Barneskolen kanskje ;)

"Du bør be legen og følge deg opp med flere undersøkelser om blodprøvene ikke gir ett klart svar. Samarbeider du ikke så godt med legen (dessverre mange usympatiske leger ute og går) så ville jeg vurdert privat."

Tusen takk for gode råd. Du er en knupp! :D

"Håper du finner ut av dette, for det er ganske uholdbart og ha det slik!"

Det er det! Nå har det gått flere år siden magen begynte med dette tullet. Er så jævlig lei nå

Vel, hvilke blodprøver vet jeg faktisk ikke, ville krevd full sjekk jeg, slik at du er sikker på at kroppen ikke mangler noe. Om du er sjekket for glutenallergi er jo den biten grei.

Kutte helt ut ja, hvis man først reagerer på noe, skal det ikke store mengder til dessverre.

Å slite med magen er noe herk!

Men går du privat stiller du med blanke ark, så det er en mulighet der. Skjønner at du vil finne ut av det, det er forferdelig og plages med noe som man ikke helt vet årsaken til. Går ut over både humør og kropp.

Skrevet

[quote name=Angelica :o)' timestamp='1160752587' post='3338432]

Tusen takk for svaret ditt.

Jeg har også vært veldig sliten i perioder. En periode levde jeg på salat for det var det neste jeg tålte og ikke fikk smerter av. Jeg tørte ikke spise noe annet, var så redd får å ligge å vri meg i smerter :/

Har du blitt noe bedre nå?

Nei, ikke noe bedre. Enda tyr jeg til å la være å spise/spiser veldig lite de gangene jeg skal noe spesielt. Det er selvsagt ris til egen bak, men...

Slitsomt er det i allefall. Ikke har jeg allergi mot noe heller, visstnok.

Skrevet

[quote name=Angelica :o)' timestamp='1160763933' post='3338733]

"Høres jo ut som meg dette, jeg har vel ikke smittet deg? ;o)"

He he.. Jeg kjente ikke til deg for flere år siden (heldigvis kanskje?) ;)

"Fra fleip til alvor, dette må du gjøre noe med, for det er pyton og ha det slik. Jeg er selv i gang med undersøkelser."

Jaaa. Jeg er så lei nå! Og blir bare enda mer deppa når jeg føler jeg ikke blir tatt på alvor av legen.

"Hm, det minner meg svært om hvordan mamma har det, og hun tåler ikke glutenproteinet, dvs hun har ikke cøliaki, men tåler ikke gluten.

Det ble funnet ved blodprøver. Hun har enkelt fjernet det fra kosten, er mye annet glutenfritt å få tak i nå."

Oi, går det og an? Vanskelig dette. Men at det er noe som er galt med meg, er jeg sikker på :)

"Venninna mi har også slike problemer som du beskriver, og det er pga stress og ujevnt kosthold. Hun holder det i sjakk ved og rett og slett stresse ned, og spise jevnt og sunt."

Jeg spiser jevnlig og prøver og ikke stresse siden jeg har slitt med migrene i mange mange år. Så jeg tror ikke det er det som er hovedårsaken til mine magerproblem.

"Ser du har fått masse tips, men jeg kommer med mine tanker også jeg :o)

Aller først starter du med og be fastlegen ta blodprøver."

Hvilke blodprøver da? Jeg har allerde tatt for glutenallergi.

"Du kan også starte med og skrive dagbok over mat, magetilstand og smerter. Man glemmer lett, eller jeg gjør i allefall det og må ha alt på papir *rødme*"

Det var lurt. Var en annen og som foreslo det. :)

"Du kan prøve og kutte en og en ting, feks melk i en periode, så prøver du det igjen (ta notater underveis så er det lett og se om du er bedre), så kan du teste hvetemel osv."

Men mener du heelt kutte ut? Jeg drikker ikke melk og bruker det aldri i middager etc. Må i såfall være hvis jeg lager noe pose-mat og det inneholder melk fra før. Eller noe pålegg kanskje.. Er det det du mener? :)

"Har du tatt mye antibiotika i det siste? I såfall kan bakteriefloraen være redusert."

Nei. Det har jeg ikke tatt på mange år. Kan ikke huske sist, Barneskolen kanskje ;)

"Du bør be legen og følge deg opp med flere undersøkelser om blodprøvene ikke gir ett klart svar. Samarbeider du ikke så godt med legen (dessverre mange usympatiske leger ute og går) så ville jeg vurdert privat."

Tusen takk for gode råd. Du er en knupp! :D

"Håper du finner ut av dette, for det er ganske uholdbart og ha det slik!"

Det er det! Nå har det gått flere år siden magen begynte med dette tullet. Er så jævlig lei nå

Angående produkter for hvetemelallergikere: Tanta mi har cøllaki, og hun kjøper enten glutenfritt brød, eller baker selv med spesialmel. Hun sier det smaker kjempegodt. Eneste aberet er at hun alltid må ta med eget brød hvis hun skal et sted hvor det serveres f.eks. smørbrød, men da flytter hun bare pålegget.

Melk kan byttes ut med soyamelk, hvis det viser seg at det er det du reagerer på.

Skrevet

Det er ikke alltid at cøliaki slår ut på blodprøver. Krev å komme til spesialist og få tatt andre prøver (biopsi, og muligens andre).

Husk bare at du IKKE må kutte ut glutenholdige matvarer i tiden fram mot en slik prøve, da den kan gi falskt svar.

Skrevet

Det er ikke alltid at cøliaki slår ut på blodprøver. Krev å komme til spesialist og få tatt andre prøver (biopsi, og muligens andre).

Husk bare at du IKKE må kutte ut glutenholdige matvarer i tiden fram mot en slik prøve, da den kan gi falskt svar.

Jeg leste det. Leste man måtte ta slangen for å finne det ut! :S

Skrevet

En måte å gjøre det på er å kutte ut nesten alle matvarer, og holde deg til bare noen få basisvarer. Maten skal helst ikke være bearbeidet. I de mest ekstreme tilfellene har folk spist bare ris i starten, for deretter å introdusere en og en matvare.

Det du i hvert fall må unngå i starten er melk og meieriprodukter, hvetemel, gjær, sukker, og tilsetningsstoffer. Lag all maten selv, ikke kjøp halvfabrikata, da vet du hva som er i den.

Oi!

Kan man eksprimnetere med sånt på egen hånd? Hørtes litt vilt ut..

Skrevet

Angående produkter for hvetemelallergikere: Tanta mi har cøllaki, og hun kjøper enten glutenfritt brød, eller baker selv med spesialmel. Hun sier det smaker kjempegodt. Eneste aberet er at hun alltid må ta med eget brød hvis hun skal et sted hvor det serveres f.eks. smørbrød, men da flytter hun bare pålegget.

Melk kan byttes ut med soyamelk, hvis det viser seg at det er det du reagerer på.

Jeg drikker ikke melk.Er soyamelk bra å bruke til matlagingen? =)

Skrevet

Vel, hvilke blodprøver vet jeg faktisk ikke, ville krevd full sjekk jeg, slik at du er sikker på at kroppen ikke mangler noe. Om du er sjekket for glutenallergi er jo den biten grei.

Kutte helt ut ja, hvis man først reagerer på noe, skal det ikke store mengder til dessverre.

Å slite med magen er noe herk!

Men går du privat stiller du med blanke ark, så det er en mulighet der. Skjønner at du vil finne ut av det, det er forferdelig og plages med noe som man ikke helt vet årsaken til. Går ut over både humør og kropp.

Takk for svarene du har gitt meg! =)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...